Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilska mot Jenner efter intervjun om idrotten

Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP TT NYHETSBYRÅN

Caitlyn Jenner, 71, kandiderar till guvernör i Kalifornien och kan bli första transperson i historien på posten.

Men ett uttalande om idrott har väckt ilska inom transrörelsen.

Här är faktan: Caitlyn Jenner är villig att offra transbarns hälsa och välmående för att vinna röster”, skriver organisationen Equality California.

Den före detta friidrottsstjärnan Caitlyn Jenner blev hyllad hjälte när hon vann guld i tiokampsgrenen i OS 1976. Då tävlade Jenner som man och har sedan dess genomgått en könsbekräftande operation.

I dag är Caitlyn Jenner aktuell inom politiken. 71-åringen, som länge har varit republikan, vill bli guvernör i Kalifornien och kandiderar i omvalet. Vinner hon skulle hon bli den första transpersonen på en sådan hög post.

Men flera transaktivister är kritiska.

I en intervju med TMZ klargjorde Caitlyn Jenner varför hon inte tycker transkvinnor ska få tävla mot tjejer.

– Det är en fråga om rättvisa. Det är därför jag motsätter mig att biologiska pojkar som är trans tävlar mot tjejer i sporter i skolan.

– Det är bara inte rättvist. Vi måste skydda tjejidrotten i våra skolor, säger hon.

På Twitter skriver Jenner att hennes ståndpunkt är ”väldigt tydlig”.

Ilskan: ”Caitlyn Jenner är antitrans”

Intervjun har väckt ilska inom transrörelsen, skriver CNN.

Här är faktan: Caitlyn Jenner är villig att offra transbarns hälsa och välmående för att vinna röster. Gavin Newsom (Kaliforniens nuvarande guvernör) är inte det. Så enkelt är det”, skriver organisationen Equality California på Twitter.

Caitlyn Jenner är antitrans. Hon förstår inte vetenskapen, och uppmuntrar antitranspersoners okunskap. Jag har inga problem att säga att Caitlyn Jenner stöder och drar nytta av transfobi”, skriver skribenten och aktivisten Charlotte Clymer.

https://twitter.com/Caitlyn_Jenner/status/1388585005199228928
Målvakten gör en jättetabbe: ”Vad är det som händer?”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.