Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helsingborg klarar inte elitlicensen – spelarna kan sänka sina löner

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Det ekonomiska läget i FC Helsingborg är ansträngt.

I ett pressmeddelande meddelar klubben att de inte kommer klara elitlicensen – och de har nu gjort upp en handlingsplan.

– Pandemin ställde allt på ända, säger ordförande Mathias Andersson. 

De spelare som har möjlighet kan nu komma att gå ner i lön.

– Vi stöttar klubben, säger lagkaptenen Oliver Johansson.


Se alla matcher från SSL och läs allt om innebandyn med nya abonnemanget Premium Max – för 179 kronor i månaden. 

FC Helsingborg slet hårt för att klara elitlicensen för två, tre år sedan.

Klubben lyckades.

Sedan kom coronautbrottet.

Under förra verksamhetsåret gjorde FC Helsingborg en förlust på nästan en halv miljon – som gjorde att det egna kapitalet återigen visar minussiffror.

FC Helsingborg klarar inte elitlicensen

Säsonger utan publik, medlemstapp och svårigheter att locka sponsorer på grund av pandemin är tre faktorer till de nuvarande ekonomiska problemen.

– Vi fick pandemistöd som till viss del kompenserade för uteblivna publikintäkter och att vi tvingades ställa in våra ungdomscuper och sommarläger helt eller delvis 2020 och 2021. Men det innebar samtidigt att vi fick börja om och fick färre anmälningar när vi återstartade. Där har vi tappat mycket intäkter, säger Mathias Andersson i ett pressmeddelande.

Den 30 april 2023 måste de röda siffrorna vara borta för att FC Helsingborg ska klara elitlicensen inför nästa säsong.

FC Helsingborg har redan lämnat in en handlingsplan för hur det ska gå till

Det krävs återigen ett hårt jobb från föreningens sida för att få ekonomin i balans.

Det innebär bland annat fler bussresor i stället för flyg till bortamatcher. Det blir fler matcher i Idrottens Hus i stället för i nya, fräschare Helsingborg Arena, där hyran är högre. 

– Långsiktigt jobbar vi med en plan för att öka antalet åskådare på våra matcher och att kunna återvända till Arenan och fylla läktarna där. Men just nu måste vi hålla nere alla utgifter, säger Mathias Andersson vars lag även spelar en gratismatch mot Pixbo den 23 oktober där sponsorerna står för allt inträde. 

Kan bli nya lönesänkningar bland spelarna

Spelarna har också fått dra sitt strå till stacken.

I en intervju med SportExpressen häromveckan meddelade storstjärnan Linus Nordgren att han fick gå ner i lön när han skrev på sitt nya kontrakt i våras – och han ska inte ha varit den enda som gjorde det.

– En tusenlapp hit eller dit spelar ingen roll. Det var mer om jag skulle spela eller inte, sa den 33-årige landslagsmannen då.

Men spelarna kan komma att göra ännu mer.

Klubbchefen Tobias Entin hade i tisdags ett möte med spelartruppen i samband med träningen. Något som även synts på lagets Facebook-konto.

En anledning till Entins närvaro var det ansträngda ekonomiska läget.

– Jag har kontinuerligt möten med spelare och coacher. Att jag var på deras träning är inget ovanligt eller nytt, säger Tobias Entin och hänvisar övriga frågor kring ekonomin till Mathias Andersson.

Lagkaptenen Oliver Johansson:

– Det var ett bra och givande möte med tankar och planer på vad vi ska genomföra. Det var tydligt att vi kommer klara det här. Vi ska klara det här. Men det går inte att tro att det löser sig av sig självt.

Enligt uppgifter till SportExpressen var lönesänkningar ett ämne som luftades med spelarna under Tobias Entins besök. Men det framfördes inte som ett krav.

Oliver Johansson säger att det är ett förslag som kom från spelargruppen.

– Vi lyfte det på ett spelarmöte att vi eventuellt ska gå samman som lag och frivilligt gå ner i lön i några månader för att hjälpa till med likviditetsproblemen.

Är det upp till varje spelare individuellt eller blir det ett gemensamt beslut från spelarhåll?

– Det finns inget krav på någon. De som studerar kanske inte har möjlighet men vi är många som jobbar heltid och då kanske man har förmånen att kunna hjälpa till. Man får gå till sig själv och se: ”Vad kan jag göra?” Vi gör det här tillsammans, även tränarna, och stöttar klubben så som var och en kan. Vi behöver inte berätta för varandra hur var och en gör.

Sirius och Storvreta under handlingsplan

FCH-spelarna hjälper även till på andra sätt. Med att medverka på nätverksträffar, försöka locka mer folk till arenorna och få in mer sponsorer.

– Vi gör det vi kan på ett kostnadseffektivt sätt. Det är det viktigaste. Vi ställer upp på det klubben kommer fram till. Vi behöver hitta nya intäkter och hålla ner kostnaderna, säger Oliver Johansson som berömmer klubben för deras transparens kring ekonomin.

– De har informerat laget hela tiden, när det gått bra och dåligt, och det har skapat en större förståelse för hur de jobbar. 

Sedan tidigare har Sirius meddelat att de inte kommer att klara elitlicensen. En del i besparingspaketet var att låta klubbchefen Kim Knudsen gå. 

Storklubben Storvreta, som precis som Helsingborg tidigare har kämpat hårt för att klara sin elitlicens, meddelade i ett pressmeddelande under torsdagsmorgonen att de också kommer att gå under handlingsplan framöver.

Enligt UNT måste Storvreta få fram 1,5 miljoner kronor på ett år, vilket klubben har goda förhoppningar att klara.Så ser du matcherna i SSL

Matcherna i SSL går nu att se med vårt nya paket för livesport, Expressen Premium Max.

Expressen Premium Max är en uppgradering av Expressen Premium och är paketet för dig som vill se allt från Ligue 1, SSL, Ettan, Elitettan, Global Champions Tour, en massa vintersport och försäsongsmatcher i hockey.

Expressen Premium Max kostar 179 kronor i månaden och går att uppgradera från ditt redan befintliga Premium-konto. Premium Max är en tillsvidareprenumeration utan bindningstid.

Skaffa Premium Max här!

Har du några frågor om Expressen Premium Max? Här finns svar på de vanligaste frågorna.


TV: Se ”årets felträff” – redan i andra omgången

Se snöpliga självmålet i SSL