Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En krock – hade aldrig vunnit om vi inte pratat”

Se senaste avsnittet av Frislag med de hetaste snackisarna från SSL.
Moa Tschöp och Anna Wijk tillsammans i landslaget.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Moa Tschöp värvades till Mora som en prestigevärvning 2014.

Väl där ”krockade” hon med Moras stjärna Anna Wijk och det krävdes ett långt möte för att stjärnspelarna skulle dra åt samma håll.

Sedan vann de SM-guld tillsammans.

– Vi hade aldrig vunnit om vi inte pratat, säger Tschöp i senaste avsnittet av SSL-podden Frislag.

2014 värvades Moa Tschöp från Djurgården till Mora. Övergången var en stor omställning för stockholmaren Tschöp.

Om det berättar hon i senaste avsnittet av SSL-podden ”Frislag”.

– Det var speciellt. Det var helt rätt beslut att flytta för det var lite svajigt i Djurgården på den tiden. Jag valde att flytta för personlig utveckling och för lite stabilitet, säger hon och fortsätter:

– Första gången jag flyttade hemifrån och efter första halvåret ville jag flytta tillbaka hem till Stockholm. 

Hon valde ändå att stanna och fick vara med och vinna guld med klubben innan hon lämnade för Täby efter två säsonger i Dalarna. Men för att lyckas med det krävdes det att hon och Moras storstjärna Anna Wijk rensade luften.

– I början var det väl lite krock skulle jag säga, två vinnarskallar som är vana att domdera båda två. I början, som jag minns det, var det lite krock. Sedan fick vi sätta oss ner och prata. Efter det kom vi varandra väldigt nära och drog åt samma håll, säger Tschöp om duons relation.

Anna Wijk gjorde otroligt mycket så att man tog steget dit, och att ha fått spela med henne två säsonger på varje match och träning var otroligt utvecklande och roligt.

 – Vi brukar säga det om någon frågar oss vad som var största anledningen till att vi vann SM-guld. Då brukar vi kolla på varandra och säga vårt snack, för vi hade aldrig vunnit om vi inte hade pratat.

På vilket sätt kom ni inte överens, var det bråk på träningarna?

– Nej, det var det väl kanske inte men vi pratade inte jättemycket. Absolut kunde vi ryka ihop, men det kunde vi göra efteråt också eftersom vi har de vinnarskallarna. Det bara klickade inte, det var inte bra. Då fick vi prata och lösa det, och det gjorde vi.

”Satt där ett par timmar”

Moa Tschöp berättar att det var hon som tog initiativ till mötet med Wijk.

– Det var jag som gick och knackade på hennes dörr.

Vad sa ni till varandra?

– Vi satt där ett par timmar så jag kommer inte riktigt ihåg, men det var ett bra snack. Vi vill ju samma sak och är otroligt lika, det var inga problem egentligen. Det var bara att prata och lära känna varandra. 

I dag är Moa Tschöp och Anna Wijk goda vänner och efter det där mötet lyckades de vinna SM-guld tillsammans.

Efter de två säsongerna tillsammans på klubblagsnivå har de också fortsatt spelat ihop i landslaget, men den här säsongen saknades Anna Wijk inledningsvis i SSL då hon valt spel med Storvreta i allsvenskan.

– Man vill alltid spela mot bästa spelarna och ha de bästa spelarna i sitt lag. Det är klart det är tråkigt men det är hennes beslut att ta så det är inget man kan gå in och rota i. Det är klart man vill ha de bästa spelarna på den högsta nivån, men det är hundra procent hennes val, säger Täbyspelaren Tschöp om Wijks val.

På onsdagen kom sedan nyheten att Anna Wijk återvänder till Mora på ett korttidslån då allsvenskan är pausad en bit in i januari – och därmed är världsspelaren tillbaka i SSL om än för en kortare period.

Alla matcher i SSL sänds på SportExpressen Play den här säsongen. 


Lyssna på hela avsnittet med Moa Tschöp i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Tschöp även bland annat om sin vinnarskalle, att våga sticka ut och när hon gick in i väggen efter sin succésäsong.


LÄS MER: Dubbelbomben: De gör SSL-comeback