Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag googlade numret – och såg att det var han”

Se senaste avsnittet av Frislag med Oskar Lund, Anders Borgström och Mika Packalén.
Daniel Hernandez har producerat 22 poäng på 13 matcher den här säsongen.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Nu ska han få landslagsdebutera i VM-kvalet.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Svenska förbundskaptenerna Thomas Brottman och Niklas Nordén.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
John Guidetti.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

När telefonen ringde en söndagskväll valde Daniel Hernandez att inte svara – som tur var ringde han upp.

Nu ska 28-åringen, som snarare trodde på landslagsspel för Chile än Sverige, spela VM-kval.

– Jag trodde att mina dagar var förbi, säger han.


Se alla matcher från SSL på SportExpressen Play!  

När förbundskaptenerna Niklas Nordén och Thomas Brottman förra veckan släppte sin trupp inför VM-kvalet i februari fanns flera debutanter med.

En av dem var Team Thorengruppens 28-årige forward Daniel Hernandez.

Han som inte ens svarade när Niklas Nordén ringde.

– Förra söndagen fick jag ett samtal. Jag låg och kollade på film och orkade inte svara, jag trodde först det var en försäljare. Sedan googlade jag upp det och såg att det var Nordén så då ringde jag tillbaka, berättar Hernandez.

Han fortsätter:

– Han sa att de haft koll på mig några år och att de tycker jag blivit jämnare i mitt spel den här säsongen. Det känns otroligt roligt, och kul att de inte bara kollar på poängen där jag kanske inte levererat så bra som jag hoppats.

Hernandez sugen på spel med Chile

Några tankar på landslagsspel har högerskytten inte haft på senare tid. I alla fall inte kring blågult.

– Landslaget har jag inte tänkt på för fem öre. Då har jag snarare börjat tänka på om Chile (Daniel Hernandez pappa kommer därifrån red anm) ska dra i gång något. Jag googlade det för något år sedan, då fanns det några hobbyklubbar men ingen serie. Så nej, jag har inte trott att det här varit på gång. Jag fyller 29 i år och trodde väl att mina dagar var förbi.

Den högerfattade forwarden har levererat 22 poäng på 13 matcher den här säsongen – lika många som han producerade på 23 matcher i fjol.

Södertäljefostrade Hernandez är inne på sin sjätte säsong i Team Thorengruppen efter att ha anslutit från Balrog inför 2016/17.

Tidigare har han berättat att han ”aldrig hade besökt ett gym innan jag flyttade till Thorengruppen” och den fysiska resan är en viktig del i hans utveckling.

– Nu orkar jag mer än tidigare. Jag har aldrig varit jättemotiverad när det gäller att springa i spåret och så men på något sätt har jag gett mig själv chansen nu och slagit personbästa på fystesterna. Vi har alltid haft bra fystränare men nu har vi fått in Lasse Bergström också och på något sätt har han hittat mig och fått mig att köra de här extra meterna, säger han.

Jag säger hem till Umeå nu, jag har bott nästan hela mitt vuxna liv här.

Schweizisk klubb jagar honom

Team Thorengruppen slåss just nu för att ta sig till slutspel i en galet jämn SSL-tabell. Efter höstens succéstart har laget gått tyngre den senaste tiden.

På söndag väntar Hagunda på bortaplan.

– Som lag har vi ändå gjort det otroligt bra och ingen trodde väl att vi skulle ligga så bra till, sedan tycker vi själva att vi kan ännu bättre. Under juluppehållet har vi jobbat mycket med att hitta tillbaka att spela som ett lag igen. Innebandymässigt vet vi vad vi klarar av, vi måste se till att stå upp mot alla lag, säger Daniel Hernandez.

Själv har han ett avtal med Umeåklubben som går ut efter den här säsongen.

– Lite förfrågningar har jag fått men jag vill spela klart säsongen och lägga fokus här och nu. Jag ska börja med att prata med Thoren och de ska börja prata med oss som har utgående snart, säger han.

Redan för ett par säsonger sedan var forwarden på väg till Schweiz och drömmen om en utlandsflytt finns kvar.

– Hagert (Mathias) och jag skulle flytta tillsammans för något år sedan men då blev det inget. Om man ska få drömma lite är det väl det som lockar, det vore coolt att testa. Just nu är det ett lag som hört av sig, men jag vet sedan tidigare att det finns annat intresse också. Jag skulle gärna spela där någon gång, men om det är nu eller om tre-fyra år vet jag inte, säger Daniel Hernandez.


Se mötet mellan Hagunda och Thorengruppen på SportExpressen Play! Sändningen börjar 15.50 på söndag. 


Daniel Hernandez om ...

... fotbollskarriären i BP: ”Jag spelade i Brommapojkarnas förstalag tills jag var 14-15, jag lirade med Guidetti och några andra som har tagit sig till superettan och allsvenskan. Jag tröttnade med åren och tränade kanske för mycket. Sedan fick jag en spark vid ögat som blev sista droppen, då slutade jag helt.”


... idrottsintresset: ”Sport kollar jag sällan på, jag är så ointresserad. När man är hemma hos någon i laget och de kollar på hockey eller något så spelar jag mobilspel i stället. Jag följer inga lag men kan se VM- eller Champions League-finaler. Att spela är en helt annan grej.”


... målsättningen med landslaget: ”Nu när man kommit på tapeten vill man så klart spela VM, det vore coolt.”


... poängsuccén för lagkamraterna Hampus Öhgren och Axel Hjälm: ”För oss har det varit hur bra som helst. De kommer vara i landslaget om något år, om inte redan nästa VM. Om de fortsätter spela innebandy är jag hundra procent säker på det.”

Alla snackisar från SSL! Se senaste avsnittet av Frislag med Oskar Lund, Anders Borgström och Mika Packalén