Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet bäddar för guld till en nykomling

Foto: BILDBYRÅN
Lagkaptenen Emelie Wibron.Foto: BILDBYRÅN

Det är snart dags att säga hejdå till en av Sveriges mest framgångsrika innebandyföreningar genom tiderna.

Team Thorengruppen har i dag fått igenom sin överklagan och blir nu det lag som kliver upp i SSL - när Iksu nu väntas lägga ner.

Samtidigt ser alla stjärnor ut att flytta vidare till nykomlingen - som direkt blir en guldkandidat.

– Det här är lojala spelare, säger sportchefen Jocke Sjöström.

Det kan tyckas en smula märkligt:

Iksu fick SM-guldet i innebandy 2020 - tack vare corona-utbrottet.

Iksu kommer försvinna från SSL-innebandyn - på grund av corona-utbrottet.

Idrottsföreningen Iksu tvingades på grund av minskade intäkter att dra in stödet till bland annat innebandysektionen, vilket blev dödsstöten.

Därefter har det varit mängder av frågetecken.

Hur blir det med Iksu till hösten?

Vad händer med spelarna?

Team Thorengruppen tar över Iksus plats

Under fredagen kom beskedet som Iksu innebandys och Team Thorengruppens ledning hoppats på.

Och som varit det absolut hetaste spåret den senaste tiden.

I måndags lämnade Team Thorengruppen in en överklagan till Svenska Innebandyförbundets juridiska nämnd (JN) där de menar att Team Thorengruppen ska räknas som etta på vakanslistan - om Iksu drar sig ur.

Iksu jublar efter SM-guld i Globen 2018.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Klubben var bara näst bästa tvåan poängmässigt efter IBK Göteborg, men Team Thorengruppen byggde sitt argument på det faktum att RIG Umeå, som vann serien, inte har tillåtelse att gå upp i SSL enligt tävlingsbestämmelserna då det är Riksinnebandygymnasiets egna lag. Därför ska Thorengruppen räknas som serievinnare.

JN har under fredagen valt att godkänna Team Thorengruppens överklagan - och därmed är det bäddat för att Iksu drar sig ur och Thorengruppen kan kliva upp i SSL.

– Iksus styrelse ska nu ta ett möte där de ska ta ställning om de drar sig ur. Alla inklusive jag är övertygade om att så blir fallet. Min känsla är att det blir ett kort möte, säger Jocke Sjöström - som var klubbchef i Iksu fram till i våras men nu är sportchef i Team Thorengruppen.

– Vi är extremt nöjda med att JN går på vår linje eftersom vi tycker att vi har haft rätt från början. Det som känns bra nu är att vi hela tiden har velat ha sportslig rättvisa utifrån tävlingsreglerna. 

IBK Göteborg - som varit redo för spel i högsta serien - har två veckor på sig att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden (RIN).

Alla spelare blir kvar i Umeå

Team Thorengruppens trupp då?

Ja, den lär bli urstark. Faktum är att ingen spelare har lämnat Iksu - trots ovissheten.

Enligt uppgifter till SportExpressen bestämde sig flera tunga namn, som landslagsstjärnorna Cornelia Fjellstedt, Amanda Delgado-Johansson och Emelie Wibron, för längesen att köra vidare med Thorengruppen. Detta oavsett serietillhörighet.

SportExpressen har nåtts av obekräftade uppgifter om att nästan alla spelare i Iksu vid en omröstning ska ha ställt sig positiva till spel med Team Thorengruppen - oavsett om det blir SSL eller allsvenskan. När det nu blir SSL ska även finländska tvillingstjärnorna Veera och Oona Kauppi vara sugna på att fortsätta karriären i Team Thorengruppen.

– Många är positiva till vara kvar i verksamheten. Det här är lojala spelare där ingen har lämnat än. Jag har lovat att när vi vet vilka förutsättningarna blir ska vi snacka, säger Jocke Sjöström.

Foto: BILDBYRÅN

Ingen Iksu-spelare har, enligt Sjöström, ännu skrivit på för Team Thorengruppen. 

Men det finns olika former av muntliga löften och dessutom andra typer av avtal.

– Det finns inga avtal hos Thorengruppen, men jag kan ha påskrivna avtal på mitt bord ändå. Men spelarna kommer få chansen att ta ställning till dem igen nu när vi vet mer.

Kauppis?

– Vi har en bra dialog och de är hårt uppvaktade av alla SSL-lag och lag i utlandet. Men jag är trygg med var jag har dem, men jag vet inte vad de kommer göra.

Iksu har totalt sju SM-guld i innebandy sedan 2005, vilket gör Umeålaget till tidernas främsta på damsidan. 

Med stora delar av truppen nu till Team Thorengruppen blir de - som nykomling - en stor guldkandidat.

SportExpressen Play sänder damernas och herrarnas SSL under de kommande fem säsongerna.