Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han tvingas lämna – före VM-turneringen

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Nu är det klart.

Sverige byter förbundskapten i innebandy och att Mikael Hill, 48, inte får leda herrlandslaget i nästa VM.

– Det är en helhetsbild, säger landslagschefen Joakim Lindström.


SportExpressen sänder alla matcher från världens bästa innebandyliga SSL den här säsongen och de fyra kommande.

VM i Finland skulle ha börjat på fredag.

Men coronapandemin gjorde att Internationella Innebandyförbundet (IFF) valde att skjuta upp mästerskapet till december 2021.

Då hamnade Sverige i en något prekär situation.

Mikael Hill tvingas lämna som förbundskapten

Förbundskapten Mikael Hills kontrakt går ut när denna VM-säsong är över i början av 2021.

Det gav två alternativ: Förlänga kontraktet med Hill, som lett VM-förberedelserna hela vägen, eller välja att satsa på ett nytt namn som skulle få en tämligen kort inkörssträcka.

Mikael Hill ska ha varit sugen på att fortsätta.

Landslagschefen Joakim Lindström har tidigare lämnat besked att Mikael Hill är ett bra alternativ men att situationen måste utvärderas och analyseras.

– Vi ska överväga noga så vi maximerar Sveriges chanser att vinna detta VM och nästa, sa Lindström för en dryg månad sedan. 

Världsmästartiteln ska tillbaka till Sverige

Utvärderingen skulle ske i november månad.

Nu är ett beslut taget.

Svenska Innebandyförbundet (SIBF) väljer att att byta förbundskapten med uppdraget att ta tillbaka VM-guldet från Finland. Beslutet fattades på ett styrelsemöte i onsdags.

Parterna har enats om att Mikael Hill kommer ta ett steg tillbaka till dess att hans avtal löper ut.

– Svenska Innebandyförbundet vill tacka Mikael Hill för de här åren, säger landslagschefen Joakim Lindström till SIBF:s hemsida.

Ärkerivalen Finland vann den senaste VM-finalen 2018, som var den första och blir den enda under Mikael Hills ledning. Finland har vunnit fyra av de sex senaste finalerna mot Sverige, även om de blågula är främst genom tiderna totalt sett med sina åtta VM-guld.

– Vår vision är tydlig: vi vill vara ett landslag som inte bara vinner över tid utan också tar ansvar för utvecklingen både nationellt och internationellt. Det innebär att riktning och innehåll i det långsiktiga arbetet är lika viktigt som det enskilda mästerskapet. Vi är i processen med att rekrytera ett team som ska kunna leda och utveckla det arbetet på både kort och lång sikt. Vi återkommer med information i frågan så snart det är möjligt, säger Joakim Lindström till SIBF:s hemsida.

SportExpressen har sökt Mikael Hill för en kommentar vid upprepade tillfällen.