Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Förstör så mycket – det borde förbjudas”

Daniel Johnsson lurar bort Anton Grönlund...
Foto: SportExpresssen Play
....fullständigt med sin zorrostraff.
Foto: SportExpresssen Play
Samtidigt drar Grönlund ena baksidan.
Foto: SportExpresssen Play
Dalen-målvakten ser gärna att zorrostraffar förbjuds.
Foto: SportExpressen Play
Michel Wöcke, zorrande lagkamrat i Dalen.
Foto: Per Wiklund

Zorrostraffar är en ständig snackis inom innebandyn.

När Helsingborgs Daniel Johnsson zorrade i helgen fick Anton Grönlund ytterligare ett argument i sin kamp att få bort dem.

Dalen-målvakten åkte på en skada i sitt försöka att rädda.

– Zorrostraffar förstör så mycket för sporten, säger 21-åringen.


Se zorrostraffen i highlights-paketet från SportExpressen Play

Inte nog med att Dalen tappade en 7-4-ledning till förlust mot Helsingborg i sista perioden.

De byggde också på sin skadelista med Anton Grönlund.

Backupmålvakten, som vunnit fyra av fyra matcher den här säsongen, tvingades utgå bara åtta minuter in på matchen i samband med Daniel Johnssons straff.

En zorrostraff.

– Så klassiskt. Jag har alltid storratat dem och så blir det en sådan som skickar en av planen. Då blir man lite less, säger Anton Grönlund.

Grönlund vill förbjuda zorrostraffar

Han berättar att man som målvakt behöver agera på ett speciellt sätt mot en zorrostraff – och det var det som gjorde att det small till i baksidan av ena låret.

– Jag skulle ställa mig upp och komma mot honom. När jag skulle få fäste fick jag inget och slant till. Jag hade verkligen inte tänkt ställa mig upp annars. Men på sådana straffar måste man gå aggressivt och slänga sig. 

Zorrostraffar, där man tar upp bollen med hooken och svingar klubban nästan som ett trollspö, har i många år varit ett hett diskussionsämne inom innebandyn. Många vill se dem förbjudas när det kommer till straffar, då det är i princip omöjligt att rädda dem.

Anton Grönlund är inget stort fan av zorrostraffar och vill att de försvinner.

– De borde förbjudas, verkligen. Golvzorro är en sak och att använda det i vanligt spelformat, men zorrostraffar förstör så mycket för sporten. Jag hoppas de fixar det till bästa säsong.

Vad är det de förstör?

– Det tar bort för så många andra straffskyttar som är bra på straffar. Där är det ju en spännande. Nu är det en på hundra att man lyckas rädda. Det finns ingen metod. Det var därför jag skulle trycka ut och gå aggressivt och slänga mig. Händer det igen måste jag gå ut ännu mer aggressivt och klippa ben, klubba, boll… Allting. Men då kan han lika gärna få en skada, men jag måste göra allt för att rädda, säger Anton Grönlund.

Muskelbristning – blir borta ett tag

Dalen har sin egen zorrostraff-specialist i schweizaren Michel Wöcke.

– Han får inte lägga straffar på mig på träningen längre, för jag blir bara arg. Och man vill inte chansa och klippa någon på träningen.

Gällande skadan blir Anton Grönlund förmodligen borta ett tag.

Dalens fysioterapeut har gjort en första bedömning och det lutar åt att det är någon form av muskelbristning. Först på torsdag ska 21-åringen kolla upp baksidan hos en expert.

– I går var det riktigt dåligt. I dag känns det som ett helt nytt ben och jag kan sitta ner. Det kunde jag inte i går.

Han räknar inte med spel mot Sirius på lördag.

– Jag vet inte hur länge jag blir borta, men det kan nog vara ett tag. Är det en muskelbristning kan det vara veckor, månader. Jag skulle gissa på att jag är borta minst den här månaden ut. Det är trist att tänka på när det gått så bra för en, säger Anton Grönlund.

SportExpressen Play sänder alla matcher från världens bästa innebandyliga hela säsongen.


Senaste avsnittet av Frislag! Med Oskar Lund och Anders Borgström