Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bryter tystnaden – nio dagar efter beskedet

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Sparkad av guldfavoriten.

Nu, nio dagar senare, uttalar sig Nicklas Hedstål för första gången efter det plötsliga avskedet från Falun – och berättar om motiveringen han fick från klubbledningen.

– Det var inte svårare än så, säger han.


SportExpressen Play sänder alla matcher från innebandyns SSL hela säsongen

Regerande mästare i innebandy.

Guldfavorit i år – med kanske tidernas bästa trupp.

Vid rodret: Nye tränaren Nicklas Hedstål.

Nio matcher in på säsongen fick han sparken.

Förra fredagen meddelade Faluns sportchef Rickard Hedlund följande:

– När vi arbetade med att ersätta Thomas Brottman sökte vi förändring, både avseende ledarskap och spelfilosofi. Det har Nicklas bidragit med, men vi har känt och fått signaler om att det inte gett den effekt vi hoppats och trott på.

– Vi vill vara noggranna med att betona att det här är ett beslut som på intet sätt är kopplat till Nicklas som person. Han är uppskattad för sitt sätt att vara men det finns saker som är rent sportsligt relaterade som spelargruppen inte slutit upp bakom på det sätt vi hoppats. Vi har gjort ett noggrant arbete med att undersöka alternativen framåt och vår bedömning är att det blir svårt att få med spelarna på det sätt vi tror är nödvändigt för att nå sportslig framgång.

Hedståls första ord om sparkningen

Nicklas Hedstål har sedan dess legat lågt.

Han har valt att inte uttala sig.

Men nu gör 48-åringen ett första uttalande exklusivt för SportExpressen – för att ”folk hör av sig och undrar” vad som har hänt.

– Ser man till resultaten är Faluns resultatrad bättre i år jämfört med förra året. Efter nio matcher i fjol hade Falun tagit 14 poäng. De hade vunnit mot Sirius, Fagerhult, Jönköping, Höllviken och Pixbo. De hade inte gjort en enda bra match på nio omgångar. I år har Falun slagit Dalen och Mullsjö på bortaplan samt Storvreta. Där var Falun chanslösa i fjol, säger Nicklas Hedstål.

– Det är den ena saken. Den andra saken är att jag fick ett uppdrag på två år att förändra spelet och gruppdynamiken i laget. Falun var inte nöjda med hur det funkade i fjol. Så då gjorde jag det. Jag förändrade gruppdynamiken lite. Jag spelade de som förtjänade det mest. Det var motiveringen till att jag fick sparken. Föreningen var inte redo för det de hade önskat. Svårare än så är det inte.

Hedstål: ”Blir besviken och ledsen”

Nicklas Hedstål vill egentligen inte svara på några ytterligare frågor om uppbrottet

Men hur tog han emot beskedet, det vill nog de flesta veta.

– Man blir besviken och ledsen när det händer. Nu får man titta framåt. Det var inte ett beslut jag kunde påverka. Nu får man se möjligheterna framåt.

Vad händer nu för din del?

– Jag ska ta det lugnt. Jag har ingen plan. Jag ska börja jobba i Stockholm.

Slutligen vill han säga en sak:

– Jag har inget emot Falun. Jag förstår hur det funkar. Jag önskar föreningen lycka till framåt.

Dalalaget ligger fyra i den superjämna SSL-tabellen efter tio spelade matcher. Just nu är det VM-uppehåll och nästa match är först den 19 december borta mot Djurgården.

SportExpressen Play sänder alla matcher från innebandyns SSL hela säsongen.Frislag om beslutet att sparka Nicklas Hedstål

• Är två lag redan körda? • Herrfokus i senaste avsnittet