Kim Ganevik kan sluta med innebandyn: ”Brottningsmatch inombords”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Nytt treårskontrakt i höstas.

Bästa säsongen i karriären.

Trots det har Kim Ganevik tagit ett brejk från innebandyn och flyttat upp till Stockholm över sommaren.

Karriären kan vara över.

– Det är en liten brottningsmatch inombords, säger 29-åringen.


SportExpressen Play sänder alla matcher från innebandyns SSL fram till 2025

Mullsjö åkte ut i kvartsfinal mot Falun i SM-slutspelet.

Därefter har klubben tappat mängder med rutin under årets silly season.

Men den senaste veckan har klubben presenterat tre nyförvärv för att fylla luckorna.

Men det största tomrummet har det hittills hållits tyst om.

Nu kan SportExpressen berätta att storstjärnan Kim Ganeviks medverkan i Mullsjö och SSL nästa säsong är högst osäker.

– Säsongen som var var stökig på många sätt. Efter säsongen brukar det ta någon månad innan man känner sig motiverad och hungrig och är på det igen. Nu har jag inte känt det. Det känns sjukt att säga det men man börjar ju bli till åren så det kan kanske vara något sådant. Det krävs lite längre tid för att bli motiverad mellan säsongerna, säger han.

Kim Ganevik kan lägga ner innebandyn

Kim Ganevik har efter säsongen flyttat upp till Stockholm. Från ett distansförhållande har han nu blivit sambo med kärleken Saga.

Innebandyn försöker han inte fundera så mycket på just nu.

– Jag går inte runt och tänker på det. Jag tar det lite dag för dag och försöker leva i nuet. Det får komma naturligt. Det är egentligen inte så dramatiskt. Det är ingen dödsdom över karriären. Det är en sommar som kommer och vi får se hur det utvecklar sig. Det är ingen säsong som har slutat som man vill. Det gör någonting med en. Jag vill inte göra något halvhjärtat. Jag vill känna det med hela kroppen, så känner jag inte nu. Därför har jag tagit beslutet att vara ifrån innebandyn. Jag kände att jag behövde komma bort från Jönköping som stad också. Jag är inte i Stockholm för att chilla utan för att komma bort från bubblan och gräva i vad jag vill göra av mina drömmar. 

Ryktet om att karriären kanske var över för Kim Ganevik fick mer bensin när huvudperson häromveckan gick ut på sociala medier och sökte arbete i huvudstaden.

– Det är kul att ha något litet projekt och så. Det var bara det. Men jag fattar att Axells (Jesper, sportchefen) telefon kokade. Han frågade mig: ”Har du lagt ut något?” Det hade jag ju och sådan är jag. Jag gör det inte för att skapa dålig stämning, men jag förstår att det kan misstolkas. Jag är i Stockholm över sommaren.

Bara Mullsjö som gäller vid spel

Blir det spel nästa säsong är det bara Mullsjö som gäller.

Kim Ganevik skrev på ett nytt treårskontrakt fram till 2025 så sent som i höstas.

Han förstår att det snackas om att han kommer spela med AIK eller Djurgården, men det dementerar han kraftigt.

– Sådant finns inte. Vi kastar inte in sådana saker i leken. Det här handlar om min motivation. Jag tycker inte om att vara så dramatisk. Det är väldigt mycket avtackningar och sedan kommer spelare tillbaka. Jag är mer för att man tar ett brejk och ser om saker kan vända. Jag vet inget om hur det här utvecklar sig nu. Vi får se.

Mullsjös tränare Johan Kihlblom får ett betydligt svårare uppdrag nästa säsong om Kim Ganevik inte finns med.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Kim Ganevik har sin bästa säsong i karriären bakom sig. Totalt blev det 34 mål på 25 matcher.

Det i sig kan nog, enligt många, tyckas vara motivation nog för att köra vidare.

– Jag förstår att det inte går ihop. Man har hållit på med innebandy hela livet och man kan känna så här till och från. Det är inte så konstigt. Försäsongen är ganska snäll mot en. Det är inte så mycket man har framför sig då. Det här är ju inte en latgrej. Jag vill inte göra en Dick Axelsson och fimpa försäsongen och sedan komma tillbaka under säsongen. Jag försöker acceptera läget. Det är inget definitivt slut på något sätt. Jag vill bara vara i nuet.

”En liten brottningsmatch inombords”

Kim Ganevik vill dock inte enbart kalla det för motivationsproblem.

Han försöker mer lista ut vad han vill göra framöver. Hur han vill investera sin tid.

– Motivationen är inte död. Det är motivationen för annat, som jag känner har fått stå åt sidan i många år, som jag nu fått mersmak för. Saga hade en kursuppgift där hon skulle göra en dokumentär. Där var jag med på ett hörn och jag fick absolut mersmak. Det gav mig ro i min själv Jag har många andra drömmar också. Mycket kreativt. Jag gillar foto, film, bild och text. Lite sådana möjligheter har dykt upp nu också. Man utvecklas och skulle vilja testa nya saker. De sakerna och innebandyn kanske ställs mot varandra. Man önskar inte det, men det är där jag är nu. Det blir en liten brottningsmatch inombords.

Kim Ganevik håller nu i gång träningen på egen hand i Stockholm.

Han har inte satt något datum på när han ska vara nere i Jönköping igen.

Men väljer han att köra på kommer det bli innan lagkamraterna kliver in i hall i augusti i alla fall.

Den 29-årige forwarden har representerat Mullsjö hela seniorkarriären och är den förmodligen största publikfavoriten i Nyhemshallen. Kärleken mellan storstjärnan och fansen är ömsedig. Inget snack om den saken.

– Jag älskar publiken och jag vet hur högt det kan låta i Nyhemshallen när de sjunger mitt namn. Men jag ska inte sätta onödig press på mig själv. Ska jag fatta ett rättvist beslut för mig själv kan jag inte väga in känslor mot andra. Jag kan inte hålla på med det något för andras skull och sätta mig själv åt sidan. En förening kommer alltid vara större en enskild person också, säger Kim Ganevik som dock skulle förstå besvikelsen i supporterleden om han lägger av.

– Jag fattar hur de känner till hundra procent. Jag kommer aldrig sluta vara tacksam för dem. Men jag har det lite vid sidan och väger inte in det för mycket nu. Då måste jag spela längre än Ketil Kronberg och det kommer garanterat inte hända.

Sist men inte minst, fick du något napp i jakten på sociala medier?

– Det har trillat in lite allt möjligt. Smågrejer som är kul. Någon föreläsning. Något läger. Det finns grejer att göra. Det kommer bli bra.

Fotnot: Ketil Kronberg är Dalens norska lagkaptenen och SSL:s överlägset äldste spelare. Han fyller 42 år i augusti månad.


MULLSJÖS SILLY SEASON

IN

Martin Bärbäck, Hovslätt

Ola Hyltén, Linköping

Pascl Michel, Köniz (Schweiz)

Simon Möller, Lillån

Joachim Trandum Terjesen, Tunet (Norge)


UT

Adam Fransson, slutar

Isak Hall, oklart

Kasper Hedlund, slutar

Andreas Lindholm, Hovslätt

Johan Nygårdh, Hovslätt

Jimmie Pettersson, slutar


Säsongens sista Frislag med en minigala

Tar ut årets mål, årets genombrott, årets räddning och årets spelare