Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter dödsfallet: "Oseriöst förfarande"

Foto: Linnea Rheborg
Foto: Linnea Rheborg

Hästen Filur dog på tävlingsbanan i Friends arena på fredagskvällen.

Nu riktar Djurens Rätt skarp kritik mot arrangörerna, och menar att de kör en PR-kupp.

"Förfarandet från arrangörens sida är både oseriöst och olyckligt", skriver de i ett öppet brev.

Fredagskvällen i Friends arena var av det mer dramatiska slaget.

Ett tusental åskådare blev vittne till när hästen Filur, en av fyra hästar i kusken Axel Olins spann, föll ihop precis efter målgång. De andra hästarna leddes ut, medan Filur låg kvar på marken.

Arrangörerna var snabbt framme och satte upp ett tält över hästen, innan man släckte ner arenan, där chockade och oroliga åskådare började vaja med ficklampor

– Jag kunde konstatera att han var död redan när jag kom fram. Han var inte vid medvetande den stund han föll ner. Man får säga att ha mådde bra in i det sista, sa veterinären Axel Wallman efter händelsen på fredagskvällen.

"Oseriöst och olyckligt"

– Det var väldigt bra att vi kunnat öva det här, så att hela händelseförloppet gick by the book. Hela teamet har tränat. Jag tror inte att man skulle kunna ha gjort det på något bättre sätt, sa Ulf Rosengren, ordförande för showen.

Men Djurens Rätt, en arbetsgrupp för hästfrågor, håller inte med.

Nu riktar de skarp kritik mot arrangörerna. I ett öppet brev menar de att det är ett listigt PR-drag från arrangörerna att gå ut med att dödsorsaken antas vara ett brustet blodkärl, trots att man inte kan fastställa dödsorsaken nu.

”Man planterar uppfattningen om att hästen dött av i det närmaste naturliga orsaker som inte kunnat förebyggas. Vi har nu en situation där större delen av Hästsverige tror sig veta att Filur dött av ett brustet kärl. Detta trots att ingen obduktion ännu har genomförts. Förfarandet från arrangörens sida är både oseriöst och olyckligt”, skriver Djurens rätt i brevet.

"Det är problematiskt"

Arrangörerna menar däremot att det är positivt att man delgav publiken information.

– Vi hade turen att vi hade Axel Wennman (veterinär) intill och vi kunde därför låta publiken ta del av all information, utan någon mellanhand, utan de fick veta från källan direkt vad som gällde, säger Ulf Rosengren.

Djurens rätt tycker att tävlingshästar utsätts för ökade risker och att arrangörer och aktiva måste sluta svära sig fria från ansvaret.

”Vi anser att tävling med djur är problematiskt då djuren alltid riskerar att skadas.”

Arrangörerna slår i från sig kritiken och menar att man har veterinärer som gjorde sitt yttersta för att hjälpa Filur och att deras bedömning att det kan handla om en brusten kroppspulsåder baseras de på det mycket snabba förloppet.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.