Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De älskar att ta dåliga beslut – bör rensa upp”

Viktor Klintsten i Storvretas mål.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Han har vunnit sex SM-guld, representerat landslaget och varit en toppmålvakt i världens bästa liga under många år – men aldrig startat en VM-final för Sverige.

I senaste avsnittet av Expressens podd ”Frislag” berättar Klintsten om sin speciella relation med landslaget – och riktar kritik mot svenska innebandyförbundet.

– De älskar ju att ta dåliga beslut, de borde rensa upp, säger Storvretas målvakt.

Efter förra säsongen funderade Viktor Klintsten på framtiden och var ett tag inne på att avsluta innebandykarriären efter att IBF Falun tilldelats SM-guldet i våras.

Ett beslut som han inte var nöjd med. Redan då var han starkt kritisk mot beslutet – och känslorna har inte lagt sig.

– De kan ju inte ge ut ett guld när man inte ens spelat slutspel, det är under all kritik. Men de älskar ju att ta dåliga beslut, de borde rensa upp det där förbundet faktiskt, säger Klintsten i poddintervjun där han är fortsatt kritisk mot beslutet.

Det stör mig så oerhört att de ger ut ett guld som vi till 80 procent skulle ha, vi skulle vinna det där guldet. Så ger de bort det som ingenting.

32-åringen valde att till slut att fortsätta karriären då viljan att vinna fler SM-guld med Storvreta blev för stark – och suget efter att få vakta målet för Sverige i en VM-final finns kvar. Det är nämligen något som Viktor Klintsten inte fått uppleva ännu.

– Landslaget har alltid varit väldigt speciellt för mig, faktiskt. VM ligger i december och jag har märkt att decembermånaden aldrig varit en riktig toppmånad för mig innebandymässigt. Jag har alltid gått ner mig lite i slutet av november, december och januari. Sedan växlar jag upp och brukar vara som bäst i april när det verkligen gäller i klubblaget, säger Klintsten.

Jag tycker personligen att jag aldrig lyckats i landslaget och det grämer mig lite. Det är därför jag aldrig spelat en final, jag har suttit på bänken.

Han vaktade målet i finalen när Sverige vann World Games men i VM har han agerat backup i de turneringar han varit med.

Tidigt i karriären tackade han nej till en landslagsturnering då förbundet inte tillät honom att spela i hans egen utrustning utan han var tvungen att byta till byxor från förbundets sponsor. 

Och Viktor Klintsten erkänner i poddintervjun att relationen mellan honom och landslaget inte varit hundraprocentig genom åren.

Klintsten har bland annat haft tydliga åsikter kring att man borde välja en tydlig förstemålvakt inför VM-turneringarna.

– Det var ju därför jag missade senaste VM. Jag gick ut och sa att jag ville vara förstekeeper, för jag vet att jag kan ta den rollen. Det gör det lättare för mig att fokusera och vara mig själv om jag vet att jag ska spela än att vara det här osäkra kortet, säger han.

Jag har alltid tyckt att man ska gå ut med en förstekeeper, men landslaget och förbundskaptenerna vägrar.

Trots den något frostiga relationen är Viktor Klintsten tydlig – han vill spela en VM-final med Sverige innan karriären är över.

– Absolut, så är det. Men det ska mycket till. Det ska stämma mycket kring hur de tänker och tycker, säger han.

Men du vill spela i landslaget?

– Jag vill spela en VM-final, så är det. Punkt slut.


Lyssna på hela avsnittet med Viktor Klintsten i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Klintsten även bland annat om ilskan över SM-guldet som Falun tilldelades i fjol, sin adhd-diagnos – och vad som fick honom att förlänga karriären i våras.


Tidigare avsnitt av Frislag

Avsnitt 1, Kim Ganevik: ”Innebandyn håller på att bli individuell idrott” 

Avsnitt 2, Moa Tschöp: Stjärnans smäll: ”Pang – kroppen orkade inte”

Storvreta trollade bort Jönköpingförsvaret totalt