Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Obekvämt beslut – gör det för min skull”

Foto: BILDBYRÅN

Det snackades om en återkomst i Rönnby.

Eller att stanna i Karlstad.

Adina Augustsson valde något annat: En flytt till topplaget Kais Mora.

– Ett obekvämt beslut, men jag gör det för min skull, säger 25-åringen.

Sju säsonger i SSL.

30 a-landskamper. 

Ett VM-guld från 2017.

Adina Augustsson snuddar vid att vara en veteran i innebandy-Sverige - trots sin ringa ålder.

Med Kais Mora har hon chansen att vinna det hon saknar: Ett SM-guld.

– Jag vet att det saknas, men det har faktiskt inte varit avgörande fastän jag går till en toppklubb. Jag vill få ut max av mig själv. Det är det jag tänkt mest på, säger Adina Augustsson vars flytt Värmlands Folkblad var först med att skriva om.

Kan bli Anna Wijks ersättare: ”Omöjligt”

I Kais Mora får hon tidigare Hagfors-kompisen Johanna Hultgren som lagkamrat. Om måldrottningen stannar vill säga.

– Det vore häftigt, fantastiskt kul.

Adina Augustsson har spelat center nästan hela sin karriär, men den gångna säsongen valde hon att kliva ner som back.

– Jag tycker jag är ganska allround som spelare och är öppen för det mesta. Jag har haft en dialog med ”Uffe” (Ulf Hallstensson, tränaren) och vi kommer nog testa lite olika. Men jag ser mig mest som center. Syftet med att vara back i Karlstad var att testa något nytt, men det kanske inte föll ut som vi hade hoppats.

Kais Mora kan ha ett stort centerhål då fixstjärnan Anna Wijk inte bestämt sig om sin framtid. 

– Den blir tuff att fylla i så fall… Det är inget jag eller någon förväntar sig att jag ska kunna. Den uppgiften är omöjlig, säger Adina Augustsson som precis som Wijk var lagkapten den gångna säsongen.

Spelat för Rönnby och Karlstad i SSL

Adina Augustsson debuterade i SSL med Västeråslaget Rönnby säsongen 2014/15 och har sedan dess snittat runt en poäng per match fram till 2019. Som back den gångna säsongen registrerades hon för 14 poäng på 24 matcher.

Inför säsongen 2017/18 skrev hon på för Karlstad - och många trodde nog att hon skulle bli kvar där även nästa säsong. Inte minst med tanke på att Karlstad rekryterat tidigare förbundskaptenen Jan-Erik Vaara som ny huvudtränare.

– Det var ett tufft beslut att lämna Karlstad. Ett obekvämt beslut på det sättet att man bryter upp med människor man i princip levt med i tre år. På det sättet var det jättetungt, säger Adina Augustsson.

– Men jag vet att det här är rätt beslut. Jag gör det för min skull. Men jag tror det kommer gå jättebra för Karlstad. Det som händer med att Vaara kommer in nu är positivt och kommer ge ringar på vattnet. 

Adina Augustsson vann VM-guld med svenska landslaget i Slovakien 2017. Hon var reserv 2019, men fick aldrig någon biljett.

När det första snacket om en flytt nådde mediebruset handlade det om Rönnby.

– Rönnby var med i bilden, det var dem, bekräftar Adina Augustsson.

– Det var Karlstad, Rönnby och Mora det stod emellan. 

Därför flyttar Augustsson till Kais Mora

Varför det blev Kais Mora vet hon inte exakt. Hon lyssnade på magkänslan och fick ett bra intryck av klubben.

– Jag kände att det var dags för något nytt. I och med coronan fick man mycket distans till allt så jag har tänkt ganska mycket kring mig och mitt innebandyspel och vad jag tror jag behöver. När Mora kontaktade mig kändes det väldigt positivt. Någonstans där kände jag att jag måste göra ett val som gynnar mig mest som innebandyspelare. Då föll valet på Mora.

Hur kommer det gynna dig som innebandyspelare?

– Jag behöver ett miljöombyte och jag kommer få få ny energi i Mora. Jag har fått känslan av att det är många målmedvetna och drivna spelare där. Det känns bra att komma in i den miljön. Jag har inget att förlora, så ser jag det.

– Det har varit en frustrerande känsla att känna att jag inte fått ut max. Man vill känna sig nöjd och tillfredsställd med det man får ut. Då kommer det leda till landslagsplats och att kunna hjälpa Mora på vägen mot ett nytt SM-guld.

Adina Augustsson har skrivit på ett kontrakt som stäcker sig fram till nästa säsong. Hon kommer ha kvar sitt arbete i Karlstad som hon kan bedriva på distans.

– Helheten ska fungera så det känns bra att börja med ett år, säger 25-åringen.

Hon blir dalalagets andra nyförvärv inför nästa säsong. Sedan tidigare är U19-landslagsbacken Matilda Lindgren från RIG Umeå klar.

Kais Mora har en imponerande rad med SM-medaljer. Tio säsonger på raken, men det har bara blivit ett guld. Det kom 2014/15 - mot ett Rönnby med just Adina Augustsson i laget.