Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har blivit ett väldigt tjat om nya numret”

Förbundskapten Åsa Karlsson om VM som väntar i Uppsala.
Malin Andréason är tillbaka i SSL efter ett uppehåll.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Spelare efter spelare lämnade Mora, men en återvände.

Malin Andréason är redo för comeback.

Inför premiären mot Thorengruppen berättar hon om det nya tröjnumret, hur hon får ihop livspusslet, Moras supertalanger – och sitt bultande klubbhjärta.

– Jag hade inte spelat i en annan klubb, säger forwarden.


SportExpressen Play sänder alla matcher från SSL! 

Moa Gustafsson, My Kippilä och systrarna Svarfvar, Lina och Lisa, är bara några av spelarna som lämnat Mora efter den senaste säsongen.

Att då meriterade Malin Andréason valt att återvända efter ett drygt år utan innebandy är minst sagt välbehövligt.

Däremot var det inget lätt beslut att ta för 29-åringen som avslutade karriären för att livspusslet inte gick att få ihop.

– Beslutet är inget jag tog på en dag. Vi har haft en löpande dialog sedan början av sommaren och försökt hitta lösningar som ska fungera för mig privat där jag både ska jobba och ta hand om min son Milo. Och när jag väl är på planen ska jag kunna fokusera på innebandy, säger hon och fortsätter:

– Jag har min son varannan vecka och har ingen familj i Mora så det var en nyckel att få det att funka. Som tur är har jag en fantastisk extrafamilj här i Mora (familjen Mopers) som avlastar mig. Det har blivit som min Morafamilj.

Mitt klubbhjärta kallar. Jag vill hjälp Kais Mora att bygga en ny era.

Sonen Milo, 4, är en Andréasons största supportrar och anledningen till att hon inte längre kommer till spel i nummer 79 utan har nummer 16 på ryggen.

– Han är med på alla matcher och och nu i dag vill han till exempel att vi ska åka ned till hallen. Han säger att jag ska ringa tjejerna så de kan komma och spela med honom. Och på matcherna sitter han på läktaren och skriker ”spring fortare mamma”, säger hon och skrattar.

– Numret har det varit ett himla tjat om. Jag kände att det blir en liten omstart och Milo är nummer ett i mitt liv, då kändes det fint att spela med ett nummer som är kopplat till honom (han är född 2016). För tio år sedan hade jag blivit tokig om jag inte fått 79, men man får perspektiv på livet.

Kais är min klubb och jag har trivts otroligt bra i alla år. Det är laget i mitt hjärta.

Tippas i botten

Hon har återvänt till ett Kais Mora som bygger nytt. Ett antal tunga namn har försvunnit och topplaget Mora tippas den här säsongen långt ned i tabellen.

– Klart att det är annorlunda och jag har fullt förståelse för att man tippar så. Mina förväntningar är att vi ska få ihop det här laget och prestera så bra som möjligt, hur långt det räcker är svårt att säga.  Det är svårt att sia om Kais Mora slutar där eller där, men jag tror alla förstår att vi inte har samma lag som för fem-sex år sedan, säger Malin Andréason.

Den landslagsmeriterade forwarden, med både SM- och VM-guld på meritlistan, vill vara med om att bygga upp ett nytt framgångsrikt lag.

– Det är därför mitt klubbhjärta kallar, jag vill hjälpa Kais Mora att bygga en ny era med unga spelare. Och det måste kanske bli en mer långsiktig plan, säger hon.

”Är en poängspelare”

Frågan är vad Malin Andréason personligen kommer bidra med. Hon har gjort över 30 mål i SSL fem säsonger, men landade på mer beskedliga 10+5 på 22 matcher säsongen 2019/20.

Nu är hon tillbaka efter en säsong utan innebandy.

– Så fort matcherna tekas i gång kommer jag ge hundra procent, det vet jag. Sedan får man utvärdera under säsongen hur det går. Vi har ett lagbygge framför oss och det är svårt att dra växlar vart jag och laget står än så länge. Jag vill i alla fall bidra med min rutin och få de unga att känna sig trygga. Sedan är jag en poängspelare och vet att jag ska bidra med det, och den största pressen sätter jag på mig själv, säger forwarden.

– För oss handlar det om att få ihop helheten och att vi får till en lagmaskin, det kommer krävas för att få ut max av truppen vi har.

I premiären på lördag ställs Kais Mora mot regerande mästarna Thorengruppen. Den matchen sänds, precis som samtliga matcher i SSL, på SportExpressen Play med sändningsstart 12.50.

– Tuffast möjliga start och vi ska nog inte ha andra förväntningar än att prestera och att vi är inne i en process som vi får jobba med över tid. För de som gör sin första SSL-match handlar det bara om att gå ut och våga spela sin bästa innebandy som individ och lag, säger Malin Andréason.


Malin Andréason om Moraspelarna som imponerade i U19-VM

”Jag var där på semifinalen och hejade på Matilda (Lindgren). Det var fantastiskt roligt att det gick bra för våra två spelare men som svensk var det surt att Sverige inte vann. Däremot blev jag imponerad av Finland och väldigt imponerad av våra unga back.

Hon (Ulla Valtola) är ett riktigt bollgeni och riktigt snabb, hon har alla verktyg för att kunna bli hur bra som helst. Sedan måste man också ge en sådan spelare tid att växa in i SSL för det kommer vara skillnad. Där hoppas jag kunna hjälpa till med min erfarenhet för jag vet hur det var när jag började min SSL-karriär.

Det ska bli häftigt att följa både Matilda och Ulla, för Matilda tror jag också kommer ta fantastiska kliv i år.”


Alla matcher i SSL sänds på SportExpressen Play där du både kan teckna ett månadsabonnemang samt köpa matcherna som PPV.

På SportExpressen Play ser du även fotbollsligorna Ettan och Elitettan under året.


SSL:s vd Jörgen Lindgren om publikbeskedet.