Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agerar: ”Omöjligt att fortsätta seriespelet”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Johan Schönbeck, tränare Växjö.Foto: Per Wiklund
Mikael Jeppsson, Malmö.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Thomas Brottman, tränare Falun.Foto: Per Wiklund

Flera SSL-tränare har höjt rösten.

Nu går IBK Dalen ett steg längre. 

Under ett möte med Föreningen Svenska Superligan (FSSL) under fredagen kommer de föreslå att Svenska Innebandyförbundet (SIBF) pausar säsongen, kan SportExpressen nu berätta.

– Det finns två skäl till att vi gör det här, säger Dalens ordförande Levi Bergström.

Faluns guldtränare Thomas Brottman har sagt det. 

Likaså Malmös tränare Mikael Jeppsson och Växjös tränare Johan Schönbeck.

I takt med att coronaläget i Sverige blir allt allvarligare vill de att SSL-innebandyn tar en paus.

Än så länge har de lägre serierna tagit ett uppehåll, men SSL herr och dam samt vissa allsvenska serier har fortsatt som vanligt.

Flera SSL-lag har drabbats av coronafall de senaste veckorna och en handfull matcher har fått skjutas upp.

Dalen har skickat ut ett brev: Pausa säsongen!

Nu väljer SSL-nian på herrsidan, IBK Dalen, att agera. De gör det inför ett videomöte med FSSL och övriga föreningar under fredagseftermiddagen.

I ett brev - som skickats ut till FSSL:s styrelse, deras vd Jörgen Lindgren och samtliga SSL-klubbar och som SportExpressen tagit del av - skriver klubben att ”de ser det som omöjligt att fortsätta seriespelet i SSL med de restriktioner och Allmänna råd som gäller i Västerbotten och i en del andra regioner. Den ekonomiska situationen spelar ju naturligtvis också roll.”

Dalen avslutar brevet med att meddela att de kommer ge FSSL:s styrelse i uppdrag att ”begära att SIBF omedelbart pausar även SSL-serierna”.

Det finns två skäl till IBK Dalens uppmaning.

Dels smittoläget i Sverige, dels ekonomin.

– Vi ska åka land och rike runt i en buss, ta in på hotell och gå på restauranger. Det är tvärtemot det som Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västerbotten säger. De säger att man inte ska umgås med mer folk än man behöver. Så ur en smittskyddssynpunkt är det viktigt att vi håller oss till reglerna. Vi har ett samhällsansvar som idrottsföreningar i dessa tider, säger Dalens ordförande Levi Bergström.

”Vill inte att föreningen ska konka”

Gällande ekonomin börjar det bli pressat läge för de flesta SSL-klubbar.

Levi Bergström trycker på att klubbkassan äts upp bit för bit, då det inte kommer in några intäkter.

– Vi saknar resurser. Det är lite grann kvar, men inte mycket. Vi förlorar ju pengar till och med på hemmamatcherna. Vi vill ju inte att föreningen ska konka. Av det skälet vill vi också pausa och se hur det ser ut om några veckor.

IBK Dalen - med lagkaptenen Ketil Kronberg - vill inte spela mer innebandy just nu på grund av pandemins grepp.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Bara helgens bortamatch mot Falun väntas gå på runt 50 000 kronor.

– Vi får besked i dagarna om vi får några pengar från Riksidrottsförbundet (RF) och innebandyförbundet. Om det nu blir något därifrån. Men en resa till Falun och en resa till Helsingborg och det mesta av de pengarna försvinner, säger Levi Bergström.

Dalen har ingen direkt idé om hur länge SSL bör pausas och de är medvetna om att det kommer trycka ihop de kvarstående omgångarna en hel del.

Ser ut att få flera klubbar med sig på mötet

De känner dock en optimism om att få med sig flera SSL-klubbar i frågan under fredagens möte. SportExpressen har även nåtts av uppgifter om att fler föreningar tänker i liknande banor.

– Det var därför vi skickade ut det här mejlet i dag (läs: i går), så att det inte bara är något som kastas ut på mötet. Vi tyckte det var schysst så att alla klubbar har tid att fundera lite och kanske hålla med oss, säger Levi Bergström.

– Om en stor majoritet av klubbarna tycker som vi är det klart att det blir svårt för styrelsen i FSSL att inte gå till SIBF och framföra vad vi tycker.

Det är i slutändan Svenska Innebandyförbundet som tar ett beslut i frågan.

IBK Dalen är beredda på att det inte lär ske före den omgång som spelas i gång redan under fredagskvällen.

 

43-årige Mika Kohonen vill inte att karriären ska vara över