Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kängan – mot egna spelarna: ”Pinsamt”

Roger Östergren tog över Djurgården inför uppflyttningen i SSL.
Foto: Per Wiklund

Största förlusten i SSL-historien.

Efter 27-3 i baken mot Falun är Djurgårdens tränare Roger Östergren less på det mesta.

Han är kritisk mot sin egen taktik, mot raset i tredje perioden och mot de spelare som inte varit med fullt ut under säsongen.

– Det är brutalt pinsamt. Det går inte att spela i världens bästa liga med någon typ av plockepinn, säger Östergren.


Se highlights från rekordkrossen i tv-spelaren

I helgen stod det klart att Djurgårdens historiska sejour i innebandyns SSL bara blir ettårig.

Nu tvingas blåränderna även lämna finrummet med ett mindre roligt rekord – efter att ha förlorat med otroliga 27-3 mot guldfavoriten och serievinnaren Falun.

– Det är hemska bud. Det gör ont i hela min mage. Det svider, men samtidigt inte så mycket att göra. Jag har ett lag som skulle ligga i mitten av division ett med lite tur. Det är sanningen, säger Roger Östergren.

Djurgården förlorade med 27-3 – nytt rekord

Djurgården saknade flera av sina nyckelspelare uppe i Guide Arena. De kom till spel med bara tolv utespelare där bägge centrarna är födda 2004 och egentligen spelar på andra positioner. Som extraspelare fanns två juniorer som ”inte spelat en minut högre än division fyra”, enligt Roger Östergren.

– Med facit i hand kanske vi bara skulle ställt en femma framför målområdet och bara stängt igen. Det är inte så roligt att spela så. Men det här kanske blev ännu tråkigare för grabbarna. Det kanske inte var värt det för nu kom vi med i rekordböckerna.

Han tycker att Djurgården visat fin moral och kämpaglöd hela säsongen, trots 21 förluster på 24 matcher. 

– Jag vet inte vad som händer i tredje perioden i går. Vi blir naiva, ger bort bollar och tar inte jobbet som vi ska för första gången i år. Det är första gången vi viker ner oss. Annars har vi krigat i varenda jävla match. Därför är det den största plumpen i protokollet. Vi tappade ryggraden. Det mentala fick även det sig en kyss.

Hur var bussresan hem?

– Jag satt där framme och sa inget. De yngre pratade lite. Alla tacklar det på olika sätt. Det är bra att det finns en morgondag, säger Roger Östergren.

Flera nyckelspelare borta: ”Extremt oflyt”

Den där ryggraden i Djurgården sitter mångt och mycket i de spelarna som saknats de senaste matcherna.

Jämför man med det lag som Djurgården ställde upp i premiären mot Sirius i september var tolv av de spelarna inte med mot Falun.

Av många olika anledningar.

Tre spelare har spelat klart för säsongen på grund av långtidsskador, andra har mindre skador, är sjuka eller är borta av familjeskäl.

– Vissa saker kan vi inte påverka, andra kan vi. Det var extremt mycket skador, konstiga skador. Jag har aldrig varit med om maken. Vi har haft extremt oflyt, säger Roger Östergren.

Veteranen Patrik Markus fick till exempel ett skott i ögat under uppvärmningen i DM-matchen mot Farsta.

– Mot Växjö blev vi duktigt avklädda. Då var vi 14 man. En ringer på morgonen och kan inte vara med, en tvingas vi släppa av i Jönköping för han blev magsjuk i bussen och sedan vrickade (Alexander) Dahlberg foten tidigt i matchen. Den resan talar rätt bra om hur säsongen varit, säger Roger Östergren.

Östergrens vassa kritik: ”Brutalt pinsamt”

Djurgården har även haft spelare som inte kunnat följa med på bortamatcher på grund av sin privata situation.

Roger Östergren erkänner han inte varit nöjd med att det varit så.

– Tänk dig själv att ha nyckelspelare som inte följer med. Det drabbar inte bara mig, det drabbar lagkamraterna mest. För mig som tränare gäller det bara att ta ut det bästa vi har. Men för spelarna som vet att våra bästa spelare inte är på bortamatcherna. Det är klart att det är mentalt tungt.

Han fortsätter:

– Skulle jag vara spelare skulle jag ha dragit en säkring. Man spelar för sina lagkamrater. Är man inte där till hundra procent fast man sagt att att man ska vara där är det brutalt pinsamt. Det kan vara förutsättningar att man kan eller inte. Men för helvete. Det går inte att spela i världens bästa liga med någon typ av plockepinn varje match. Det måste vara unisont tajt, man måste göra det tillsammans. Det är svårt. Jag lider med grabbarna som ställer upp jämt.

Kan inte du som tränare i en elitklubb ställa krav på att man måste vara med på alla träningar och matcher?

