Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ett svin på planen – älskar egenskapen”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Storvreta-Falun.

Giganternas kamp - direkt i SportExpressen Play.

– Man kan stänga in oss i övre Norrland och det kommer bli en lika hård fajt, säger Storvreta-veteranen Henrik Stenberg.

 

SportExpressen Play sänder Storvreta-Falun med uppsnack. Start 12.25. 

SM-guld till Storvreta sedan 2010: Sex.

SM-guld till Falun sedan 2010: Fem.

SM-guld till övriga innebandy-Sverige sedan 2010: Noll.

Ni fattar varför dagens möte i IFU Arena i Uppsala kallas giganternas kamp.

– Inte för att dissa motståndet hittills men det har varit lite som en transportsträcka. Det blir mer som att säsongen drar i gång nu, säger Faluns tränare Thomas Brottman.

– Det spelar ingen roll att det är noll publik. Det här kommer bli jäkligt kul. En match som lever sitt eget liv, där det inte spelar någon roll om man kommer till den med tio raka torskar eller tio raka vinster, säger Henrik Stenberg.

”Matchen kan bli direkt avgörande”

Storvreta har vunnit de två senaste SM-finalerna mot Falun och de vann giganternas kamp på försäsongen då lagen gjorde upp i tre träningsmatcher på en vecka. Den avslutande fajten vann Storvreta med förnedrande 10-0.

Men i en grundserie i SSL har Storvreta faktiskt inte besegrat Falun under ordinarie tid sedan i januari 2018.

– Det är en jätteviktig match som kan bli direkt avgörande. Våra inbördes möten kan bestämma vilka som vinner serien. Vi vet ju inte vad som händer med serien i dessa tider. Den kan ju blåsas av vid jul och man får ett SM-guld på halsen lite skönt om man leder, säger Henrik Stenberg och syftar på Faluns SM-guld i våras som de fick som grundserievinnare.

SIFFROR OM GIGANTERNAS KAMP

Inbördes möten i grundserien i fjol: 2-1 till Falun

Inbördes möten i SM-finaler: 2-1 till Storvreta

Inbördes möten i SM-semifinaler: 2-1 till Storvreta

Antal SM-guld: 6-5 till Storvreta

Antal seriesegrar: 3-3

Storvreta ligger tvåa efter fem spelade omgångar och de kommer från en suddenförlust mot Linköping.

De har mer att plocka fram.

– Mycket mer. Vi har inte varit på topp någonstans än så länge, säger Henrik Stenberg.

Falun vill sätta försvarsspelet

Även i Falun är man inte helt nöjd med serieupptakten, trots att man skuggar Storvreta som trea och med en match mindre spelad. Defensiven har inte fungerat som de har velat.

– Nu handlar det om att få dit någon stolthet i försvarsspelet för vi har inte varit där i år än. Vi känner ingen stress, men det här är en match om någon att få till det. Vi lär få spela mer försvarsspel än vi har gjort hittills, säger Thomas Brottman.

– Vi är inne i en försäsongsfas, det är vi medvetna om. Det har hackat lite grann. Storvreta ligger längre fram än oss när det gäller mental inställning och fysisk träning. Jag tycker de ser jättefina ut och det blir en tuff match för oss.

Henrik Stenberg.Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Henrik Stenberg är optimistisk inför lördagens drabbning.

– De är som i försäsongsmatcherna. Vi är ett nummer större och har större och starkare spelare på de flesta positioner. Det är så jämnt, men det slår till vår fördel i fyra av fem matcher.

Prestigefajt, men det är ganska lugnt med hets inför matchen känns det som?

– Det är sällan mycket, tycker jag. Det är spelet som talar. Det blev mer surr och skitsnack oss emellan i fjol när det inte blev något spel. Men när vi spelar ser vi vilka som är bättre just nu och så är det så. Det är storheten i bägge lagen, säger Henrik Stenberg.

Brottman hyllar Stenberg: ”Ett svin”

Den 30-årige Storvretaforwarden får avslutningsvis en hyllning av Thomas Brottman, som tidigare var i Storvreta.

Henrik Stenberg är spelaren ”Brolle” helst skulle vilja flytta från ärkerivalen till Falun.

– Jag har alltid gillat honom och han skulle passa hos oss. Han är ett svin på planen och gör det som behövs. Det är en egenskap som jag älskar. Överlag är de jättebra och jättebra betalda spelare i Storvreta, men om jag bara fick ta en är det Stenberg.

Även Faluns lagkapten Johan Samuelsson gjorde på samma fråga samma val i en intervju med UNT inför matchen.

SportExpressen Play sänder Storvreta-Falun med uppsnack. Start 12.25. Falun kommer till matchen utan Thomas Brottman som är hemma sjuk. Världens bäste spelare Emil Johansson blev pappa i dagarna och är även han finns frånvarande i dag.

 

Faluns stjärna om vad som talar för ett nytt SM-guld.