Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Ingen ska få kladda på mig"

Discoverys programledare och reporter Isabel Boltenstern är en av de nominerade till priset "Årets tv-sportprofil" på Kristallengalan på fredag. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hon har redan börjat ladda för OS i Pyeongchang om ett halvår. 

Men det finns en situation som Isabel Boltenstern, 26, tvekar att utsätta sig för igen: att jobba i stora folksamlingar. 

– Ingen ska få kladda på min kropp, säger Discoverys tv-profil.  

Medan många känner sig lite deppade när sommaren börjar gå mot sitt slut har Isabel Boltenstern en motsatt känsla. 

– När jag var yngre längtade jag efter att köpa nya pennor och block inför skolstarten, och precis så har jag känt inför den här hösten.

Och även om det inte handlar om block och pennor nu för tiden så har 26-åringen gjort ett materiellt inköp även i år.

– Det är som ett anteckningsblock men med prickar i stället för linjer, och så skapar du din egen kalender. Nästan som ett pyssel. Det kan väl tyckas låta lite barnsligt men jag är stormförtjust, haha.

Och kalendern är redan fylld med saker som handlar om vinter-OS i Pyeongchang – trots att det är ett halvår kvar tills dess att spelen drar i gång. 

– Vi går in i den mest hektiska perioden nu och preppar så mycket det bara går, säger Boltenstern som ska vara programledare för Discoverys alpina sändningar. Vid sin sida kommer hon att ha de före detta alpina stjärnorna Anja Pärson och Hans Olsson.

– Jag har ju mestadels gjort hockey tidigare så det ska bli oerhört spännande med alpint, det känns som en kick att få jobba med något helt nytt. 

"Jag tror att jag vinner Kristallen" 

Men redan på fredag finns en helt annan höjdpunkt i kalendern för Isabel Boltenstern – Kristallengalan där hon, tillsammans med Viasats Frida Nordstrand, Anna Brolin, TV4, och SVT:s André Pops, är nominerad till priset "Årets tv-sportprofil". 

– Jag är verkligen jätteöverraskad. Att bli nominerad till ett av de flådigaste tv-prisen, det känns så häftigt. Jag menar, det är ju bara lilla jag. Det är fortfarande svårt att fatta att folk ser och uppskattar det jag gör. Samtidigt som man ser de andra som är nominerade. Det är tunga namn. Jag går väl in som en ganska stor underdog... 

Varför tror du att du är nominerade?

– För att jag sticker ut och gör nyskapande sport-tv som ingen annan gör. Jag blandar in humorn på ett sätt som inte gjorts tidigare. Sedan spelar det nog in att jag tillhör en minoritet, det finns inte så många 90-talister i branschen. Och kanske även för att jag är ett bevis på att det går att komma tillbaka efter en utbrändhet. 

Vem tror du vinner?

– Jag tror att jag vinner. 

"Jag blev jätteäcklad"

När Europa League-finalen mellan Manchester United och Ajax avgjordes på Friends arena i maj var Isabel Boltenstern utsänd som reporter. Ett av uppdragen var att rapportera utanför arenan innan matchen.

Det slutade i kaos.

Boltenstern attackerades av flera män

– Jag skulle göra ett kort tv-klipp på 20 sekunder och berätta om stämningen utanför Friends. Men när jag ställer mig och pratar framför kameran kommer det fram massa folk. Vissa vill bara dansa framför kameran, andra ska fram och klänga på mig... Och så kommer den här mannen som ska pussa mig. 

– Då rann bägaren över för mig och som en reflex försökte jag att trycka bort honom. 

Direkt efteråt twittrade Isabel Boltenstern om vad som just hade inträffat utanför Friends. 

– Folk måste få veta att det här händer på riktigt och att det inte är en engångsföreteelse, för det är det inte. Jag ville på något vis markera att det inte bara är svintrevligt och frid och fröjd att vara kvinna och sportjournalist. Utan att det också är jobbiga situationer som man måste handskas med.

– Den gången kom det fram fyra män på sex minuter som skulle pussas och kramas. 

För att kunna lösa tv-klippet tvingades Isabel Boltenstern och tv-fotografen att ställa sig bredvid några poliser som kunde mota bort männen.

– Men då blev de förbannade, de där männen tyckte att de hade rätt att vara där. Men ingen, ingen, ska få kladda på min kropp. 

Blev du rädd?

