Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erkänner nu: ”De har försökt några gånger”

Ellen Bäckstedt gör succé med Endre som siktar mot SM-guld.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Alexander Brinkmann lämnar efter säsongen sin roll som tränare för Kalmarsunds herrar och blir sportchef för damlaget.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

FBC Kalmarsund gör en storsatsning på damsidan och vill etablera sig i toppen av svensk innebandy.

Samtidigt är Ellen Bäckstedt, från Öland, en av SSL:s absolut hetaste spelare.

I senaste avsnittet av Frislag berättar 21-åringen om Kalmarsunds värvningsförsök.

– Det känns om de börjar satsa på damerna mer och mer. De har sagt det väldigt länge men det känns som det kommer hända något nu, säger landslagsspelaren i podden.


Se alla matcher från SSL på SportExpressen Play.

Redan inför gymnasiet lämnade Ellen Bäckstedt dåvarande Färjestadens IBK och Öland för en flytt till Umeå och Riksinnebandygymnasiet.

Efter åren där föll valet på Gotland och Endre – och där gör forwarden stor succé.

Hon är den enda spelaren som gjort poäng i samtliga SSL-matchen den här säsongen och slåss i toppen av poängligan.

I senaste avsnittet av Frislag berättar Bäckstedt om sin karriär och drömmarna om SM- och VM-guld – men hon ger också sin syn på FBC Kalmarsund som gör en uttalad satsning på att ta damlaget från allsvenskan till toppen av svensk innebandy.

– Det känns om de börjar satsa på damerna mer och mer. De har sagt det väldigt länge men det känns som det kommer hända något nu, säger hon.

Hon avslöjar också att föreningen försökt värva tillbaka henne tidigare säsonger.

– De har försökt några gånger, men som sagt så har jag gjort min resa från Kalmar och Öland och har väl egentligen inga planer på att komma hem den närmaste tiden i alla fall, säger 21-åringen som har kontrakt med Endre även över nästa säsong.

Jag hade gärna sett dem i SSL så jag kan få möta dem och spela i Kifab Arena. Jag brukar smygkolla på resultaten både från herrarnas och damernas matcher.

Hur har de försökt locka hem dig?

– De har försökt med olika grejer, med kontrakt och sagt att de ska satsa på damerna. Jag hoppas verkligen de gör det för det är något som verkligen skulle behövas. Gör de allt sådant är det en intressant grej att få se och bygger väl ett intresse, men just nu har jag ingen tanke på att flytta hem inom de närmaste åren.

FBC Kalmarsund är en klubb jag följer och har i hjärtat. Det är ju en fortsättning på Färjestadens IBK så det är något jag tycker är roligt.

”Unik för oss”

Kalmarsunds nuvarande herrtränare, Alexander Brinkmann, byter roll i föreningen och blir nästa säsong ny operativ sportchef i föreningen med ansvar för flick- och damverksamheten.

Det är han som till stor del ska leda föreningens satsning på damsidan.

– Hennes kombination av lokal förankring och att hon är en av Sveriges bästa spelare är unik för oss som en potentiell rekrytering. Hon står under avtal med Endre och då ska man ligga lågt, men hon är Färjestadens/Kalmarsunds bästa produkt på vift så hon kommer alltid vara en spelare vi har öppna armar för. Men eftersom hon har avtal är hon inte aktuell nästa säsong, säger han om intresset för Bäckstedt.

Han fortsätter:

– Endre har byggt ett starkt lag med Ellen som en av sina viktigaste spelare. De har en plånbok som är större än alla andra SSL-lag tillsammans. För oss i Kalmarsund handlar det om att ta oss upp på en sportslig nivå där vi är ett valbart alternativ för landslagsspelare under ett VM-år. Vi får se till att vi inom de närmaste åren kan konkurrera med Endre om medaljerna.


Lyssna på hela avsnittet med Ellen Bäckstedt i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun pratar Bäckstedt förutom om intresset från Kalmarsund även om åren på riksinnebandygymnasiet i Umeå, gulden med RIG och U19-landslaget och VM-nobben senast.

Hon berättar också om drömmarna om titlar på seniornivå, sina skadeproblem – och när hon glömde spisen på en hel dag under en bortamatch.


Ellen Bäckstedt tvingas lämna matchen i smärtor