Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är dyraste truppen vi har haft i alla fall”

Linköping slutade sjua i fjol, men har sedan rustat.
Deny Känzig kan bli en attraktion i SSL.
Nicola Bischofberger vann SM-guld med Falun 2017. Nu är han tillbaka i SSL.
Johan Astbrant, tränare i Linköping.Foto: BILDBYRÅN

Linköpings bästa lag någonsin?

Vissa tycker det.

– Det är den dyraste någonsin i alla fall och jag är jäkligt nöjd med truppen, säger tränaren Johan Astbrant.

Linköping kommer in till den nya SSL-säsongen efter tre riktiga prövningar.

I helgen ställdes klubben mot Storvreta och föll med 10-6. På fredag väntar Mullsjö innan försäsongen avslutas med match mot Falun nästa helg.

Det är de fyra lagen som väntas i topp av SSL-tabellen framåt våren.

– Målsättningen är att bli bättre än i fjol och självklart vill vi vara med och spela om det. Vi har 26 omgångar att förbereda oss, att positionera oss så bra som möjligt. Sedan blir det examensarbetet i ett slutspel, säger Johan Astbrant.

Fyra tunga nyförvärv för Linköping

Linköping var i två raka SM-finaler i innebandy 2015 och 2016.

Inte många spelare från de lagen finns med i dagens Linköping-upplaga - som en del pekar ut som klubbens främsta genom tiderna.

– Det är jättesvårt att säga för man måste respektera de tidigare trupperna också. Men jag kan förstå att folk utifrån kan bedöma det så och de är inte helt ute och seglar i alla fall. Vi spelar en snabbare innebandy nu. Den gruppen som tog sig till final var ett possession-lag, säger Johan Astbrant.

Anledningen till Linköping-haussen stavas så klart nyförvärven.

■ Deny Känzig. MVP i såväl schweiziska ligan som finalen 2019.

■ Nicola Bischofberger. Schweizisk landslagsback och tidigare SM-guldmedaljör med Falun.

■ Josef Rypar. Tjeckisk landslagsspelare.

■ Viktor Palm. Gjort närmare 800 poäng för Onyx.

– Det här är en av få silly seasons där vi fått det vi har gått efter, säger Johan Astbrant.

Det innebär nu att Linköping har sina första schweiziska spelare någonsin.

– Det är dyrare att ta in utländska spelare, så det har varit en pengafråga tidigare. Men den svenska marknaden har tunnats ut lite nu när en hel del spelare går till Schweiz. 

Skador på Bischofberger och Hovlund

Men egentligen var Deny Känzig på väg till ett annat SSL-lag.

– Vi tog kontakt med honom och då lutade det åt att han skulle till Växjö. Men när ”Bischi” tackade ja till oss tyckte Deny att det vore kul att åka på en sådan här utmaning tillsammans med en kompis, säger Johan Astbrant som beskriver Deny Känzig så här:

– En liten kille som inte ser ut så mycket för världen. Men han är otroligt smart och har näsa för målet, en gubbe i lådan. En spetsspelare där vi måste hjälpa honom med en omgivning som kan leverera poäng.

Vissa beskriver honom som en ny Jan Zaugg?

– I min bok är de inte samma spelartyp. Zaugg är fantastisk med boll. Känzig är mer en ren avslutare som hittar fina ytor. Han kommer bli en positiv överraskning. 

Vad innebär det i poängväg?

– Vi tappade Felix Lanver som gjorde runt 20 poäng. Förhoppningen är att Känzig ska göra mer än 20 poäng.

Nicola Bischofberger har Linköping jobbat på i flera år. Johan Astbrant fick en bra kontakt med 26-åringen, som förstod att han skulle få en stor roll i Linköping vilket lockade.

– Han är det nyförvärv som sticker ut mest så det är klart att det är stora förväntningar. Han är värvad för att vara en av våra ledande backar tillsammans med Oskar Hovlund. De ska leda var sin femma, säger Johan Astbrant.

Olyckligtvis för Linköpings del har bägge två dragits med skadeproblem under försäsongen. Oskar Hovlund har inte kunnat spela en enda match på grund av en baksida. Nicola Bischofberger har missat de tre senaste matcherna. Trots det har schweizaren hunnit imponera ordentligt. Under fystesterna.

– Vi har inte fått in någon med den fysiken tidigare. Det visar hur seriöst han har tränat på egen hand och jag är jätteimponerad av honom, säger Johan Astbrant.

– Vi pratar snabbhet, spänst, kondition… Han är topp tre i alla kategorier. Och slår man ut det i ett snitt är han bäst i laget.

Tror på Viktor Palm som en sensation

Johan Astbrant varnade i fjol för att Olle Abrahamsson skulle bli en sensation och där får man nog säga att han fick rätt.

Så vem bli årets sensation?

– Rypar är ett jäkla ånglok, men Viktor Palm kommer överraska många med sitt innebandy-iq. Till innebandyfolket som väntat på Palm i SSL kan jag säga att de inte har väntat förgäves. Han och Simon Palmén är två lattjolajban-killar som hittar varandra perfekt.

Linköping inleder SSL-säsongen med bortamatch mot Mullsjö den 3 oktober.

SportExpressen Play sänder samtliga matcher på herr- och damsidan i SSL de kommande fem säsongerna.