Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonen: ”Fick kämpa mot klumpen i halsen”

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIC PASMAN / BILDBYRÅN

Nils van der Poel slog världsrekordet och tog hem sitt andra raka VM-guld.

Då brast det för Tomas Gustafson.

– Jag fick kämpa mot klumpen i halsen. Det här berör mig så otroligt mycket, säger OS-ikonen.

Nils van der Poel, 24, chockade skridskovärlden då han tidigare i veckan vann VM-guld på 5 000 meter.

Under söndagen var det dags igen.

Det svenska stjärnskottet slog till med ett nytt världsrekord på favoritdistansen 10 000 meter och vann ännu ett VM-guld – den här gången i helt överlägsen stil. En insats som fick självaste Tomas Gustafson att häpna.

61-åringen, med tre OS-guld och ett OS-silver på meritlistan, kommenterade loppet för TV10:s räkning, men fick problem när van der Poel skulle korsa mållinjen.

– Man fick ju kämpa mot klumpen i halsen när han gick i mål, det kom en tår. Så är det för mig när idrottare gör något som är utöver det vanliga, det berör mig så otroligt mycket. Vilken fröjd för oss svenskar att ha en sådan som Nils, det är helt otroligt, säger han när SportExpressen når honom.

Går det ens att ta in vad som har hänt?

– Vad säger man ens? Det är så mäkta imponerande. Att någon skulle kunna slå honom efter det där, det fanns ju inte. Ingen trodde att isen skulle vara tillräckligt bra för världsrekord i dag. De (nederländarna) snackade om att lufttrycket var för högt för att man skulle kunna åka snabbt. Men det sket Nils fullständigt i.


LÄS MER: Avslöjar hemligheterna bakom van der Poels succé


Tomas Gustafson: ”Det är helt makalöst”

Tomas Gustafson skrattar till.

– Det här är enormt. Det är ju inte bara i Holland som det är stort, vilket en del tror. Det är åtta länder som tar medalj under det här mästerskapet.

Han är övertygad om att det under många år har funnits en längtan efter nya svenska framgångar. Det märks inte minst på intresset för Nils van der Poel den senaste veckan.

– Vi som vet vad det här innebär tycker ju att det här är en jättebragd. Det är helt makalöst. Han vinner inte bara VM-guld, han slår världsrekordet och är helt överlägsen. 

Vad framgångarna kommer innebära för Nils van der Poel ekonomiskt är oklart. Klart är dock att Tomas Gustafson är redo att sträcka ut en hjälpande hand när det kommer till att knyta till sig sponsorer.

– Vi skulle kunna göra mycket tillsammans när det kommer till sponsorer, det skulle vara kul att hjälpa honom så mycket som jag kan. Samtidigt har han säkert stenkoll på grejerna. Jag har lång erfarenhet av den här sporten och det skulle vara fantastiskt om jag kunde hjälpa till på något litet hörn, säger Tomas Gustafson. 


LÄS MER: Nils van der Poel slår världsrekord på 10 000 meter

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.