Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: ”Korrupt – det är en diktatur”

Svenskt i skyteliga-toppen i NHL. Få allt i senaste ”Sportklubben”.
Draymond Green har kritiserat NCAA...Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
...LeBron likasåFoto: BEN MARGOT / AP TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis har varit en collegeidrottareFoto: IBRAHEEM AL OMARI / BILDBYRÅN REUTERS X03632

Flera av USA:s största idrottsprofiler har varit vansinniga. 

Nu är ett nytt lagförslag på väg att förändra rättigheterna för collegeidrottare – en grupp där vi tills nyligen kunde placera in den svenske friidrottsstjärnan Armand Duplantis.

– Det här är personligt för mig, säger basketstjärnan LeBron James. 

”Kalifornien skakar om de stora affärerna inom collegeidrott – det här förändrar allt”. 

Så beskriver det amerikanska magasinet Vox det som håller på att hända i USA:s idrottsvärld just nu. 

Debatten har varit aktuellt under flera års tid. Collegeidrott är enormt i USA, och omsätter över hundra miljarder kronor varje år – men de enda som inte får ta del av kakan är utövarna själva. 

Förutom utbildningsstipendier får utövarna ingenting betalt för att vara en del av skolans basket- eller fotbollslag, och de får heller inte skriva några sponsorkontrakt. 

NCAA, USA:s nationella förbund för collegeidrott, menar att reglerna dels finns till för att utövarna inte ska bli utnyttjade. De menar också att det finns ett värde i att frigöra collegeidrotten från kommers och fokus på individuella stjärnor, som riskerar att stjäla fokus från skolan och laget. Individuella sponsorer kan också konkurrera med skollagets samarbetspartners, menar de. 

Ohasis succé startade diskussion

Reglerna har i stället skapat en industri bakom kulisserna, där utövare från fattiga familjer – som i vissa fall haft svårt att tacka nej till pengar under bordet – hamnat i kläm. 

Locket till diskussionen började vibrera rejält ytterligare en gång när gymnasten Katelyn Ohashi blev världsberömd över en natt tidigare i år. Ohashi, student vid UCLA, stod för ett felfritt stående program och klippet på rutinen blev snabbt en viral snackis. Men reglerna stoppade alltså Ohashi från att profitera på uppståndelsen

Nu kan ett nytt lagförslag som lagts fram i Kalifornien vara på väg att förändra förutsättningarna för collegeidrottarna, åtminstone i den delstaten. 

Senatorn Nancy Skinner ligger lagförslaget som kallas ”Fair Pay to Play Act”, och har enligt Los Angeles Times menat att de nuvarande reglerna ”utnyttjar” utövarna. 

”I årtionden har collegeidrott dragit in miljarder till alla förutom de som bidragit allra mest. Det är fel”, skrev Skinner på Twitter. 

Kritiken: ”Det är en diktatur”

NBA-stjärnor som Draymond Green och LeBron James har gått hårt åt NCAA det senaste året. James har kallat organisationen för ”korrupt” och Green liknade dem nyligen vid ”en diktatur” i en text för Washington Post

Golden State Warriors-spelaren Draymond Green studerade på Michigan State i fyra år, medan LeBron James gick direkt från high school till NBA. För Business Insider förklarar James varför han har så starka åsikter i frågan.  

– Jag och min mamma hade ingenting. Vi hade inte haft möjlighet att tjäna på det alls. Och universitetet hade kunnat kapitalisera på allting jag hade gjort där under ett eller två år, säger LA Lakers-profilen. 

– Jag förstår vad de här ungdomarna går igenom. Jag känner för dem som gjort det så länge, så därför är det här personligt för mig. 

Duplantis ”blev proffs i tid”

Den nyblivne VM-silvermedaljören Armand Duplantis pluggade på Louisiana State University under ett år. Men trots sin stjärnstatus i friidrottsvärlden – Duplantis höjde sina aktier rejält efter superhoppet som gav EM-guld i Berlin förra sommaren – kunde 19-åringen inte tjäna en krona på sin idrott. 

Men i våras stod det klart att Duplantis lämnar collegelivet för att bli proffs. I samband med beskedet skrev svensken på ett miljonkontrakt med den tyska klädjätten Puma. 

– Det var perfekt tajmning för mig att bli proffs inför den här säsongen. Hade jag blivit professionell redan förra året hade jag inte varit i närheten av det kontrakt jag fick nu. Nu blev jag tillgänglig samtidigt som Puma ville satsa på friidrotten igen. Och då fanns jag där, har Duplantis sagt till Aftonbladet.

Duplantis stavhoppskollega Lisa Gunnarsson studerar fortfarande på college. 

Flera inflytelserika stater som Florida och New York har öppnat för att följa Kaliforniens exempel. Enligt Syracuse har även kongressen övervägt att titta på ett förslag som skulle gälla för skolor över hela USA.

Klippet som fick fart på diskussionen:

Katelyn Ohashis perfekta program blev viralt - osannolik uppvisning.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.