Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

David Jansson hyllar svensk barnomsorg – men sågar caféer

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Sedan 2015 har David Jansson varit schweizisk förbundskapten.

Efter årets VM kommer svensken lämna sitt uppdrag – men han blir kvar inom schweizisk innebandy.

– Det är klart att jag någon gång kommer att jobba i Sverige igen, säger 42-åringen i en intervju med schweiziska Unihockey.ch där han också säger något han kanske hoppas att ingen i Sverige – speciellt i Umeå – läser.

VM-festen i innebandy i schweiziska Winterthur med slutspel i Zürich drog i gång under lördagen.

Den började med ett överraskande poängtapp för hemmanationen mot Norge.

Men Schweiz är, trots det, en stark utmanare till det guld som Sverige har att försvara från i fjol. Under söndagen möter de Finland i en riktig toppfajt.

– Vi får hoppas att Sverige för en gångs skull inte spelar enastående bra, säger David Jansson om Schweiz chanser i mästerskapet till Unihockey.ch.

– Jag kommer inte prata någon placering för oss, utan formulera det så här: Vi vill att chansen för oss att bli världsmästare ökar för varje dag. Ett hemma-VM är den perfekta scenen för att göra bästa möjliga insats. Vi vill skapa ett perfekt ögonblick där vi lyckas med allt.

David Jansson slutar som förbundskapten

Schweiz slutade fyra i Finland i fjol. Dessförinnan har nationen två raka brons under David Janssons ledning.

Tidigare i veckan kom beskedet att VM-turneringen blir svenskens sista vid rodret. 

Han har haft kontakt med vissa svenska klubbar, men nya uppdraget blir även det hos det schweiziska innebandyförbundet. Han kommer vara ansvarig för ”The Swiss Way”. Ett arbete som bland annat innefattar en röd tråd i spelfilosofin och utbildning av topptränarna.

David Jansson bor dock i Umeå med sambon Linn Lundström, tidigare landslagsspelare och numera innebandyexpert hos Expressen, och deras två barn.

Hyllar svensk barnomsorg – sågar caféerna

När han får jämföra Sverige och Schweiz är han snabb med att påpeka hur mycket han uppskattar jämställdheten och barnomsorgen i Sverige. Det var också därför de flyttade tillbaka efter en tid i Schweiz.

– Jag vet att vissa personer i Schweiz inte tycker vi tar tillräckligt mycket ansvar för våra barn när en tredje part (förskola) tar hand om dem fem dagar i veckan. Men för mig är det viktigt att min partner också kan göra karriär. Det är inte omöjligt i Schweiz, men det är svårare och dyrare när dagiskulturen är annorlunda. Jag tycker det är ”old school” och jag slutar aldrig att förvånas över det, säger David Jansson till Unihochey.ch.

Men det finns en sak som är betydligt bättre i Schweiz, enligt 42-åringen.

– Jag uppskattar verkligen städer som Zürich, Bern och Winterthur. På en ranking över de coolaste caféerna i Zürich och Umeå skulle det bästa caféet i Umeå dyka upp på plats 221. Caféerna är otroligt dåliga där. 

Sedan säger han:

– Som tur är trycker vi inte det här i en svensk tidning. Men det spelar ingen roll, haha. Det är min ärliga åsikt.TV: Det svåraste när VM-truppen togs ut

Nordén om VM-truppen: Många på gränsen