– Nej, men äcklad. Jag är 1,62 och det kommer fram män som är 30 centimeter längre. Det är en hotfull situation. 

Vad gjorde du efteråt? 

– Jag tappade humöret fullständigt och åkte ifrån arenan. Jag kände mig jätteäcklad och ville bara hem. Men det här har inte bara hänt mig. Flera andra kvinnliga sportjournalister har vittnat om liknande situationer, ändå skrattas det fortfarande bort av en del. Men det är inte skoj. Man står i en situation som är obehaglig, och det är inte det minsta roligt. 

– Många i min närhet skrattade åt det också, och sa: "vad kul att du slog till honom". Men det är inte roligt. Jag blev kränkt, en främling tog på mig. 

Hur agerade din arbetsgivare?

– Vi har så klart pratat om det och vi måste hitta en modell för att lösa sådana här situationer i framtiden. 

Har du gjort liknande sändningar efter det som skedde?

– Nej, men det beror på att vi inte har haft sändningar av det slaget. Men generellt gillar jag inte att göra den typen uppdrag, för varje gång händer det något liknande som det på Friends. Ska jag göra ett sådant uppdrag igen kommer jag att kräva att ha någon mer med mig. 

Vad tror du att man kan göra åt problemet?

– Det är svårt, men jag tror att det är viktigt att berätta att sådana här saker händer. Och att fler våga säga ifrån att det inte är ett okej beteende. Vi kvinnliga sportjournalister är bra på att stötta varandra men jag önskar att fler manliga branschkolleger tog ställning. 

Slutat att gå på krogen

Det har gått två år sedan Isabel Boltenstern skrev på kontraktet med Discovery. Innan dess jobbade hon på Viasat. Därifrån sa hon upp sig efter att ha fått diagnosen utbränd. 

– Bara för att du har blivit utbränd finns det inget facit på varför du har blivit det, eller hur du ska ta dig tillbaka. Men det är inte bara arbetsgivarens fel eller individens fel. Det handlar nästintill alltid om en mix. 

Varför tror du att det hände dig?

– Jag har grubblat dagligen på det i tre års tid och kommit fram till att det inte bara är en faktor som ligger bakom. Dels jobbade jag mer än 150 procent med ett extremt energikrävande och utsatt arbete, med många långa resor och obefintliga rutiner. Samtidigt ville jag visa att jag kunde lika mycket som mina kolleger som hade jobbat 25 år i branschen. Pressen kom dels från mig själv men också från företagskulturen. Jobbar du med tv och är ett ansikte utåt vill du göra rätt från start.

– Och om man som jag blev inkastad i hetluften direkt utan att få någon feedback, då börjar oron komma i magen. Jag körde sändning efter sändning utan att veta om jag var bra nog. 

Menar du att Viasat slängde in dig för snabbt?

– Hade jag gjort om den här resan så hade jag nog inte gjort basket-EM precis direkt, så mycket kan jag säga. Samtidigt ville jag inte säga nej... Men man lär sig mycket i efterhand. 

Är du hundraprocent frisk nu?

– Jag vet inte om man någonsin blir det, jag tror inte ens forskningen vet det. Jag har symtom kvar, men enligt försäkringskassan och läkare är jag friskförklarad.  

Vilka symtom är det?

– Koncentrationen kan fortfarande vara väldigt svajig, jag är ljudkänslig och lättdistraherad. Och jag blir trött snabbare än förr. Men jag har lagt om mitt liv för att anpassa mig till de här sakerna, så det funkar helt okej. 

På vilket sätt har du lagt om ditt liv?

– Jag går till exempel aldrig ut på krogen längre, det för mycket folk och för mycket ljud och rörelse. Det är inte värt det. Sedan kräver jag en helt annan behandling av min arbetsgivare, och det har jag fått på Discovery genom min chef Emir Osmanbegovic. Han har förstått vad jag behöver för att jag ska bli så bra som jag kan vara. Samma sak med kollegerna här, de är oerhört stöttande. 

– Det finns inga negativa tongångar eller skam i att jag ibland kanske måste ta det lugnt efter att ha jobbat mycket.  

De kan bli "Årets tv-sportprofil"

De är nominerade till "Årets tv-sportprofil" på Kristallengalan:

Frida Nordstrand, Viasat, Anna Brolin, TV4, André Pops, SVT, Isabel Boltenstern, Discovery.
Galan äger på fredag 1 september och sänds i SVT. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!