Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Försöker manipulera dem till att bli vinnare”

Thomas Brottman lämnar efter säsongen sin roll som tränare för IBF Falun för att ta över svenska landslaget.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Niklas Nordén är ny förbundskapten tillsammans med Thomas Brottman.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Han har vunnit allt som går att vinna som spelare och som tränare är prisskåpet fullt av SM-guld.

Nu ska Thomas Brottman, tillsammans med tidigare rivalen Niklas Nordén, se till att Sverige tar tillbaka tronen och blir världens bästa innebandylandslag på herrsidan igen.

– På ett eller annat sätt försöker jag alltid manipulera mina spelare till att bli vinnare, säger Brottman i Expressens podcast Frislag.

När årets VM blev uppskjutet till 2021 valde innebandyförbundet att agera. Tidigare förbundskaptenen Mikael Hill lämnade och in kommer Niklas Nordén och Thomas Brottman.

Tanken är att den duon ska se till att Sverige tar tillbaka titeln som bäst i världen efter att Finland vunnit de senaste VM-turneringarna.

Frågan är hur det ska gå till.

– Det är en stor fråga. Nu har inte jag tittat innanför sargen på landslagsverksamheten utan det här är från där jag suttit i soffan och tittat, och då kan jag tycka att finnarna ibland varit lite bättre på att tävla i alla situationer mot Sverige än vad Sverige varit mot Finland. Och det är väl hela grundbulten för mig i mitt ledarskap och mitt tänk att spela innebandy. På den här nivån tycker jag det är det viktigaste som finns. Att vinna, att göra ett lag och spelare till vinnare, säger Thomas Brottman när han gästar Frislag.

– Jag försöker alltid på ett eller annat sätt att manipulera mina spelare till att bli vinnare.

I poddintervjun berättar den nuvarande Faluntränaren om hur han som klubblagstränare försökt odla vinnarmentalitet genom träningar med kamp- och spelmoment.

– Det har blivit handgemäng ibland på mina träningar, det är jag inte rädd för. Jag kanske inte har den där spärren att gå in för tidigt att stoppa sådant, sedan går jag så klart in om det blir för mycket, säger han och fortsätter:

– Spelarna ska få jobba med sina känslor och leva ut dem. Sedan blir det över gränserna och då tar man alltid ett snack efteråt och diskuterar hur vi kan lösa det här på ett bättre sätt.

En del i att Sverige ska ta tillbaka VM-guldet är att få fram fler rollspelare.

– Det är lite det som kommit fram på senare år i svensk innebandy att det bara ska produceras fram poänggörare och poängspelare och, ursäkta uttrycket, ”grisspelaren” eller han som går bakom de här spelarna börjar bli en bristvara. Där tycker jag Finland hittat ett koncept som gör att de kan placera in sådana spelare i alla sina formationer på ett eller annat sätt, säger Brottman.

Hur vill ni spela med landslaget?

– Om vi pratar med boll handlar det om att ha mycket spelare lång fram i banan och vara aktiva högt uppe i planen med boll, att vi spelar något koncept som kan kallas ett plus fyra eller något sådant. 

– Sedan flyter anfall in i försvar och försvar flyter in i anfall, och de övergångarna blir mer och mer viktiga i innebandy. Det handlar om att positionera sig rätt i anfallszon med boll för att om man tappar boll ligga rätt från start. Det är ett helt koncept som måste hållas ihop.

Klart att vi tittat på framför allt senaste VM-finalen mot Finland. Sedan går det inte att glömma Schweiz som har en gyllene generation just nu som är väl värd att respektera. Vi tittar inte bara på Finland.

Ett av de nya förbundskaptenernas första drag var att presentera en rekordstor trupp på 41 spelare. En trupp som inte är kallad till något läger men som just nu är landslagsspelare i förbundskaptenernas ögon.

– Vi vill hitta vinnare på något sätt. I och med att vi släpper en så pass stor trupp kan vi nu börja titta lite på hur de agerar när de får sitt namn på den här listan. Lever de upp till det vi tycker är vinnare, växer de med uppgiften att vara landslagsspelare, säger Brottman i poddintervjun.

– Det här är våra landslagsspelare just nu i dag, sedan kan mycket ske på vägen. Och jag tycker redan att det börjat dyka upp namn som visar att de vill vara med i den här fighten.

”Taktik – inte personliga agendor”

Thomas Brottman fortsätter sitt jobb som tränare för IBF Falun säsongen ut och börjar formellt som förbundskapten 1 maj.

Fram till dess tar Niklas Nordén huvudansvaret.

Det är sedan den duon som tillsammans ska leda det svenska innebandylandslaget mot att ta tillbaka titeln som bäst i världen.

– Vi brinner verkligen för svensk innebandy och för landslaget. Det är förbannat coolt att få vara med på den här resan tillsammans, säger Thomas Brottman.


Lyssna på hela avsnittet med Thomas Brottman i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun pratar Brottman förutom om sin nya roll som förbundskapten även om sin framgångsrika karriär som spelare och ledare, om åren med mytomspunna Balrog och när Mika Kohonen kom till Sverige.

Dessutom berättar han om tunga tider utanför innebandyplanen och årets säsong med Falun.


Se Kasper Brobys drömmål mot Dalen