Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idrottstoppens dubbelliv på nätet – chattade om brutala barnvåldtäkter

Mannen är en av de tyngsta makthavarna inom den svenska idrottsrörelsen.

Samtidigt har han levt ett dubbelliv på nätet – där han regelbundet chattat rasistiskt om grovt våld och sexuella övergrepp mot barn, kan Expressen berätta.

Idrottstoppen hävdar att allt grundar sig i övergrepp han själv blev utsatt för som barn, men bedyrar att han aldrig begått några sexualbrott.

Han medger dock att det är omöjligt att veta om han inspirerat någon annan att leva ut våldsfantasier:

– Jag har försökt bryta med det hur många gånger som helst. Jag fattar att detta inte är bra.

Karolinska universitetssjukhuset
Har hög position i en av Sveriges största klubbar.

I flera års tid har mannen haft en ledande position i en av Sveriges största idrottsföreningar. Förutom en framgångsrik elitsatsning driver klubben även en omfattande ungdomssektion.

Klubbtoppen har en offentlig roll och uttalar sig ofta om verksamheten i olika medier och har tagit tydlig ställning för jämställdhet.

Samtidigt har han levt ett dubbelliv på nätet. Under lång tid har han under anonyma alias chattat på en sajt där användare lever ut fantasier om sexuella övergrepp mot barn.

På sin dator har han haft bilder – både fotografier och animerade – på flickor och unga kvinnor.

Vissa är vanliga porträttbilder på fullt påklädda barn, flickor i uppskattningsvis femårsåldern. Andra är grovt sexuella – det gäller framför allt animerade bilder.

Idrottstoppen har chattat med en rad olika personer. Gemensamt för chattarna är att de innehåller skildringar av grova sexuella övergrepp mot barn, från väldigt ung ålder upp till de yngre tonåren. Vissa innehåller också scenarion där han fantiserat om att röva bort barn från deras föräldrar.


Det finns ingen lag som förbjuder denna typ av chattar. Polisiärt intressant blir det först om det uppstår misstankar om verkliga övergrepp eller om barnpornografi. Sajten som idrottstoppen chattat på är en av de samlingsplatser på nätet som polisen har ögonen på, bekräftar Lena Larsson, chef för den grupp inom Noa (polisens nationella operativa avdelning) som arbetar mot internetrelaterade sexuella övergrepp på barn.

Via Expressen har hon läst delar av chattarna, utan att känna till idrottstoppens identitet. Hon säger att enbart loggarna inte skulle räcka för att inleda en utredning.

– Till stor del är det uppenbara fantasier – men vad jag kan utläsa behöver det inte enbart vara fantasier, säger Lena Larsson.

Lena Larsson, chef för den grupp inom Noa (polisens nationella operativa avdelning) som arbetar mot internetrelaterade sexuella övergrepp på barn.
Foto: Polisen

Om polisen stött på mannens chattande i en spaningssituation hade det sannolikt behandlats som ett så kallat underrättelseärende där man försökt att samla in mer information som eventuellt kan leda till formella misstankar, enligt Larsson.

Hon pekar på två omständigheter som är intressanta i polisiär mening. Den ena är att idrottstoppen skickat bilder i samband med chattar, även om det är oklart vilken typ av bilder som delats. Den andra är påståenden i chattar om att han betalat för att förgripa sig på flickor i Brasilien.

– Om vi lyckats identifiera honom är det en sådan uppgift som gått att kolla upp. Om det stämmer att han varit i Brasilien kan man göra en mer grundlig undersökning. Då skulle man hämta in honom och kolla igenom hans datorer och mobiltelefon för att se vad som finns där, säger Lena Larsson. 


Många av chattarna präglas av extremt våld och sadistiska inslag. Flera av dem är också grovt rasistiska. Bland annat har mannen liknat mörkhyade människor vid apor och använt grovt nedsättande uttryck.

Tidigare i veckan konfronterade Expressen idrottstoppen med chattarna. Han medgav då omedelbart att det är han som skrivit meddelandena.

– Jag har försökt bryta med det hur många gånger som helst. Jag fattar att detta inte är bra, och inte bra för mig själv heller. Men som med alla former av missbruk är det svårt att bryta med om man inte får hjälp, säger idrottstoppen och fortsätter:

– Jag vill understryka att jag aldrig har gjort något olagligt. Absolut inte i verkligheten men inte heller på nätet. Sedan förstår jag att man kan ha åsikter om de här fantasierna men det finns en bakgrund till alltihop.

Idrottstoppen berättar att han tidigt i barndomen blev utsatt för övergrepp av en några år äldre pojke utanför den egna familjen vid ett stort antal tillfällen. Det har plågat honom genom hela livet och det är minnesbilderna från den tiden som utgör drivkraften bakom chattarna, säger han.

