Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Nu har jag ett mer hållbart sätt att leva”

Se senaste avsnittet av Frislag med Oskar Lund, Anders Borgström och Mika Packalén.
Foto: Per Wiklund
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Han plockades bort från den första landslagstruppen efter övergången till Nykvarn i våras – men var tillbaka och levererade i mötena med Finland senast.

I helgens EFT-turnering vill Hampus Ahrén visa att det går att spela VM för Sverige trots att man tillhör en allsvensk klubb.

– Att få spela inför ett fullsatt Hartwall i VM går nog inte att jämföra med någon match man spelat tidigare, säger 21-åringen. 


Se Sveriges matcher från EFT på SportExpressen Play! 

Det var en av de största övergångsbomberna inom svensk innebandy i våras.

Supertalangen Hampus Ahrén valde att lämna finallaget Storvreta och SSL för att återvända till storsatsande Nykvarn i allsvenskan.

Där och då plockades han bort från de nya förbundskaptenerna Thomas Brottman och Niklas Nordéns landslag.

– Att det skulle bli reaktioner förstod vi när vi tog beslutet. Vi har pratat om att vi vill ha spelare som tävlar mot de bästa och vi har femton träningstillfällen på oss inför VM, då är det dumt att chansa. Vi vet inte vart Ahrén tar vägen med sitt allsvenska spel och då måste vi testa av andra spelare, sa Thomas Brottman den gången. 

Fem månader senare är läget ett annat. Hampus Ahrén fanns med i de senaste landskamperna (dubbla segrar mot Finland) och är nu uttagen på nytt.

I helgens EFT-turnering, som också är genrep inför VM, är Nykvarns forward med för att slå sig in i VM-truppen.

– Förra samlingen var den mest givande för mig rent taktiskt, det blev lite tydligare än tidigare och jag tror också staben var nöjda och kände att det var ett steg i rätt riktning. Både individuellt och lagmässigt var det bara bra steg framåt förra samlingen, säger Ahrén.

Hur ser du tillbaka på när du ströks från landslagstruppen i våras?

– Klart att man vill vara med i landslaget och när man inte får det är det ett tråkigt besked. Om jag hade fått bestämma hade det inte sett ut så. Samtidigt hade jag en bra dialog med förbundskaptenerna och jag tycker vi skött den bra under sommaren och inledningen av säsongen. 

”Jag mår bättre här”

En stor anledning bakom övergången till Nykvarn var att Ahrén ville slippa pendlingen till Uppsala från Södertälje.

– Nu har jag ett mer hållbart sätt att leva. Jag hade kunnat kriga på något år till med pendlingen men man vet inte hur länge det hade fungerat och hur bra man mått av det. Som jag kände är det här det hållbaraste alternativet långsiktigt och så känns det nu med. Jag får fler sömntimmar, bättre uppladdning inför matcher och mindre stress, säger han.

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Hur mår du i dag jämfört med då?

– Jag mår bra nu, är i gång med allt och det är frid och fröjd. Klart att det kommer komma dippar och jag saknar Uppsala och Storvreta oerhört mycket. Men överlag mår jag bättre här.

Det var den långsiktiga planen jag var orolig för, hur länge jag skulle orka. Jag ska inte säga att jag mådde dåligt utan det handlade om vad som var mest hållbart för framtiden.

Starten i allsvenskan norra har inneburit fyra raka segrar för Nykvarn och fem poäng från Hampus Ahréns klubba.

– Klart att motståndet är sämre än i SSL, det är inget att sticka under stol med. De allsvenska lagen har oftast en formation som håller SSL-klass men bredden är sämre. Resultatmässigt har vi tagit full pott men spelet sitter väl inte fullt ut. Vi har mycket att jobba på innan vi är redo för kvalspel och de viktigaste matcherna och för egen del är det lite som för laget. Mycket nytt och nya formationer, men det är på väg uppåt, säger han.

”Saknar det jättemycket”

Nivån på träningarna i Nykvarn, med lagkamrater som till exempel Valdemar och Karljohan Ahlroth samt Lucas och Kevin Rigogiannis, håller landslagsspelaren däremot högt.

– I och med att vi har en så stjärnspäckad trupp i allsvenskan är kvaliteten på träningen hög, den håller SSL-standard skulle jag säga. Så jag har mycket att tacka mina lagkamrater för att man får kämpa och slåss mot dem på träning, säger han.

Tillsammans med flera tungt SSL-meriterade spelare valde han att återvända till Nykvarn för att föra laget upp till högsta serien så fort som möjligt.

Över tid är siktet inställt på topplaceringar i världens bästa liga.

– Någonstans måste den här resan börja och vi kände att vi ville vara med och starta upp den nu. Det är en lång väg tills man förhoppningsvis får vara med och slåss om SM-medaljer men det är det vi drömmer om, säger han.

Hur mycket saknar du att spela på högsta nivå med klubblaget?

– Klart man saknar det jättemycket. Att tävla mot det bästa är något man alltid vill göra men det är där man inte får vara för kortsiktig. Jag väljer att kolla lite längre och hoppas att få vara där de kommande åren med en för mig mer hållbar situation. Jag saknar det enormt mycket, men inte så mycket att jag ångrar mitt beslut.

”Ska vara obehagligt att möta oss”

Saknaden efter spel på allra högsta nivå gör att drivkraften att slå sig in i VM-truppen blir allt större.

Helgens turnering kan bli avgörande för om han lyckas.

– Att få vara med i VM har varit den stora moroten nu. SM-finalen i Gävle inför tomma läktare var den roligaste matchen jag spelat trots resultatet, och att då få spela inför ett fullsatt Hartwall i VM går nog inte att jämföra med någon match man spelat, säger han.

Hampus Ahrén fortsätter:

– Känslan är bra och det är inte länge kvar tills truppen ska spikas och ett VM-lag ska inleda turneringen. Det jag kliver in med nu är att försöka med bidra med god stämning till laget och känns konkurrensen som finns. Några spelare ska bort och det gäller att visa att man inte vill vara en av dem.

Sveriges allsvenska stjärna avslutar med en passning till motståndet som väntar:

– Vi ska fortsätta bygga vår vinnarmentalitet, det ska vara fight och krig där ute. Förra lägret var ett bevis på det då vi ville vara där och slåss och det ska vi bygga vidare på. Det ska göra ont att möta Sverige och vara obehagligt att möta oss, så känner jag, säger Hampus Ahrén.


Lyssna på Frislag SpotifyiPhoneAcast


Frislag – med de heta snackisarna från SSL-innebandyn