Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Visste inte om han skulle klara att tävla”

Kommenterade sport för SVT och Radiosporten
Arne Hegerfors sörjer sin Tommy Engstrand.
Foto: AXEL ÖBERG
Ingvar Oldsberg.
Foto: HENRIK JANSSON
Tommy Engstrand blev 81 år gammal.
Foto: SAMUEL UNéUS
Vännen och kollegan Ulf Elving.
Foto: EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
Monica Dominique.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Åke Unger
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 10

Kolleger och vänner från sport och nöjesvärlden sörjer Tommy Engstrand. 

– Jag önskar att jag hade sagt hur mycket hans engagemang betydde, säger sportjournalisten Frida Nordstrand.

Ingvar Oldsberg brister i gråt när han får besked om vännens bortgång. 

– Nej, nej, nej. Är det sant? säger han. 

Skådespelerskan Carina Lidbom bildade par med Tommy Engstrand i ”På spåret” två gånger. Första gången var 2002 och då tog de hem segern.

Andra gången 2012/2013. 

– Jag tyckte väldigt mycket om honom om jag säger så, det fanns inget man kunde irritera sig på, han var en go människa, säger Carina Lidbom.

– Han gav mycket komplimanger och så, han var snäll, det kan nog alla som kände honom skriva under på. 

Inför programmet 2002 kände inte Lidbom och Engstrand varandra. Men hon hade en bild av hur han var som människa, en bild som förstärkes under inspelningarna.

– Han var väldigt inlyssnande och jag kände att han hade respekt för mig och jag hade det för honom. Han var artig, en riktig gentleman, säger Carina Lidbom.

När de tävlade andra gången hade Tommy Engstrands kollega Bosse Gentzel nyligen gått bort.

– Han var så ledsen och visste inte hur han skulle klara av att tävla, jag märkte det. Han var en känslomänniska, säger Carina Lidbom.

Lidbom och Engstrand hade fortsatt kontakt efter ”På Spåret.”

Carina Lidbom och Tommy Engstrand vann ”På spåret” 2002.
Foto: JENS L'ESTRADE

Arne Hegerfors om vännen

Sportkommentatorn Arne Hegerfors har redan fått beskedet när Expressen ringer honom. 

– Man blir lätt chockerad för det var en väldigt god och levnadsglad människa som man inte kan tänka sig har försvunnit plötsligt, säger han. 

Arne Hegerfors, 79, berättar att Tommy Engstrand var ett enormt stöd för honom när han själv var svårt sjuk. 

– Han var väldigt fin mot mig när jag hade det som värst med min hjärntumör, hjärtinfarkt och stroke, allt som jag råkade ut för. Då ringde han med väldigt jämna mellanrum och gav uppmuntrande tillrop. Det var en väldigt positiv människa. Han var väldigt omtänksam och snäll. 

Vännerna förenades i ett brinnande sportintresse. 

– Vi jobbade jämsides med fotbolls-VM och OS och massor av sådant. Vi spelade fotboll ihop i olika konstellationer med kändislag och tv-lag. 

Froida Nordstrand: ”Han såg alla”

Journalisten Pamela Andersson satt under flera år i Sportpanelen på SVT tillsammans med Tommy Engstrand.

– Du var en enastående man, skriver Pamela Andersson på Instagram.

https://www.instagram.com/p/CRfMpjhJyC0/

TV4:s sportjournalist Frida Nordstrand skriver:

– Han såg alla. Han hjälpte, lyfte och hyllade andra. Aldrig mån om sitt eget eller rädd för konkurrens, utan bara kär i sitt yrke och glad att fler delade den kärleken.

SVT:s och Expressens journalist Jennifer Wegerup hyllar även hon Tommy Engstrands generösa och berömmande egenskaper.

– Inte alltid självklar bland våra vassa armbågar-journalister, skriver Wegerup på Instagram.

Monica Dominique: ”En fin kille”

Legendariska pianisten, revyartisten skådespelerskan Monica Dominique, 80, jobbade med Tommy Engstrand i tv-progammet ”Zick Zack” på 1980-talet. 

– Det var verkligen en väldigt fin kille. Glad och kunnig och en människa som hade väldigt lätt att få kontakt med andra. Det känns alltid väldigt jobbigt när folk i ens bekantskapskrets plötsligt försvinner.  

