Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gävle räknar med nedflyttning: ”Nu är det över”

Gävle förlorade bottenmötet med Hagunda med 5-3 och åker i praktiken ur SSL.
Foto: Anders Borgström
Billy Nilsson har gjort 30 poäng på 18 matcher denna säsong.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

UPPSALA. – Nu är det över.

Billy Nilssons budskap är tydligt efter Gävles förlust i jumbofinalen: SSL-äventyret blir bara ettårigt.

Nu handlar det om att avsluta med stil, undvika att bli sämst genom tiderna, och om nästa säsong – som är oviss för veteranens del.

– Jag ska inte lägga mig i det där, men Gävle är sent på det.


Se alla matcher från SSL och läs allt om innebandyn med Premium Max – för 179 kronor i månaden

Insläppt mål efter en sekund i boxplay.

Två mål i baken med bara 19 sekunders mellanrum.

Onsdagens jumbofinal mot Hagunda i SSL-innebandyn var tämligen symptomatisk för Gävles säsong.

– Vi gör en rätt bra match, men ändå förlorar vi. Till och med när vi är ganska bra slappnar vi av och är för dåliga i perioder. Och när vi är bra gör vi inte två, tre mål snabbt som motståndarna gör. Vi är inte lika bra som de andra, helt enkelt, säger Billy Nilsson efter 5-3-förlusten.

Chansen fanns att med en trepoängare ta sista livlinan i botten.

Men det blev ny förlust och nu är det tio poäng upp till Hagunda på säker mark med sju matcher kvar att spela.

– Nu är det över. Jag levde min dröm i fjol när jag tog upp Gävle. Jag är jäkligt glad att ha fått vara med om det. Nu är det bara dystert. Det blir att förbereda sig mentalt för att det blir allsvenskan nästa år.

Kampen för att inte vara sämst någonsin

Det sämsta laget rent poängmässigt i SSL-historien, sedan högsta serien utökades till 14 lag inför säsongen 2006/07, är Kais Mora.

2010/11 tog dalalaget ynka fem poäng.

Djurgårdens fjolår är näst sämst med sex poäng.

Gävle står på fyra just nu.

– Någonstans kommer det vara en morot för att ladda om, men det är ingenting vi tänker på nu, säger Billy Nilson.

– Vi löser det säkert, helt säkert. Farsan ringde mig innan Linköpingsmatchen för då hade vi noll poäng. Han sa: ”Ni är sämst i historien, ni lär skärpa er!” Så vann vi i sudden dagen efter. Det var kul. Min farsa har alltid pushat mig och har höga krav.

Hur blir det för er att spela de här sista sju matcherna nu när ni mentalt är inställda på att det är kört?

– Jag hoppas att alla kan tända till ändå, för det är ganska kul att spela match. Vi har börjat hitta ett spel nu som är lugnare och stabilare också. Matcherna är roliga även om vi förlorar. Man går ju hela veckan och tränar och tränar och längtar till match. Sedan blir det ofta en besvikelse. Man bygger upp det inför match: ”Nu vinner vi!” Man tror det varje match, att i dag kan vi göra det. Men det räcker aldrig till. 

Med så många förluster, hur har säsongen varit för er?

– Det har varit väldigt upp och ner i gruppen och föreningen. Det gick så väldigt fort att gå upp. Vi var inte beredda på det. Vi visste att det fanns Nykvarn, Warberg… Att det blir jävligt tufft. Det kändes inte som att vi skulle gå upp, men sedan var vi där. Då blev det så sent. Vi kunde inte värva några spelare, men vi fick in några spetsspelare med rutin. Säsongen drog i gång – och så gick det så fort ner. Det blir tumult. Det blir ju det när man förlorar varje match. Det händer mycket i en förening då. Det har varit jobbigt på den fronten. Att man inte får vinna två-tre matcher för att må bra. Det känns som vi hela tiden trycks ner. Det har varit jäkligt mentalt påfrestande.

Billy Nilsson kritisk mot Gävles tystnad

Billy Nilsson vände hem till Gävle inför fjolårssäsongen och var med och förde upp moderklubben i finrummet igen.

33 år gammal vet inte den poängstarke forwarden hur det blir till nästa säsong.

– Jag har inga andra planer, men jag för ingen dialog med klubben. De verkar inte föra dialog med någon spelare. Så jag vet inte.

Att det blir allsvenskan spelar ingen roll.

– Om jag och Gävle kommer överens hur det blir för mig och föreningen är det inga problem för mig. Jag kommer inte flytta liksom. Jag har stadgat mig här, nu är jag hemma. Jag lever samboliv med två extrabarn och jobb och den biten. Klaffar allt spelar jag i Gävle.

Så det blir ingen flytt till ett annat SSL-lag igen?

– Näää… Eller då ska det vara jääävligt bra betalt.

Billy Nilsson skrattar högt.

Han spelar gärna i Gävle, men det är uppenbart att han inte är helt nöjd att det varit tyst från klubben så här långt. Även om han inte säger det rakt ut.

– Jag har faktiskt varit ganska tydlig med hur det fungerar i storklubbar sedan jag kom hit. Vill man värva och förlänga med spelare lär man vara ute i god tid för andra klubbar är ute i god tid. Jag har bestämt mig för att jag inte ska lägga mig i det där. Så är det. Men Gävle är inte så bra på att höra av sig.

Han säger att klubben inte heller inlett några diskussioner med de andra, rutinerade nyckelspelarna.

– Antingen funderar de på en föryngring eller så har de inte börjat än. Det är lite sent, tycker jag. Jag har aldrig skrivit kontrakt med en annan klubb efter februari. Nu är det februari och vi har ingen dialog nu. 

Han fortsätter:

– Det är jobbigt att tänka på nästa säsong. Men det lär ju bli allsvenskan för oss. Vi får se vad vi får ihop för lag. Kan vi behålla hela truppen, då har vi ett jättelag för det är stor skillnad på SSL och allsvenskan. Sedan har vi spelat ihop oss ett år, säger Billy Nilsson som står noterad för 30 poäng på 18 matcher denna säsong.


BOTTENSTRIDEN I SSL HERR

11. Thorengruppen 16 poäng (-34)

12. Hagunda 14 poäng (-63)

-----------------------

13. AIK 13 poäng (-50)

14. Gävle 4 poäng (-80)


TV: Svaret får kommentatorn att skratta

Intervjun mitt i Faluns slakt av Gävle

Så ser du matcherna i SSL

Matcherna i SSL går nu att se med vårt paket för livesport, Expressen Premium Max.

Expressen Premium Max är paketet för dig som vill se allt från Ligue 1, SSL, Ettan, Elitettan, Global Champions Tour, en massa vintersport och försäsongsmatcher i hockey.

Expressen Premium Max kostar 179 kronor i månaden och går att uppgradera från ditt redan befintliga Premium-konto. Premium Max är en tillsvidareprenumeration utan bindningstid.

Skaffa Premium Max här!

Har du några frågor om Expressen Premium Max? Här finns svar på de vanligaste frågorna