Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen – bakom osannolika statistiken

Jesper Sankells domarattack tidigare i år.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Han har funnits med i toppen av utvisningsligan i SSL och varit avstängd mer än en gång tidigare i karriären – men frågan är vad som har hänt med Jesper Sankell i år?

Växjös forwardsstjärna har fortsatt leverera poäng men inte dragit på sig en enda utvisningsminut.

– Det behöver ändå glöda i mig för att jag ska vara mitt bästa jag, säger 29-åringen inför slutspelet.


SportExpressen Play sänder hela slutspelet inklusive SM-finalerna!

40 poäng på 21 matcher i grundserien är riktigt fina siffror. 

Och framför allt imponerar poängskörden efter klubbytet från Mullsjö till Växjö under årets säsong.

På 14 framträdanden i Växjös tröja har Jesper Sankell stått för 30 poäng och hans formation med Marcus Ekengren och Manuel Maurer har varit glödheta inför slutspelet.

Däremot finns det en annan statistikkolumn där siffrorna förbryllar. Hetlevrade Sankell – med över 150 utvisningsminuter i SSL-karriären – har inte dragit på sig en enda (!) utvisning i serien den här säsongen.

– Helt otroligt. Jag tror det har mycket att göra med att jag är i fin fysisk form och jobbar klart situationerna på ett annat sätt, och jag tror jag fått extremt många utvisningar med mig på grund av det. Sedan har jag känt att ansvar i och med landslaget, jag var att ”Brolle” och ”Nicke” tittar mycket. Samtidigt som jag vet att de också vill ha fram det där lilla extra i mig.

Absolut är det anmärkningsvärt och jag tänkte på det inför sista matchen mot Sirius. ”Gör inget dumt i dag.”

Den mentala aspekten är också en del i att vänsterforwarden undvikit utvisningsbåset i år. Det är en mognare Jesper Sankell vi ser på banan.

– Trashtalk och sådant har jag lagt lite bakom mig och det är inte så mycket överlag nu. Det är mest bänkspelarna som står och tjafsar nuförtiden och de orkar man knappt bry sig om. Förr kunde jag tappa en hel match för att jag började tjafsa tidigt. Det är personlig mognad och så har jag fått barn och landat lite i livet, säger han.

Kommer nollan stå intakt även i slutspelet tror du?

– Det där är ganska skönt med slutspel tycker jag. Jag brukar hålla koll på statistiken och det är viktigt för mig att prestera offensivt, men i slutspel nollställs allt efter varje match. Det är en match i taget. Med det sagt har jag inga planer på att det ska stå noll i utvisningskolumnen för att jag ska vara tillfredsställd.

Jesper Sankell fortsätter:

– Bästa kombinationen är om jag kan hålla mig från utvisningsbåset och samtidigt prestera på banan, men behövs det tas en tvåa eller stå upp för en lagkamrat kommer jag inte backa.

Nu hettar det till i slutspelet och jag måste också steppa upp. Det behöver ändå glöda i mig för att jag ska vara mitt bästa jag.

”Hade gärna gått upp med Storvreta”

Växjö kommer in i slutspelet som en av favoriterna efter andraplatsen i grundserien och guldet i svenska cupen.

I kvartsfinalserien väntar finalmotståndaren då, Pixbo.

– För första gången känns ett slutspel helt öppet. Personligen tycker jag Pixbo borde säkrat sin slutspelsplats för längesedan, det är ett roligt lag med bra spelare och en fantastisk målvakt, säger Sankell om Växjös val att duellera med tabellåttan.

Vilka ville du helst möta?

– Jag vill möta det med mest publik, så jag hade gärna gått upp med Storvreta. Mycket publik, ett bra motstånd och det kommer bli hett. Då tycker jag det är som roligast. Nu hoppas jag Göteborg som stad sluter upp kring Pixbo. Det är de värda, och det blir roligare för oss spelare. Jag börjar bli för gammal för matcher där det inte händer något i mig.

Kan man ställa om match efter match kan man få träff i ett slutspel, jag tror oftare det är det mentala som spökar än att folk glömmer hur man spelar innebandy.

Jesper Sankell är tillbaka i det Växjö han representerat i ett antal säsonger tidigare och spelade SM-final med 2017.

Då blev det förlust mot Falun.

I år är planen att gå hela vägen.

– För ett år sedan hade det känts långt bort att jag skulle vinna VM-guld om någon frågade mig, nu är SM-guldet det sista man vill få med sig från sin karriär. Ofta sitter man ner efter en säsong och tänker tillbaka ”vilket bra lag vi hade, vad onödigt att vi inte kom samman mer.” Nu har jag den känslan, så här bra lag är det inte givet att man alltid har. Det hade betytt allt för mig att vinna ett SM-guld nu, säger Växjös nyckelspelare.

Se Växjös första kvartsfinal mot Växjö exklusivt på SportExpressen Play med start klockan 18.20 i kväll.


Serievinnarnas förklaring till slutspelsvalet