Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inget bandy-VM i Sverige 2010

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det blir inget bandy-VM i Sverige nästa år. 

- De ekonomiska riskerna är för stora, säger Svenska bandyförbundets generalsekreterare Rolf Käck till TT. 

Frågan är nu om det blir något VM över huvud taget?

Från början var tanken att Finland skulle stå som värd för bandy-VM 2010, men landet drog sig ur på ett tidigt stadium. Sverige var då favorit att få värdskapet, med Vänersborg och Trollhättan som huvudorter på västkusten.

 Nu är alla sådana planer skrinlagda.

 - Vi har vridit och vänt, och räknat flera gånger, men har kommit fram till att det ekonomiska läget gör att vi inte vågar ta en sådan stor risk, säger Rolf Käck.

Höga kostnader

 Anledningen är att arrangerande nation måste bjuda övriga deltagande lag på bland annat kost, logi och transporter. Då bandy-VM numera inkluderar upp till 15 länder blir den kostnaden alltför stor – och få betalar biljett för att se lag som Ungern eller Holland spela bandy.

 - Bara för kost, logi och transport blir det en kostnad på ungefär 3,5 miljoner. Det är för mycket pengar, säger Rolf Käck.

 Svenska bandyförbundet har lämnat ett förslag till Internationella bandyförbundet som går ut på att varje deltagande lag ska betala en avgift för att vara med i världsmästerskapet.

 - Det har förts sådana diskussioner, men det har inte tagits något beslut, säger Rolf Käck.

Finland säger nej

 Om det blir något bandy-VM 2010 så spelas det förmodligen i ryska Kazan, som även ska arrangera VM 2011. Men inga beslut är fattade.

 Finland har sagt nej till att arrangera VM även 2012, sedan ska Norge stå som värd 2013. Året därpå ska OS-staden Sotji ha hand om turneringen då bandy är uppvisningssport i de olympiska spelen.

 - Nästa lucka är alltså 2012, och då är det inte alls omöjligt att det blir VM i Sverige igen, säger Rolf Käck.

 Sverige arrangerade också det senaste världsmästerskapet i februari.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.