Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes superfacit: Två mål per match

Se några av de snyggaste målen från årets SSL.
Sofia Joelsson i landslagströjan.
Foto: FABIAN TREES / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Hon skadade korsbandet förra säsongen och var borta i ett år.

Väl tillbaka har Sofia Joelsson gjort stor succé, öst in mål – och på lördag väntar SM-final mot Pixbo.

Här berättar hon om nycklarna bakom succécomebacken.

– Det har blivit mycket klipp, jag har finslipat detaljer, säger 24-åringen.


Storsatsning på SM-finalerna – sänds gratis på SportExpressen! 

I februari 2020 skadade Sofia Joelsson knät. Det visade sig handla om en korsbandsskada och forwarden tvingades till rehabträning i ett års tid.

I mitten av februari i år var hon tillbaka på planen med sitt Thorengruppen – och blev målskytt direkt mot Nacka.

– Eftersom jag varit runt laget hela tiden har det gått ganska fort. Jag har kört min egenträning på samma ställe som dem och alltid lekt med klubba och boll när det varit pauser i deras spel. På det sättet har det gått fort, säger hon om frånvaron.

– Självklart har det varit tunga perioder, men det har varit så tydligt att jag inte kunnat spela så jag har kunnat komma tillbaka lugnt och sakta utan att stressa.

Väl tillbaka har Joelsson levererat sedan dag ett. Efter målet mot Nacka har forwarden fortsatt producera och landade på åtta mål och två assist på fyra matcher i grundserien.

I slutspelet är hon med i toppen av poängligan med 13 mål och 5 assist på 7 matcher.

Totalt 21 mål på bara elva matcher.

Hur förklarar du den succén?

– Just att jag varit på innebandyträningarna varje dag och kört med klubba och boll även om jag inte kunnat springa har varit viktigt tror jag. Christoffer (Suominen, tränare) har varit duktig på att hitta teknikövningar som jag kunde göra utan att springa eller göra vändningar. Sedan har jag kollat väldigt mycket på innebandy. Man ser hur (Alexander) Galante Carlström eller Malte Lundmark gör sina mål eller på spelare som Veera (Kauppi) eller Ellen Bäckstedt hur målen går till.

Spelar med tvillingarna

Dessutom har Sofia Joelsson varit med som tränare för Thorengruppens herrlag i division 2 och hittat inspiration där.

– Innan pandemin stängde ner allt var jag med där och då får man perspektiv på hur man gör mål och alla de här grunderna. Jag tittade hur de agerade på banan och tänker på vad jag gör när jag spelar. Jag analyserar mitt spel mer nu och tänker lite mer på att ta mig över centrallinjen och komma i ytor där jag vet att jag är duktig.

De är perfektionister.

En annan förklaring till framgången är att Joelsson matchas ihop med Thorengruppens finska tvillingstjärnor – Veera och Oona Kauppi.

– Den turen har jag haft och de tillåter att jag spelar mitt spel och får bollarna i de rätta ytorna. De är perfektionister och vill verkligen att det ska gå bra. Det är viktigt för mig att ha bra passningsspelare bredvid mig, jag är inte så bollförande utan spelar mer på en touch. Det tillsammans med att jag analyserat mitt spel mer med hjälp av Christoffer har gjort mycket, det har blivit mycket klipp och jag har finslipat detaljer.

Det hårda jobbet har gett resultat. Sofia Joelsson är tillbaka på banan i storform och hennes lag är framme i SM-final.

Kvart över tre på lördag drar dramat mot Pixbo i gång.

– Otroligt sugen är jag. Det är det här man kämpar för hela året och det jag haft som morot, att få bidra i en SM-final. Det ska bli extremt kul och jag ska verkligen njuta ute på planen, säger Sofia Joelsson.


Storsatsning på SM-finalerna – sänds gratis på SportExpressen! 


Moa Gustafsson bedrövad efter förlusten mot Thorengruppen