Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ersätter ”Sir Alex”: Blir han en Moyes?

Nicklas Hedstål är ny IBF Falun-tränare från den 1 maj 2021.
Foto: BILDBYRÅN
Thomas Brottman lämnar efter åtta säsonger.
Foto: BILDBYRÅN
David Moyes blev en stor flopp som Sir Alex Fergusons efterträdare i Manchester United.
Foto: JASON CAIRNDUFF / ACTION IMAGES BILDBYRÅN

Nicklas Hedstål.

Det är han som får det omöjliga(?) uppdraget att ersätta Thomas Brottman som tränare hos mästarlaget IBF Falun.

– Det är en grannlaga uppgift, säger 47-åringen som även berättar om varför han flyttar hem från Schweiz, truppbygget till nästa säsong och hur stor risk det är att han blir en innebandyns David Moyes.


SportExpressen Play sänder alla matcher från SSL fram till 2025.

Det har inte hänt sedan 2013.

Men från och med nästa säsong kommer IBF Falun ha en annan tränare än Thomas Brottman, som fört klubben till sammanlagt fyra SM-guld.

Rutinerade Nicklas Hedstål vänder hem från schweiziska Zug United till nästa säsong för att bibehålla dalalagets position i toppen.

– Jag har trivts superbra i Schweiz på alla sätt och vis. Det har utvecklat mig som person och tränare, men när Falun ringde kände man att det var en fantastisk möjlighet. En för bra chans för att säga nej, säger Nicklas Hedstål som precis återvänt till Schweiz efter att ha varit hemma i Sverige över julen.

Blev du förvånad när Falun hörde av sig?

– Nej… Haha. Jo, jag blev förvånad även om jag och Rickard (Hedlund, Faluns sportchef red anm) hade pratat lite innan. Jag visste väl hur tongångarna gick men samtidigt vet man aldrig vad som händer i den här branschen.

Nicklas Hedstål ny tränare i IBF Falun

Tanken var sedan tidigare att flytta hem till nästa säsong efter två år i Schweiz, där Nicklas Hedstål i fjol förde Zug till cuptiteln.

Mullsjö visade sitt intresse redan i fjol. Kalmarsund ska nu ha haft honom på sin lista över kandidater. Men Nicklas Hedstål vill inte prata om andra klubbar.

– Jag tänker inte säga något om det. Det är ofta så att klubbar undrar lite om läget inför nästa säsong, men när Falun dök upp var det dit jag ville.

Thomas Brottman har lett Falun till fyra SM-guld.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Att ersätta Thomas Brottman, som från och med den 1 maj blir svensk förbundskapten med Niklas Nordén, kan många tycka vara det svåraste uppdraget som finns i innebandy-Sverige i dag.

Nicklas Hedstål, som skrivit på ett tvåårskontrakt, är inte alltför nervös över det.

– Man kan se det på olika sätt. Hans meritlista är fantastisk. Det är en grannlaga uppgift och en härlig utmaning att komma dit. Jag kommer ta med de bitarna som funkar bra i Falun redan och addera något nytt.

47-åringen har ännu inte pratat med Thomas Brottman själv, men kommer göra det när det lugnar ner sig lite. För det har varit en intensiv måndag med gratulationer från alla håll och kanter.

Vad kommer skilja i hur Falun spelar nästa säsong under din ledning mot hur det har sett ut under ”Brolles”?

– Jag tänker inte berätta hur vi ska spela för jag har inte träffat spelarna än och berättat för dem. Falun har varit fantastiskt bra under många år. Jag kommer inte förändra något under en natt. Det blir små korrigeringar där vi och spelarna tillsammans kommer komma fram till vad som blir bäst, säger Nicklas Hedstål.

Ska behålla Galante Carlström och Enström

Stormakten Falun har påbörjat en generationsväxling sedan några år tillbaka. 30-plussarna Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström är fortfarande två av de absoluta nyckelspelarna. De sitter bägge två på utgående kontrakt. 

Men det råder ingen tvekan om att Nicklas Hedstål vill se duon i sitt lag nästa säsong.

– De ska absolut vara kvar, det hoppas vi. Vi ska försöka ha det bästa i truppen kvar och krydda den med ett par bra namn. Det blir bara mindre korrigeringar och det är rätt naturligt.

Albin Hedståls kontrakt i Kalmarsund går ut efter säsongen.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Nicklas Hedstål har sin innebandybakgrund i Salem innan det sedan blivit tränaruppdrag i bland annat AIK och Pixbo.

I Kalmarsund spelar hans son Albin och ytterligare tre spelare med Salem som moderklubb i Gustav Wadell och bröderna Jesper och Tobias Lindström. Alla fyra sitter även på utgående kontrakt.

Hur mycket har du ringt dem?

– Haha, ingenting. De klarar sig bra där nere, säger Nicklas Hedstål.

De är inte aktuella för en flytt till Falun till nästa säsong alltså?

– Nej, det skulle jag inte säga.

Kan det bli att någon schweizare följer med till Dalarna?

– Nej, inte som det ser ut nu, men man ska aldrig säga aldrig. Det kommer inte röra på sig i truppen så mycket utan vi ska bara komplettera med spelare som passar in.

Blir Nicklas Hedstål än David Moyes?

Falun har inga planer på att sluta slåss mot Storvreta i toppen, trots att dalalaget har haft en jobbigare höst än på mycket länge.

– Falun vill vinna SM-guld varje år och vara världsledande, och jag vill vara med på den resan. Det finns möjligheter att fortsätta så. Det finns ett grymt fint spelarmaterial och det gäller att få spelarna att prestera på maxnivå. 

Thomas Brottman har flera gånger pratat om han ville bli innebandyns egen Sir Alex Ferguson.

Köra många år i samma klubb och göra det med ett imponerande facit.

David Moyes.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När Nicklas Hedstål nu tar över efter ”Brolle” i Falun är en given fråga: Hur stor risk är det att han blir samma flopp som David Moyes blev i Manchester United?

Svaret: Ett gott skratt över liknelsen.

Sedan svarar den trogne United-supportern:

– Det är nog ingen risk, haha. Men vi får väl se hur det blir. United tappade väl tre fjärdedelar av backlinjen plus förstemålvakten så det var inte så lätt för Moyes att komma in då. Den dagen flera ledande spelare försvinner på samma gång är det klart att det påverkar. Det fina med Falun är att de har olika generationer i truppen där man planerat både kort- och långsiktigt. Det finns otroligt bra unga spelare på väg framåt som kan kan komplettera de världsnamn som redan finns.

Vem har egentligen varit bästa United-tränaren sedan Sir Alex tackade för sig?

– Ingen har varit bra egentligen, men jag får väl säga Solskjaer. Jag hoppas det kan bli en bra resa med honom, säger Nicklas Hedstål.

IBF Falun ligger just nu på fjärde plats i SSL-tabellen efter att ha fort upp farten med tre raka segrar.

Nicklas Hedståls Zug är tabellsjua i NLA, som drar i gång ligan igen nästa helg efter ett långt coronauppehåll.


”Vad fan, det är inte det vi ska göra under säsong”