Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Endres förvandling: ”Kan gå hela vägen”

Se några av de snyggaste målen från årets SSL-säsong.
Stephanie Boberg och Endre slog ut Täby i tre raka matcher. Nu väntar Pixbo i semifinalserien.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Endrejubel.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Hon beskrevs som den mest meriterade värvningen i klubbens historia när hon skrev på för Endre inför säsongen 2018/19.

Tre år senare har laget genomgått en förvandling – och Stephanie Boberg tror att det kan räcka hela vägen.

Inför semifinalserien berättar världsbacken bland annat om:

✓ Tränarbytet kort innan slutspelet.

✓ Att ställas mot sin tidigare klubb Pixbo.

✓ Hur Endre har förändrats sedan hon kom till klubben.

✓ Det taktiska spelet som kan bli avgörande. 

– Det gäller att hela tiden ligga steget före, säger 27-åringen.Lyssna på Frislag SpotifyiPhoneAcast SportExpressen Play sänder alla matcher från innebandyslutspelet på både dam- och herrsidan

Efter fem säsonger med Pixbo, och ett SM-guld, lämnade Stephanie Boberg Göteborg och skrev på för Endre inför säsongen 2018/19.

I pressmeddelandet när tvåårskontraktet offentliggjordes beskrevs hon som ”den mest meriterade värvningen i klubbens historia”. Tanken var att hon skulle vara en bidragande faktor till att ta laget längre än kvartsfinalspel.

Nu är Endre framme i semifinal.

– Utifrån de mål vi velat uppnå tycker jag det varit en stor utveckling under de här säsongerna. Nu har vi visserligen haft flera olika tränare men vi har ändå fått behålla ganska stora delar av laget vilket gjort att vi kunnat bygga utifrån hur vi vill uppfattas som lag. Vi vill vara ett spelförande lag som har bollen stora delar av matcherna och är farliga att möta. Och vi vill alltid vara med bland topp fyra, säger Boberg.

Vad är det främst som ni utvecklat de här säsongerna?

– När jag kom var det fortfarande lite sviter kvar av att vara ett lågt spelande lag som kontrade och inte höll i så mycket boll. Nu har det kommit in duktiga och bollsäkra spelare som gjort att vi kunna bli mer spelförande. Och jag trivs väldigt bra i ett sådant lag.

Vi kan gå hela vägen, och det är målet.

Stephanie Boberg berättar om ett lag som numera har mer rutin av viktiga matcher – och som har potential att gå hela vägen och vinna SM-guld redan i år.

– Erfarenhet spelar stor roll och nu har många i laget stor erfarenhet. Det gäller att tro på sig själva så kan man gå hela vägen, vi var underdogs när vi vann guld med Pixbo till exempel. Jag tror på att vi kan gå hela vägen, och det är målet, säger hon.

Slutspelet ställdes in

Förra säsongen ställdes slutspelet in när Endre var inne i en positiv trend. 

– Att säsongen avbröts då var tråkigt för vi hade ruskigt bra stäm i slutet av säsongen och jag tror vi hade kunnat bli vassa i ett slutspel, säger Stephanie Boberg.

Nu får hon och laget den chansen den här säsongen i stället och så långt har de tagit den. Täby slogs ut efter tre raka segrar i kvartsfinalen.

– Att vi skulle vinna med tre raka var kanske inte väntat, men jag tyckte vi var numret större och förtjänade att vinna. Även om Täby kämpade på enormt bra, säger Boberg.

Jag är en väldigt taktiskt lagd spelare som tänker och analyserar mycket.

I semifinalen, som inleds på torsdag, väntar nu hennes tidigare klubb Pixbo.

– Nu är det ett tag sedan jag var där så det är nästan som att möta vilket lag som helst. Jag ska inte säga att man glömmer, men man anpassar sig och jag känner mig verkligen som Endrespelare och har full koll på vad vi gör och inte så jättebra koll på de andra, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det klart att jag har lite mer koll på Pixbo än andra lag på grund av att de spelar väldigt likt som när jag var där. Samtidigt har de bra koll på mig också, det tar ut varandra kanske.

Hur ser du på Pixbo som motståndare?

– Ett väldigt fysiskt starkt lag som är rörliga i sitt spel, de springer mycket och jobbar för att komma till avslut. Det kommer nog bli fartfyllda matcher.

Meriterade värvningen saknas

En detalj som Stephanie Boberg lyfter fram inför semifinalen är det taktiska spelet.

– Att hela tiden kunna anpassa sig om det andra laget gör något taktiskt som kan ge ett övertag, bryta mönster och ligga steget före är väldigt viktigt. Jag är en väldigt taktiskt lagd spelare som tänker och analyserar mycket, säger hon.

– Jag tror att jag är bra på att se mönster under matchernas gång, om vi misslyckas eller lyckas med något. Om vi ska försöka få upp bollen via mitten eller komma till avslut på en viss kant. Där skulle jag säga att mina styrka är, att vara lösningsorienterad i stunden och snabbt kunna analysera situationen.

Stephanie Boberg blir själv en stor nyckel för Endre i semifinalspelet – men en annan på förhand viktig pjäs saknas.

Rutinerade Corin Rüttimann anslöt under säsongen men är nu skadad och inte kommer till spel i semifinalen mot Pixbo.

– Väldigt olyckligt, men tur att hon fick åka hem och bli opererad för det var tydligen ganska viktigt att det gjordes snabbt. Hon är en spelare som bidrar med fysik och snabbhet och att driva på spelet, så vi tappar så klart hennes kraft. Samtidigt var det tur att vi fick en match utan henne då vi gjorde det bra, det gör att vi känner oss starkare, säger Stephanie Boberg. 


SportExpressen Play sänder alla matcher från innebandyslutspelet på både dam- och herrsidan. Endre spelar sin första semifinal borta mot Pixbo på torsdagskvällen – och sändningen därifrån inleds 17.50. 


Stephanie Boberg om ...

... att tränaren Philip Thiding lämnade sitt uppdrag veckan före slutspelet: ”Jag trodde att han skulle fullfölja hela säsongen och vi hade ett bra samarbete, så jag tycker så klart det är jättetråkigt men jag respekterar hans beslut. Det är tråkigt men man anpassar sig snabbt och det hade varit en annan sak om vi bytt tränare och helt plötsligt skulle spela på ett annat sätt, men Jocke (Sjöstrand) och Philip har varit väldigt överens om hur vi ska spela är min uppfattning.”


... att Bruno Lundberg tar över som tränare nästa säsong: ”Han har varit här och sagt hej och det var kul att få ett ansikte på honom. Sedan har vi fullt fokus på slutspelet så det är svårt att bli djupare än så. Jag har helt ärligt inte koll på honom sedan tidigare så jag kan inte uttala mig om vad jag tycker om honom som coach eller person, men jag litar på Endre och att de tagit ett bra beslut.”


... sin egen framtid: ”Jag skrev på för 1+1 år inför den här säsongen, och jag tar det efter säsongen som jag har sagt på äldre dagar. Just nu kan jag inte svara på det utan det är samma som förra året, men jag har alltid haft en bra dialog med Endre och det är viktigt för mig.”


Flera godbitar från damernas grundserie 2020/21