Känner du sexuell dragning till barn? Så söker du hjälp

Preventell är hjälplinjen för oönskad sexualitet. Den drivs av Anova som är en del av Karolinska universitetssjukhuset. När du ringer till Preventell får du möjlighet att prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av liknande frågor. Någon som kan ge dig stöd, råd och sedan hjälpa dig vidare till en behandling om du vill och behöver.


Hemsida: www.preventell.se 

Telefon: 020 66 77 88

Chattandet har pågått i över 20 års tid. Det var i slutet av 90-talet som han först kom i kontakt med människor på nätet som hade fantasier om sexuella övergrepp mot barn.

– På något sätt blev det en form av bearbetning av minnena jag hade. Det kändes både jobbigt och bra samtidigt. Det är svårt att förklara om man inte varit utsatt för den här typen av övergrepp.

Han säger att han absolut inte har någon sexuell dragning till barn. Ändå är det en gemensam nämnare i alla chattar.

– Så är det. Vanligt sex får man utlopp för, så... detta handlar inte om barn. I de här chattarna är jag dels förövaren som gjorde detta mot mig. Men jag är också barnet. Kanske framför allt det senare.

Idrottstoppens chattande har pågått i över 20 års tid. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Lev Dolgachov / Colourbox

I perioder har han chattat flera gånger i veckan, som mest varje dag.

– När jag var inne senast? Säg att det var igår eller i förrgår.

Har du nånsin begått övergrepp mot barn?

– Nej! Aldrig. Jag har aldrig nånsin varit inne på nåt sånt. Det här handlar bara om mig.

Men du skriver att du har det?

– Jag brukar skriva att jag ska åka eller har åkt till Brasilien men jag har aldrig satt min fot i Brasilien eller ens varit i Sydamerika. Det är bara scenarion i chattar.

Under mer än 20 års chattande har han kommit i kontakt med ett stort antal anonyma personer som gett uttryck för våldsamma och sexuella dragningar gentemot barn.

– Ibland har jag blivit kontaktad av folk som uppenbarligen varit ute efter riktiga övergrepp – som haft erfarenheter av det eller som sökt det. Jag har aldrig svarat dem för jag tycker det känns sjukt obehagligt.

Jag känner ett otroligt obehag över hela grejen.

Samtliga chattar som Expressen kan berätta om har inletts av idrottstoppen. Om han har fått gehör har han antagit en dominant roll i ett rollspel där han varit drivande. I flera fall har han instruerat kvinnor att begå och delta i utspelade övergrepp mot barn.

Idrottstoppen menar att han inte har haft för avsikt att inspirera någon annan att agera ut den här typen av fantasier.

Kan du ha triggat människor du chattat med att begå verkliga övergrepp?

– Jag har verkligen inte försökt påverka någon i sådan riktning. Men om det någonsin har hänt är omöjligt för mig att veta.

Hur känner du inför det?

– Jag känner ett otroligt obehag över hela grejen.


Utan att avslöja idrottstoppens identitet har Expressen visat upp delar av chattarna och intervjusvaren för Niklas Långström, psykiater och sexualbrottsforskare på Karolinska institutet (KI). 

Niklas Långström menar att chattarna riskerar att vara destruktiva mötesplatser där människor möts av acceptans när de pratar om sexuellt våld mot barn.

Niklas Långström, psykiater och sexualbrottsforskare på Karolinska institutet (KI).
Foto: ANDERS YLANDER

Eftersom idrottstoppen chattat med ett stort antal personer under lång tid kan hans deltagande ha inneburit ökad risk för faktiska övergreppsbeteenden bland hans chattpartners, menar Långström.

– Forskning tyder på riskökningar på gruppnivå, förstås beroende på vilka övriga förutsättningar som har funnits för varje enskild deltagare. Personer som är i riskzon och har andra sårbarhetsfaktorer blir inte hjälpta av denna typ av chattar. Snarare kan deltagandet bidra till att man sänker garden och närmar sig ett utagerande beteende, säger Niklas Långström.


Många av chattarna innehåller grova våldsinslag. Idrottstoppen säger att han kan förstå om det är svårt för folk att koppla samman händelser i hans egen barndom med våldsskildringar som han skrivit på chattar i närtid.

– Jag förstår att det är fruktansvärt, och fruktansvärt för er att läsa. Jag ber om ursäkt för det. Men det har inget med verkligheten att göra. Bearbetning är fel ord för jag blir inte bättre av det här. Det är ett destruktivt beteende som är triggat av det som hänt mig.

I perioder har han funderat på att söka hjälp.

