”Inget förändras om man bara sitter still”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NEWSCOM / ZZ/JOHN NACION/STARMAXINC/NEWSCO SIPA USA

När LeBron James nu förbereder sig för NBA-finalen får han finna sig i att basketen kommer i andra hand.

Black Lives Matter-rörelsen och hans kamp för att få folk att rösta hamnar i fokus. Kanske är det så han vill ha det.

– Inget kommer att förändras om man bara sitter still och tittar på, säger James.

För många är LeBron James en basketlegendar, som nu har chansen att vinna NBA för fjärde gången. Men för kanske ännu fler är ”The chosen one” förmodligen den mest profilstarka idrottaren som någonsin engagerat sig i samhällsfrågor. Tidningen Forbes har utsett honom till den mest inflytelserika personen i idrottsvärlden och 2017 listade Times honom som en av världens mest betydelsefulla människor.

James har bland annat sin egen välgörenhetsorganisation, han engagerar sig politiskt och är på många sätt rösten för minoriteter i USA.

Det gillas inte av alla.

”Folk lyssnar på honom”

2019 sade en reporter på den konservativa tv-kanalen Fox att James borde hålla käften och koncentrera sig på att dribbla, efter det att han i en kampanj hade uppmanat folk i utsatta områden att gå och rösta.

James svar till Fox?

Han skrek ännu högre. Tillsammans med bland annat miljardären, tillika Joe Biden-sympatisören, Michael Bloomberg har James samlat in motsvarande omkring 200 miljoner kronor – pengar som används till att betala av skulder åt dömda brottslingar i Florida. Något som gör att de kan rösta i presidentvalet i november, då Biden utmanar Donald Trump.

För att få fler amerikaner att gå och rösta har James även varit med och startat organisationen More than a vote, ”Mer än en röst”, som bland annat hjälper till att omvandla idrottsarenor till vallokaler och som uppmuntrar folk att vara ideella valarbetare.

”Stöd svarta som går och röstar. Bli en valarbetare. Ta det här valet på allvar”, skrev James på Twitter i förra veckan.

Det verkar som att James engagemang bär frukt. Unga amerikaner som annars inte hade brytt sig om valet tar till sig vad idolen säger.

– Att idrottare får folk att gå till vallokalen gör att USA går en fin framtid till mötes, säger en 23-årig man från Cleveland som nyhetsbyrån AFP talat med.

En ung kvinna från James hemstad Akron i Ohio fyller i:

– Folk lyssnar på honom. Vi behöver det, säger hon.

I Akron har James via sin välgörenhetsorganisation byggt en skola – och på universitetet i staden bär en av byggnaderna hans namn.

– Han är en ikon här i Akron. Att han gör så mycket för att folk ska gå och rösta. Han uppmuntrar folket, jag tycker det är fantastiskt, säger kvinnan.

Får försvara sig

Även i den pågående Black Lives Matter-rörelsen i USA har LeBron James gjort sin röst hörd. Och fått kritik. Efter skjutningar mot poliser har bland annat stjärnförfattaren Candace Owens anklagat honom för att uppmuntra till våld.

– Det har jag aldrig, under mina 35 år, gjort. Aldrig, sade James efter en match i NBA-slutspelet nyligen.

– Men jag har själv sett hur svarta människor rasprofileras på grund av hudfärgen. Det har jag sett hela mitt liv. Jag säger inte att alla poliser är dåliga. Tvärtom. Men när man ser videor på vad som händer i hela USA och de fortsatta våldshandlingarna mot mitt folk kan jag inte göra annat än att prata om det. Men jag har aldrig sagt att vi ska agera våldsamt mot poliser. Jag säger bara att det som pågår inte är okej. Vi är rädda för våra liv.

Tagit Lakers till toppen

Nu står alltså NBA-finalen för dörren, den första matchen spelas natten mot torsdag. James Los Angeles Lakers möter Miami Heat, laget han representerade mellan 2010–2014 och vann två mästerskap med. Samtidigt som James försöker förändra USA ska han skjuta titeln till ett Lakers som suktar efter framgång. Senaste gången laget – ett av NBA:s mest framgångsrika genom tiderna – fick lyfta bucklan var 2010.

– Jag är otroligt stolt över att klubben är tillbaka på den nivån där den hör hemma, och det är att vara med och kämpa om titlarna. Det är därför jag flyttade hit, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.