Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jämför man med andra är det bara fickpengar”

I mars 2020 gjorde Niklas Jihde comeback i Dalen som budat hem ett inhopp genom Diabetes-galan. Ketil Kronberg såg till att Jihde fick en assist.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Den 23 augusti 2020 är en speciell dag.

SSL:s äldsta spelare blir då 40 år gammal.

En dryg månad senare står Ketil Kronberg på planen för premiärmatch mot Sirius.

Japp, det är nu klart att Dalens norske veteran spelar vidare.

– Och jag tror inte det blir sista säsongen, säger Kronberg - som även berättar om hur han kunnat hålla på så länge, vilka lag som försökt locka över honom och löftet inför nästa säsong.

Han har precis klarat av det första av veckans sex pass under försäsongen när SportExpressen får tag på honom.

– Kroppen känns jättebra, hälsar han.

Sedan redogör han för hur försäsongsschemat ser ut: Klassisk styrketräning på onsdagar, cirkelträning på torsdagar, 30 x 30-metersruscher på tisdagar ”för att vara bra i tredjeperioderna”… 

Ketil Kronberg har inte missat en enda träning under den dryga månaden som Dalen hållit i gång.

– Han har varit hundraprocentig. Han är en superkille och ett stort föredöme, säger klubbchefen Urban Karlsson.

Ketil Kronberg förlänger med Dalen

Det nya ettårskontraktet har varit klart en längre stund, men först nu kan SportExpressen berätta att det blir en 14:e säsong med Umeåklubben Dalen.

– Jag bestämde mig för längesen, avslöjar Ketil Kronberg.

Funderade du någonsin på att lägga av?

– Egentligen inte. Jag har sagt att jag vill ha bestämt det inför säsongen om jag ska lägga av, så att man vet att det är sista säsongen. Jag tycker det är ett svårt beslut att ta när man är utslagen… eller har vunnit guld.

– Jag vet inte när jag lägger av. Ett par år till skulle jag tro att det blir, men jag tar ett år i taget. Det skulle kännas taskigt mot klubben att skriva på ett treårskontrakt och sluta efter en säsong. 

Visst, Niklas Jihde gjorde ett blixtinhopp som 43-åring i Dalen under en match mot Höllviken i våras.

Men den kommande säsongen får vi se en 40-åring på heltid i SSL.

Den 23 augusti fyller Ketil Kronberg - alltjämt en av seriens mest profilstarka spelare - jämnt.

Att han fortfarande skulle vara elitinnebandyspelare vid den åldern hade han aldrig trott.

– Absolut inte. Det är ju väldigt ovanligt. De som är 30 börjar ju säga att de är gamla, säger Ketil Kronberg som har sin teori om varför han har hängt i så länge. 

– Min fördel var att jag flyttade till Sverige när jag var 25-26 år och det var egentligen då som min elitsatsning började. Så det var ju väldigt sent. Och jag började spela innebandy när jag var 17-18 år och tränade bara två, tre gånger i veckan medan jag var i Norge.

Kronberg jagas inte av andra klubbar

2010 gjorde Ketil Kronberg en blixtcomeback i Norge innan han återvände till Dalen ett år senare.

Det är enda gången som den sympatiske norrmannen känt att karriären kunde ha tagit slut.

– Hade jag inte flyttat tillbaka till Sverige då hade jag nog slutat på elitnivå. Jag hade nog lirat max ett eller två år till i Norge då. Det är det bästa jag gjort att flytta tillbaka till Sverige.

För Ketil Kronberg växte ut till en riktig superstjärna.

Han förde Dalen till två raka SM-finaler 2012 och 2013. Det senare året utsågs han även till årets center i SSL och rankades som världens näst bästa spelare.

Ketil Kronberg gör 6-5 i sudden mot Storvreta i SM-slutspelet 2013.Foto: ROGER J KARLZON / BILDBYRÅN STR / STR

I samband med dessa framgångar framkom även att Ketil Kronberg spelade helt gratis - för att Dalen skulle kunna lägga pengar på andra spelare. Men när han fick familj bad han Urban Karlsson om en mindre förändring i kontrakt.

– Ett år spelade jag gratis, sedan har jag haft en liten ersättning. Jag vet inte exakt vad andra tjänar, men jag tror att jag har betydligt mindre än toppspelare i andra klubbar. Jämför man med vad de har har jag bara fickpengar.

Det ekonomiska har aldrig varit en drivkraft för Ketil Kronberg. Det är en av anledningarna till att han aldrig varit intresserad när andra klubbar hört av sig.

– Många klubbar var sugna på några säsonger sedan, men jag har aldrig hälsat på och har alltid sagt att det inte är aktuellt. 

Inga samtal nu?

– Nej, nu är det helt tyst, haha.

– Jag skulle säkert kunna göra nytta i andra lag men det finns mer attraktiva spelare som har 10-15 år kvar. Det förstår jag.

Ketil Kronberg minns bara två samtal de senaste fem åren.

– Det var ett lag i division ett norra Norrland som var sugna. De trodde kanske att jag skulle lägga av. Sedan försökte Thorengruppen för två säsonger sedan. De var den säsongen de skulle vara bättre än oss, men åkte ut med dunder och brak. Jag tror inte de trodde att de skulle kunna värva mig. De gjorde nog det mest för att göra Urban irriterad.

Var avslutar du karriären?

– Det kommer inte bli något i Norge. På elitnivå blir det definitivt i Dalen. Att det blir spel i division ett eller två är dock inte omöjligt.

”Vi kan överraska och gå hela vägen”

Ketil Kronbergs poängrekord i SSL ligger på 53 poäng (2008/09 och 2018/19).

Den gångna säsongen landade 39-åringen på 33 poäng på 32 matcher.

– Säsongen var inte min bästa. 33 poäng är inte fy skam, men jag har högre krav. En poäng per match är för lite när man är forward och spelar powerplay. Det blir färre matcher nästa säsong men jag kommer göra fler poäng.

Ketil Kronberg pekar ut två faktorer till varför poängskörden var svagare än vanligt: Spel i tredjefemman under hösten och inhopp som center - samt att han hämmades rejält av en fotskada som gjorde att han kom in till säsongen utan några träningsmatcher i kroppen. 

– Jag fick kämpa i början på säsongen men efter jul var det bättre och nu är problemen helt borta. 

Alexander Hedlund är en spelare som Ketil Kronberg tror stenhårt på. Här jublar han med Jonas Svahn - som lämnat Dalen för Team Thorengruppen till nästa säsong.Foto: BILDBYRÅN

Dalen hade även skador på andra nyckelspelare som Mattias Ljunggren, Alexander Hedlund och Sebastian Degeryd.

Utan skador i vinter tror Ketil Kronberg stenhårt på sitt Dalen.

– Vi hade något riktigt bra på gång i slutet av förra säsongen och skulle ha vunnit en jämn kvartsfinal mot Kalmarsund. Vi har många yngre så vi blir bara bättre och bättre. Får Hedlund vara skadefri kan han vara en toppspelare, det tror jag, säger Kronberg.

Kan ni gå hela vägen?

– Det tror jag, solklart. Vi kommer inte vara favoriter men vi är ett av lagen som kan störa Storvreta och Falun. Vi kan nog överraska lite.

Slutligen finns det en fråga som inte får glömmas bort.

Hur ska Ketil Kronberg fira 40-årsdagen i sommar?

– Det hade varit med ett riktigt kalas där man bjuder in kompisar från Norge. Om de nu får lämna Norge… Tanken var att hitta på något sådant. Vi får väl se vad det finns för möjligheter att fira.