Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kommer alltid ha missnöjda spelare”

Nicklas Hedstål har tagit över IBF Falun.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Han har tagit över ett regerande mästarlag som dessutom förstärkts.

Nicklas Hedstål har en riktigt stark trupp till sitt förfogande i IBF Falun.

Inför premiären mot Helsingborg berättar han om lagbygget, rollerna – och de taktiska förändringarna med femmor som kommer att spela olika spelsystem.

– Vi vill utmana våra spelare, säger Faluns tränare.


Samtliga matcher i SSL sänds på SportExpressen Play!


Så ser du SSL på SportExpressen Play!

SM-finalen i våras blev Thomas Brottmans sista match som tränare för IBF Falun.

En lång era var över och Brottman är numera förbundskapten tillsammans med Niklas Nordén.

I Faluns bås den här SSL-säsongen basar i stället Nicklas Hedstål, senast i schweiziska Zug United. På lördagseftermiddagen väntar Helsingborg hemma i premiären, en match som sänds direkt på SportExpressen Play och sportexpressen.se.

– Väldigt få tränare säger att det inte känns bra inför premiären och jag faller väl in i samma fack. Vi har haft en väldigt bra försäsongsperiod sedan vi drog i gång i början av maj, vi är redo, säger Hedstål.

På andra sidan i premiären står ett Helsingborg som värvat starkt under sommaren och tippas kunna utmana i toppen.

– Generellt är det bara roligt med satsningar när klubbar vill något och driver på. Vi driver på i Falun och vill vara bäst och när vi får tryck på oss blir vi ännu bättre. Helsingborg har en väldigt bra tränarstab och har värvat in bra spelare. Jag är helt övertygad om att de kommer vara ett topplag, säger Nicklas Hedstål och skickar en passning till sin tränarkollega Niklas Pålsson.

– Vi får se om han har med sig halstabletterna, han brukar ju tappa rösten i Falun.

Nio landslagsspelare i laget

Nicklas Hedstål förfogar över en riktigt stark Faluntrupp där fjolårets mästarlag förstärkts med landslagsspelare som Emil Nilsen och Linus Holmgren samt backen Magnus Jansson.

– Klart att truppen är jättebra och jättestark. Vi ville förstärka backsidan och fick in Emil Nilsen som är väldigt spelskicklig och vill ta nästa steg. Magnus Jansson är Sveriges bästa defensiva back, han är otroligt underskattad och kommer göra oss väldigt mycket starkare. Och Linus Holmgren kommer verkligen in och breddar vår centersida, säger Faluns tränare.

På den senaste landslagssamlingen hade nio spelare IBF Falun som klubbadress.

Hur ska du matcha det här laget egentligen?

– Mycket handlar om att jag och min kollega Christian Wagneryd har kommunikation med spelarna, vad förväntansbilden är och vad vi vill ha ut. Falun har drivits mycket av vissa spelare och det är mycket möjligt att det blir så även nu, men det är också så att platserna är öppna att visa vilka som ska tas vilka roller. Det finns inget förutbestämt.

Nicklas Hedstål fortsätter:

– Med det sagt har våra rutinerade spelare verkligen lagt i en växel till och sett otroligt bra ut under försäsongen. En sådan som Emil Johansson är helt magisk, han är outstanding på att spela innebandy. Och Galante öser in mål på alla träningar.

Med många landslagsspelare i truppen kommer det bli en hård kamp om speltiden i Falun den kommande säsongen.

– Nu börjar säsongen och då blir det alltid skarpt läge. Vi har 15 platser och en målvakt som ska spela och vi är 21 i truppen så sex spelare kommer alltid vara missnöjda, och vi vill inte ha nöjda spelare på bänken. Sedan är det så enkelt att det som levererar på träning kommer spela, det är inte så krångligt. Och en viss irritation får det gärna vara, det är helt okej, säger Nicklas Hedstål.

Enström kommer mestadels spela forward, men han kanske är back mot Helsingborg. Det kan du hälsa Pålsson (Niklas, tränare Helsingborg).

Rent taktiskt kommer publiken få se ett till stora delar nytt Falun den här säsongen.

Nicklas Hedstål vill inte avslöja detaljerna men slår fast att det kommer bli ett mer varierat spel.

– Det jag kan säga är att vi har en grundstruktur vi jobbar med, sedan vill vi bli mer flexibla och ha spelare som kan spela i flera olika roller. Vi kommer till exempel spela lite olika spelsystem mot olika femmor och olika motstånd, säger han.

Du har använt dig av man man-försvar tidigare, är det något vi kommer få se i Falun?

– Det kan ske. Vi vill utmana våra spelare att hantera olika sätt att spela på och det kan vara ett verktyg vi har i lådan.

De regerande mästarna är redo för en ny säsong, och förväntningarna på årets upplaga av IBF Falun är höga.

– Är man rädd för utmaningar ska man inte vara här och är man rädd för att förlora ska man inte vara här. Vi vill vinna och vi vill vara bäst, och vi vill ha spelare som är vinnare. När Falun spelar ska det vara underhållning och samtidigt ska vi vara väldigt framgångsrika, säger Nicklas Hedstål.


Landslagsspelarna från Falun

Hela nio spelare från Falun var uttagna till den senaste landslagssamlingen.


Omar Aldeeb, Casper Backby, Rasmus Enström, Alexander Galante Carlström, Linus Holmgren, Emil Johansson, Malte Lundmark, Emil Nilsen, Johan Samuelsson.

”Bland det värsta vi sett – helt sanslöst”