Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte det roligaste som finns längre”

Alexandra Durling har tio landskamper och ett VM-guld på sin meritlista.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Durling väljer nu att avsluta karriären.
Foto: Per Wiklund
Motivationen finns inte längre. Bästa minnet är SM-guldet 2019.
Foto: Per Wiklund

En av världens bästa målvakter.

Men det räcker inte när motivationen är borta.

Alexandra Durling, 26, väljer nu att avsluta den framgångsrika karriären.

– Det var känslosamt att berätta för laget, säger Täbystjärnan.


SportExpressen Play sänder alla matcher från SSL fram till 2025 

Beslutet slog ned som en bomb i innebandy-Sverige den gångna helgen.

– Jag har hållit det mycket för mig själv. Jag har diskuterat det med mina föräldrar och min sambo. De har varit mitt stöd genom det här. Men det är ett beslut som jag har tagit på egen hand, säger Alexandra Durling som meddelade lagkamraterna i Täby i deras Facebook-grupp några dagar tidigare.

– De fick veta i mitten av förra veckan. Det var nervöst och sorgligt på samma gång att berätta. Några hade jag kanske hintat lite för, men de visste inte exakt hur jag skulle göra.

Alexandra Durling slutar med innebandy

Under söndagen meddelade sedan 26-åringen på sitt Instagram-konto att karriären är över. 

”Jag är otroligt stolt och evigt tacksam över vad innebandyn har gett mig och att jag aldrig har slutat kämpa för att nå mina mål”, skrev hon bland annat.

Reaktionerna har varit enorma.

– Ja, det har varit väldigt mycket. Det känns bra i hjärtat.

Men varför slutar hon?

Det förklarar Alexandra Durling nu.

– Anledningen är väl att jag inte brinner för det på samma sätt. Jag känner mig klar. 

Kom det nu efter säsongen eller har du känt så ett tag?

– Det har vuxit fram under säsongens gång, tror jag. Det är svårt att säga exakt. Men det är rätt beslut för mig. Det är svårt att prestera på topp om motiveringen inte är på topp.

Har de tomma arenorna bidragit till motivationsproblemen?

– Klart det har påverkat motivationen delvis. Det är väl en kombination av coronan och att jag känner mig klar. Jag har uppnått mina mål.

2019 var bästa året: ”Bästa minnet”

Det har varit några turbulenta år i Täby med överraskande tränarbyten. Inför årets slutspel kom storstjärnan Moa Tschöp aldrig till spel efter en schism.

Alexandra Durling är noga med att påpeka att inget av detta har påverkat hennes beslut.

– Det har varken med Täby som lag eller förening att göra. Innebandyn är helt enkelt inte det roligaste som finns längre. Det är inte värt att lägga ner all tid.

Sista matchen i karriären blev 7-5-förlusten mot Endre den 30 mars.

Det betydde kvartsfinaluttåg för Täby.

– Det hade så klart varit roligare att sluta med ett bättre resultat än att förlora tre raka i slutspelet. Det känns inte skitbra och ingen i föreningen är nöjd med det. Men jag ser tillbaka på andra bra prestationer.

Alexandra Durling, som är fostrad i Stockholmsklubben Bele Barkarby, debuterade i SSL med Djurgården säsongen 2014/15. Men det var efter flytten till Täby 2016 som 26-åringen växte fram till en av Sveriges och världens absolut bästa målvakter. 

2019 var året nummer ett för Alexandra Durlings del. Hon var en av de stora guldhjältarna när Täby vann sensationellt SM-guld och hon fanns även med i det svenska lag som försvarade VM-guldet.

– SM-guldet är det bästa minnet. Det blir svårt att uppleva något liknande euforimässigt. Men hela det slutspelet minns man egentligen. Sedan minns man landslagsdebuten och VM-guldet också så klart.

Durling vet inte vad hon ska göra nu

Alexandra Durling hade varit en klar kandidat som VM-målvakt även i december.

Hon erkänner att det hade varit ”fantastiskt kul”, men att det är mycket jobb på vägen dit.

Förbundskaptenen Åsa ”Kotten” Karlsson har nu fått se båda VM-målvakterna från 2017 (Sara Hjorting och Emelie Frisk) och från 2019 (Amanda Hill och Alexandra Durling) sluta de senaste åren.

Vem ska ta över efter dig i landslaget nu?

– Jag tycker att Matilda Östlund-Visén (Sirius, utsedd till årets målvakt i dagarna red anm) har gjort bra i från sig. Även Frida Görtz (Endre). Om man bara tänker på föregående säsong. Det finns många andra också, säger Alexandra Durling.

Vad målvakten ska hitta på nu vet hon inte. Beslutet är så pass färskt.

– Jag har inte hunnit smälta det än. Men det blir en stor omställning. Jag har spelat i en herrans massa år. Nu kan man göra annat på fritiden. Man får hitta nya intressen, men jag vet inte vad det blir just nu.

SportExpressen Play sänder alla matcher från SSL fram till 2025.


Alexandra Durlings bästa minne i karriären: Guldet 2019