Zick Zack handlade om att dra in pengar till små idrottsföreningar. 

– Det var ett slags förstadium till Bingolotto. Tommy var en representant för den idrottsliga sidan. Han var snäll, vänlig och kunnig, säger Monica Dominique. 

Ingvar Oldsbergs tårar

Vännen Ingvar Oldsberg brister ut i tårar när han får beskedet om vännens bortgång. 

– Vad gråtfärdig jag blir… Åh herregud. Det var bland de värsta slag jag har fått i livet. Han var bäst inom det yrke jag höll på med. Överlägset, humor, insatthet, distans, ingen självgodhet. En vanlig vanlig kille som var så in i helvete bra. 

Oldsberg lyfter också Engstrands karriär på nöjesprogrammen. 

– Hela tiden med humor och glimten i ögat. Och en språklighet som vi inte hittar i dag på någon av kanalerna. 

De arbetade tillsammans på radiosporten. 

– Han var en utav mina hjältar. Han var min chef på radiosporten. Jag kallade honom hela tiden för ”Nacka” - och han kallade mig för ”Bebben”. 

– Vilken förlust. Vilken oerhörd förlust. 

Ingvar Oldsberg säger att Tommy Engstrand alltid hade glimten i ögat.

– Jag har ju jobbat med honom sedan fotbolls-VM 1978. Minnen med Tommy - det har jag många. Och det har nog många människor, beroende på att han var en så jäkla fin människa.

Rådet till Granqvist: ”Låt pumpen vara med”

Mångårige vännen och kollegan Ulf Elfving säger till Ekot:

– Han ringde mig i går kväll klockan halv elva och ville prata om ditt och datt nån, det var någon timme innan han dog. Han somnade bara in, och det får man ju vara tacksam för att det gick till på det sättet, säger Ulf Elfving.

Lasse Granqvist, profilerad sportkommentator på Cmore och TV4, minns Tommy Engstrand som en varm och engagerad kollega och som har haft en stor betydelse för hans egen karriär. 

– Han var den bästa chef som Radiosporten någonsin har haft, och då har jag själv varit chef där. Han var fenomenal på att engagera andra och hade ett stort driv själv, säger Lasse Granqvist.

När Granqvist började på Radiosporten i slutet av 1980-talet fick han ett värdefullt råd som följt med honom än i dag. 

– Han sa låt pumpen vara med. Alltså att hjärtat måste vara med när du kommenterar, det rådet har jag använt mig oerhört mycket av.

Ett radiominne som Granqvist aldrig glömmer var när Tommy Engstrand refererade VM-kvalmatchen mellan Västtyskland och Portugal i fotboll, 1985. En västtysk förlust skulle innebära att Sverige inte blev kvalificerade för VM-slutspelet i Mexiko 1986, vilket också blev fallet. 

– Det var kyligt på arenan och han hade nog inga fler halspastiller, då säger han med sprucken röst. Det står 0-1 till Portugal men två minuter kvar ger inget hopp, och det lät som om han hade gråten i halsen. 

– Jag får gåshud bara jag tänker på det, det fanns inget smink i det han gjorde, det var äkta, säger Granqvist som satt hemma i Solna och lyssnade på matchen. 

Åke Unger lärde sig av Engstrand


Åke Unger, 57, är profilerad kommentator på TV4 och C More och kommenterade till exempel EM-finalen mellan Italien och England i fotboll för några veckor sedan. Han sörjer sin vän och kollega.

– Jag är så ledsen och chockad, säger han.

– Jag tänkte på Tommy när jag satt under finalen. Utan honom hade jag aldrig suttit där och då. Han har betytt så mycket för min yrkeskarriär.

Åke Unger började med att härma Tommy Engstrands referat redan som 16-åring och de träffades första gången när Unger började på Radio Stockholm.

– Tommy är den störste vi haft, han hade en sådan värme och var så generös i sin yrkesroll. Han har hjälpt mig så mycket under åren.

Åke Unger och Tommy Engstrand var arbetskamrater under många år och utvecklade en stark vänskap.

– Vi skulle ses nu i augusti när jag kom till Stockholm. Men Tommy sa att han kände sig svag. Han visste inte om han skulle orka ses, vi skulle höras igen när jag blev frisk från min covid, säger Åke Unger.