Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Alla förslag man fått är bättre än det man har”

Se senaste avsnittet av Frislag med Oskar Lund, Anders Borgström och Mika Packalén.
Patrik Schantz har högst poängsnitt av alla SSL-spelare den här säsongen. På sju matcher har han producerat 21 poäng.
Foto: Oskar Lund / Oskar Lund
För Djurgården som lag går det betydligt tyngre. DIF ligger näst sist i serien med endast tre inspelade poäng.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

SSL-debuten kom redan säsongen 2008/09 – sedan höll han sig borta i över tio år.

Väl tillbaka i högsta serien är Patrik Schantz bäst av alla.

Förvånad?

– Nej, det är väl ungefär som jag brukar producera, säger 32-åringen som också berättar om varför han nobbat SSL i alla år och frånvaron när han blev pappa i höstas.


Se alla matcher från SSL på SportExpressen Play!

Bland de tio främsta poänggörarna i SSL i år finns rutinerade namn som Alexander Galante Carlström, Max Wahlgren och Sebastian Palmqvist. Dessutom nya stjärnskott som Oskar Weissbach, Hampus Öhgren och Axel Hjälm.

Tar men däremot en titt på poäng per spelad match är det ett annat namn som står överst.

32 år ung har Patrik Schantz i Djurgården levererat 21 poäng på sju spelade matcher. Ett snitt på tre pinnar per match alltså.

– Helt okej har det gått. Vi har skapat väldigt mycket lägen vår femma så det känns som om man varit i lite mer form hade det blivit lite fler poäng. Många lag kliver högt på oss eftersom vi är nykomlingar och det blir enorma ytor framåt för oss, säger forwarden.

”Nästan svårare att producera i allsvenskan”

Han är inte förvånad över den egna produktionen.

– Nej, det är väl ungefär som jag brukar producera i vanliga fall. För egen del är det på något sätt lättare att möta spelande lag där det är lite mer aggressivt. Jag lever mycket på teknik och bollkontroll och gillar när det blir en mot en, och sådant blir det nästan hela tiden i SSL. Det är nästan svårare att producera i allsvenskan där vissa lag bara ställer upp en köttmur med defensiva spelare, säger han.

Patrik Schantz vet vad han pratar om när det gäller allsvenskan.

Sedan de 17 matcherna med Järfälla i SSL 08/09 har han nämligen spelat i näst högsta serien varje säsong. 

Först med Haninge och de senaste fem säsongerna i Djurgården. Där har han öst in poäng varje säsong men ändå blivit kvar.

– Klart att det varit lag som hört av sig. Både från SSL, lägre divisioner och utomlands. Några gånger har det kanske varit nära och jag har funderat om man kanske borde flytta och köra på det, men nej, jag tror kärleken till Stockholm varit lite för stor. Jag har ett jobb jag trivs med, tjejen, familj, bostad och allt. Det har gjort att man stannat kvar, säger han.

När har det varit som närmast med en flytt?

– Uppsala har jag funderat på om det skulle gå att pendla till, men det blir mycket bilåkande. För några år sedan var det nog Hagunda som var närmast när Djurgården eventuellt inte skulle få ihop ett lag. Storvreta hade jag snack med för många år sedan en sväng, och Sirius hörde också av sig någon gång.

Tycker det är kul att lira med polarna

Djurgårdens nyckelspelare Sebastian Gafvelin har tidigare berättat att det inte är lönerna som får spelarna att stanna i Djurgården. Något som Patrik Schantz bekräftar.

– Alla kontraktsförslag man fått har väl varit bättre än det man har, skrattar han.

– Under alla år i Djurgården har jag trivts bra. Det är ett kompisgäng där många kommer från Haninge, Tyresö, Huddinge och är i typ samma ålder. Man lirar mycket för att polarna lirar där. Dessutom har det varit roligt att lira i ett topplag även om det bara varit allsvenskan, säger han.

I SSL är det ett helt annat spel nu än sist jag spelade här. Innebandyn har verkligen gått framåt. Det går mycket snabbare och alla lag har tre bra femmor.

Topplaget Djurgården tog sig upp till SSL via kval förra våren. Väl i högsta ligan saknas dock en hel del spelare från laget som gick upp.

– När vi gick upp hade vi väldigt bra lag och förhoppningen var att alla skulle vara med. Tyvärr hoppade några av och vi har haft några tunga skador, säger Schantz.

 Var det givet att du skulle fortsätta?

– Jag tänkte hela tiden att jag skulle vara med. Sedan blev jag pappa, och han kom ut några veckor tidigare, så jag var borta i kanske två månader.

Sonen föddes för tidigt

Sonen Lucas föddes i höstas och familjen låg inlagda på sjukhus under ett par veckor. Det är anledningen till att Patrik Schantz endast står noterad för sju matcher den här säsongen. 

– Eftersom han kom några veckor tidigt fick vi bo kvar i 1-2 veckor, men allt gick jättebra. Jag är otroligt imponerad av sjukvården, säger Patrik Schantz som varit extra försiktig sedan dess.

– På träningarna är jag inte med när laget samlas i omklädningsrummet, man får tänka sig för lite när det finns RS-virus och så. Vi har det bra uppstyrt med handsprit och regler men jag vill vara extra försiktig, säger han.

Det är svårt att inte fundera på vad Patrik Schantz hade kunnat prestera i SSL om han valt att spela i serien tidigare.

– Att vara med i toppen av poängligan varje år tror jag definitivt att jag skulle kunna. Sedan ska man komma in i ett bra lag med ett spelsystem som passar en och lira med bra spelare. Nu spelar jag mycket med Kareliusson (Patrik) som är superduktig och vi har spelat med varandra i fem-sex år, säger han själv.

Som individuell spelare har Patrik Schantz utan tvekan levererat något som Djurgården som lag misslyckats med.

Tre poäng på 16 matcher imponerar inte och upp till Hagunda ovanför strecket är det nio poäng.

– Veckan som kommer nu kan bli helt avgörande. Vi har Pixbo, Kalmarsund och Hagunda. Får vi med oss typ sex poäng tror jag vi har en bra chans. Annars blir det tufft, säger Djurgårdens nyckelspelare.

Vi måste börja plocka poäng.

– Många matcher har varit jämna och vi har torskat några med uddamålet, men det är något som saknas. Jag tror vi öppnat oss lite för mycket och vi skulle behöva vara lite tightare. Kanske gå lite mer på kontring och säkra upp mer hemåt. I SSL blir man straffad för sina misstag. I allsvenskan kan man tappa bollen tre-fyra gånger, här smäller det varannan gång.

”Lite lurigt – då får man fundera”

Jakten på ett förnyat SSL-kontrakt går vidare och Patrik Schantz lär fortsätta producera.

Frågan är vad som händer nästa säsong.

– Nu ska vi försöka hålla oss kvar först och främst, sedan får vi fundera. Man börjar bli lite gammal och fyller 33 år men kroppen håller bra. När det ska börjas spela är man alltid väldigt sugen, innebandy är fruktansvärt roligt, säger han.

Är det värt att någon annan klubb ringer?

– Det där är lite lurigt, det får man fundera på i så fall. Helt stängt är det väl inte.

Se Djurgården möta Pixbo på hemmaplan i eftermiddag. Sändningen på SportExpressen Play börjar klockan 15.50.


Markus Jonssons historiska bedrift