Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blev lämnad – efter sitt spelmissbruk

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Spelmissbruket kostade SSL-profilen Kim Ganevik pengar, vänner och kärleken.

I dag har Mullsjöspelaren slutat spela och ser tillbaka på sitt agerande med skam.

– Det var jävligt egoistiskt att sätta hennes liv på spel också, säger han.

MISSA INTE: SportExpressen Play sänder allt från SSL 

 

Kim Ganevik är landslagsstjärnan och ett av de hetaste namnen i SSL. Just nu förbereder sig 27-åringen på en ny säsong med Mullsjö som han hoppas ska leda till till det eftertraktade guldet. 

Att Ganevik i dag skulle fokusera på en ny säsong var långt ifrån säkert bara för två år sedan. Då var han djupt nere i mörkret. 

Ganevik led av svårt spelmissbruk som kostade honom pengar, vänner och kärlek. 

SSL-stjärnan berättar att han inte längre spelar i dag – men missbruket som han drabbades av påminner honom jämt och ständigt än i dag. 

– Jag ljuger om småsaker, allt från vad jag gör till vad jag ska äta känns det som. Där och då var det jäkligt tufft också, även om man inte riktigt fattade. Det var inte förrän jag tog psykologhjälp jag fick veta att det är det svåra att bli av med. Det är lögner och de grejerna. Det är något jag har fortsatt jobba med än i dag. Det kommer ta tid att bygga upp relationer, ekonomin och till att bli en bättre människa. 

Försökte dubbla lönen

När lönen kom varje månad var målet att alltid dubbla den för att räkningarna ”skulle bli gratis”. Ibland gick dem hem, men oftast inte. Ganevik riskerade både att bli av med sitt boende och att krascha sin ekonomi fullständigt, men det han ångrar mest i dag är hon han ständigt satte sitt förhållande med flickvännen på spel. 

Till slut fick hon nog och lämnade Mullsjö-stjärnan i sin lägenhet i Jönköping. 

– Det kanske blev droppen. Hon märkte av att jag betedde mig allmänt konstigt. Jag var inte riktigt närvarande. Det slet som fan på relationen, att jag satt ständigt med telefonen och höll på med något som inte hon hade någon aning om. Det var jävligt egoistiskt att sätta hennes liv på spel också, säger 27-åringen och fortsätter: 

– Efteråt har jag känt att det är den största förlusten. Pengarna, det är vad det är. Men så mycket som jag svek personen som man har älskat mer än någon annan. Det har varit det tyngsta, och tur som det är har vi en bra relation i dag och vi kan prata om det. Men relationer överlag har varit det tuffa. Att bygga upp tillit för familj och vänner och så där. 

Landslagsstjärnan levde under åren missbruket var som värst med väldigt mörka tankar, men poängterar att han aldrig var nära att ta sitt liv – även om han såg det som en sista utväg. 

– Jag ska inte säga att jag var självmordsbenägen. Men man kände att om allt går åt helvete så finns det en annan väg ut liksom. Sen har den aldrig varit nära, och det har kanske har och göra med att det finns folk omkring mig som har stöttat mig. Men när det var som mörkast var det jävligt mörkt. Då ville man knappt resa sig ur sängen. Samtidigt skulle man hålla upp någon fasad utåt om att allt är bra, och allt är som det ska. Men samtidigt var det en inre stress som höll på att käka upp en inifrån. Det var mörkt. 

Pratar med psykolog

Kim Ganevik har efter augusti 2018 både pratat med en vanlig psykolog och en idrottspsykolog för att få bukt med problemen. 

– Även om man har kommit långt är det en bra bit kvar. Jag och min hjärna är skadad från gamla beteenden och det är något jag verkligen vill bli av med, så jag ser inte någon anledning till att riskera att det ska gå åt fel håll liksom. Då kör jag hellre på och gör vad jag kan för att inte falla tillbaka.

27-åringen har under hela sin karriär gjort sig känd för att skapa rubriker, bråka med motståndare och göra sig ovän med publiken. 

En gång gick det så så långt att spottade på en Linköpings-supporter efter en förlust. Efter att ha pratat med en idrottspsykolog hoppas Ganevik kunna hantera sina känslor på ett annat sätt – men de som hoppas på ”lugnare” innebandyspelare får tänka om. 

– Jag tror faktiskt att vi kommer få se den gamla Ganevik, säger han och skrattar. 

– Men det är en grej vi har jobbat med. Det handlar inte om att tvätta bort de sidorna, men det handlar mer om att veta varför man gör som man gör för att ställa om fort. Det är ingen hemlighet att jag kan bli förbannad ett byte, men det handlar om att kunna ställa om så fort som möjligt och fokusera på rätt saker. Men förbannad kommer jag fortfarande att vara, säger han och slår fast: 

– Jag kommer snacka och jag kommer inte vara Guds bästa barn bara för att jag varit hos en idrottspsykolog... 

I september väntas SSL sätta i gång igen. Då får vi svaret.