– Då har vi inget lag. Hade jag haft en trupp hade jag kunnat säga det. Då hade man kunnat spela in femmor med sämre kvalitet. Nu kan jag inte ens spela med femmor.

Har du pratat med berörda spelare under säsongen om att du inte är nöjd med att situationen ser ut som den har gjort och fortfarande gör?

– Klart jag har pratat med dem. Jag har fått tydligt vad som gäller, att de inte kan åka med på bortamatcher. Jag tycker inte det ska kunna vara så och jag önskar att jag kunde göra något åt det. Man får acceptera det eller inte. 

Du accepterar det men tycker inte det är okej?

– Jag tycker inte på något sätt det är okej. Om det inte finns press från lagkamrater är det svårt att göra något åt det. Jag kan bara ta ut de som är bäst.

Förstemålvakten Andreas Beckius är en av spelarna som inte varit med för fullt.

– Det är inte rättvist mot laget att missa så mycket träningar och bortamatcher. Jag hade blivit galen på att ha en medspelare som mig själv, sa han för en månad sedan då han också berättade att han förmodligen slutar efter säsongen.

Ska försöka avsluta SSL-sejouren på topp

Roger Östergren har precis som många andra haft en jobbig säsong.

– Det har varit extremt tufft på många plan. Det sportsliga är en del, det runtomkring är en del. Det har varit många utmaningar.

Djurgården står på sex inspelade poäng med två matcher kvar.

Nu väntar först sista hemmamatchen mot Mullsjö i Eriksdalshallen innan 08:orna avslutar med Thorengruppen på bortaplan.

Om det blir dessa tolv, tretton spelare som Roger Östergren har till sitt förfogande då också vet han inte.

– Det är dag till dag. Jag hoppas på en sådan som Patrik Markus. Han ska till läkaren och kolla sitt öga. Sedan hoppas vi att det kanske lyfter för ”Karre” (lagkaptenen Patrik Kareliusson), men det är osäkert.

Hur vill ni avsluta den här säsongen nu?

– Det finns två vägar att gå. Antingen låter vi oss bli seriens i särklass sämsta lag någonsin eller så bestämmer vi oss för att göra någonting bra. Vi gjorde det i princip med samma lag mot Linköping. Där gjorde vi det jättebra. Det är bara att försöka skaka av det här och köra på. Försöka på något sätt.

Tror du att ni hade kunnat hänga kvar i SSL om ni hade sluppit alla skador och sjukdomar?

– Det tror jag. Det finns bra mycket sämre lag som spelat i SSL genom åren. Det är mycket kvalitet på de spelare som finns i Djurgården. Vi var naiva när vi torskade borta mot Sirius i premiären. Vi visste inte vad som krävdes och vi behövde växa in i kostymen. Men redan i omgång två började det. Med underliga skador, bebisar… Sedan var det ju spelare som gick tillbaka till sina gamla klubbar för att de inte tycker det är så kul när man förlorar. Sådant har gjort att det mentala spelet blivit tufft också. Men jag är övertygad om att vi hade kunnat göra det bättre, säger Roger Östergren.

SportExpressen Play sänder den rafflande SSL-avslutningen och det glödheta slutspelet med avslutande finaler i Globen.


SPELARNA SOM SAKNADES MOT FALUN

Villiam Aspegren, forward. 

Östergren: ”Vrickade foten mot Jönköping.”

Andreas Beckius, målvakt

Östergren: ”Åker inte med på bortamatcher.”

Sebastian Gafvelin, forward.

Knäskadad och borta resten av säsongen.

Patrik Kareliusson, center. 

Östergren: ”Fortfarande sviter av covid-19. Var med på uppvärmningen under tisdagsträningen.”

Adam Kimström, back.

Handskadad och missat i princip hela säsongen.

Tim Lentenius, back

Östergren: ”Uppe i Sälen, han flaggade för det i julas.”

Patrik Markus, back. 

Östergren: ”Fick ett skott i ögat under uppvärmningen mot Farsta i DM och har fått en blödning.”

Gustaf Sandberg, center. 

Östergren: ”Förkyld. Ringde under onsdagen och sa att det inte funkar.”

Filip Rönnkvist, forward

Östergren: ”Tillbaka i Täby.”

Patrik Schantz, forward. 

Östergren: ”Åker inte med på bortamatcher.”

Jakob Åkerlund, center.

Knäskadad och borta resten av säsongen.


Alexander Dahlberg, forward, saknades mot Linköping, men var åter mot Falun. 

Östergren: ”Han har en blödning i foten och kan inte spela så mycket.”


Dessutom: Succéduon Fredrik Bergman och Simon Lundin återvänder till Älvsjö AIK mitt under säsongen.

Vinner med osannolika 27-3 mot Djurgården – Galante tiomålsskytt