Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

2019: SM-guld i Globen 2020: Domardebut i SSL

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

April 2019: SM-guld med Täby som spelare.

Oktober 2020: Tillbaka i SSL - som domare.

– Det ska bli kul att testa nästa steg, säger Madelene Westerberg, 33.

Att en spelare blir tränare efter den aktiva karriären är inte alls ovanligt.

Men domare? Ja, det är ett mer oväntat steg att ta.

Men Madelene Westerberg har faktiskt dömt innebandy i 15 års tid. Spelarkarriären har dock varit första prioritet.

Det var egentligen först när hon tog steget till Täby för spel i SSL 2018 som det även möjliggjorde en satsning på domarkarriären. Det kan låta märkligt, men Madelene Westerberg förklarar själv:

– Jag spelade i Nacka och de gick precis upp i allsvenskan, så när jag gick till SSL betydde det att jag kunde döma i allsvenskan.

En säsong i Täby - ett SM-guld

Det blev bara en säsong i Täby. Hon flyttade dit med vetskapen om att det inte skulle bli särskilt mycket speltid. Hon huserade mest i tredjekedjan.

– Jag gjorde det valet ändå. Det var en kul resa och jag imponerades av hela laget. Och det gick ju vägen.

Ja, en säsong i Täby räckte för att Madelene Westerberg skulle kunna stå under guldkonfettin i Globen som svensk mästare.

Det var i april 2019.

I dag - lite drygt 18 månader senare - är 33-åringen tillbaka i SSL. Men nu som domare. 

En smått historisk bedrift.

– Jag har faktiskt ingen aning men det borde inte vara jättemånga som gjort det. Framför allt tidsmässigt är det svårt att hinna med båda uppdragen så tätt inpå.

Dömer Thorengruppen-Lund

Tillsammans med domarkollegan Daniel Kölborn dömer Madelene Westerberg under söndagen Thorengruppen-Lund.

De värmde upp med ett möte i herrettan i Umeå under lördagen, men annars dömer de nästan uteslutande daminnebandy.

– Det är roligare, men vi dömer herrar också för att få lite snabbare tempo och det är en annan attityd också, en annan psykologi att jobba med.

Vad blir skillnaden för dig som domare med SSL-innebandy kontra lägre divisioner?

– Man måste bli en bättre domare. Spelarna är bättre och har högre krav. Det kräver spelförståelse, att släppa en fördel som man normalt sett blåst av för. Får man ett petslag i SSL har de kanske fortfarande kontroll på bollen och vill spela vidare. 

– Mina förväntningar är att det kommer bli en bra match där vi också utmanas som domare. Spelarna i SSL har lite mer attityd och kaxighet. Det ska bli kul och intressant.

Vill inte döma Täby och Nacka

För Madelene Westerberg är tanken bara att gå in och döma som vanligt. Domarkarriären har hela tiden präglats av att det ska vara roligt.

– Jag satsar mer på dömande än tidigare. Vi hade som mål att döma i SSL. Nu får vi se hur det går, men vi har inget uttalat mål att vi ska stå i Globen eller så.

Det gäller även att visa att de duger på SSL-nivå för de är ett så kallat prova på-par. Enligt Madelene Westerberg hoppas de få runt fyra, fem matcher under denna säsong.

– Vi hoppas på fler än bara den i helgen. Vi får se om vi pallar trycket.

Madelene Westerberg spelar denna säsong i Tyresö Trollbäcken i allsvenskan.

Med bakgrund i både Nacka och Täby har hon själv tagit beslutet att inte döma de lagen i SSL - och Svenska Innebandyförbundet var positiva till den bedömningen.

– Jag känner inte jäv, men det är för min egen skull. Bara för att ingen ska kunna säga något. Om tre år kanske det är en annan femma, men det känns dumt inledningsvis. Då kan jag hellre döma andra lag, säger Madelene Westerberg.

 

Lisa Carlsson om årets säsong och tränarens chockavhopp