– Jag har funderat på det inför det här mötet. Jag ska aldrig göra detta igen. På ett sätt är det jättebra att det här har kommit fram. Självklart ska jag söka hjälp. Det finns psykologer som är inriktade på just den här fantasidelen.

Hur många gånger har du tänkt så, ”aldrig igen”?

– Säkert tusen gånger.

Du kommer inte hitta en enda människa som säger att jag betett eller uttryckt mig rasistiskt.

Han säger att minnena och känslorna är så starka att han aldrig kunnat eller vågat prata om det med familj eller vänner. Några gånger har han varit nära att nå hela vägen fram – men inte orkat. Då har han i stället fallit tillbaka in i chattarna, och motiverat det med att hans beteende inte skadar någon annan än honom själv, säger han.

Idrottstoppen beklagar att det finns djupt rasistiska inslag i hans chattar. Han säger att det inte har någon koppling till värderingar han hyser. Tvärtom, menar han, så har han arbetat i sin yrkesroll för att motverka sådant.

Han menar att det rasistiska språkbruket i chattarna knyter an till hans egna erfarenheter i barndomen, även om dessa inte innehöll något rasistiskt element.

– För att återskapa mina egna upplevelser har jag sökt en situation där den drabbade är så utsatt och maktlös som möjligt. Det är så jag upplever min egen minnesbild – ett oändligt underläge. I min vardag finns inget av det. Du kommer inte hitta en enda människa som säger att jag betett eller uttryckt mig rasistiskt.

Han säger att han inte har någon erfarenhet av barnpornografi.

– I en del chattar finns påklädda barn i vanliga situationer, helt vanliga barn. Men inte i utsatta situationer. Det kan ha swishat förbi nån gång, att någon visat upp, men det är inget jag sökt upp.

Animerade bilder?

– Ja, mer det.

Det är olagligt och faller under barnpornografibrott.

– Ja. Jo. Det är klart att jag sett sånt. Det är precis som chattarna inte något bra. Men det är inget jag känner att jag sökt upp eller letat efter. Och absolut inte med riktiga barn.

Jag kan bara säga att jag inte gjort något medvetet olagligt i den världen.

I samtalet med idrottstoppen ger han långa och uttömmande svar på varje fråga. Han säger att det är skönt att prata om hemligheter – både övergreppen och chattarna – som han har burit ensam på i decennier.

– Ni är de enda människorna i världen som vet vad jag har varit med om.

Hur känner du att det du skrivit rimmar med din förenings värdegrund?

– Det rimmar inte med någon värdegrund någonstans överhuvudtaget. Om det fanns ett uns av detta i mitt agerande mot andra människor så hade jag inte kommit i närheten av jobbet överhuvudtaget, eller kunnat behålla det i många år.

Oavsett hur du förklarar de här chattarna för dig själv – kan du se att detta förbrukar din legitimitet för ditt jobb?

– Ja, absolut. Det är inte min sak att döma. Det får andra göra. Jag kan bara säga att jag inte gjort något medvetet olagligt i den världen. Och i den riktiga världen går jag inte mot röd gubbe. I allt annat är jag helt fläckfri. Sen fattar jag att det inte spelar någon roll i det här sammanhanget.


Sexualbrottsforskaren Niklas Långström säger att det inte är ovanligt att människor med liknande beteenden kopplar det till egna kränkningsupplevelser tidigt i livet. Om det finns verkliga orsakssamband mellan egen övergreppsutsatthet och chattarna är svårt att bedöma i det enskilda fallet – det kan också handla om ett behov av att skapa en berättelse och försöka förstå varför man beter sig som man gör, menar Långström.

– Jag har respekt för det personliga narrativet och hur han beskriver sin egen situation. Men vi vet att förnekelse är väldigt vanligt bland personer med den här typen av avvikande beteende. Det är mindre sannolikt att ett så här långvarigt beteende inte i någon del handlar om sexuell upphetsning.

Även om idrottstoppen beskriver det som att innehållet i chattarna inte har någon som helst förankring i verkligheten menar Långström att riskfaktorerna motiverar att personer i idrottstoppens situation söker professionell hjälp.

– Den sexuella upptagenheten och den sexuella våldsladdade preferensen gentemot barn som uttryck är, på gruppnivå, riskfaktorer för att agera ut. Det liknar att med likasinnade återkommande dricka sig rejält berusad, vilket ökar risken för att du ska bete dig illa eller utveckla ett beroende.

Även Christoffer Rahm, psykiater och sexualbrottsforskare på KI, har tagit del av chattarna och intervjusvaren. Han är enig med sin kollega om att det är viktigt att idrottstoppen får professionell behandling för sitt beteende.

– Ja. För att förebygga brott, hjälpa honom, hans närstående och på sikt kunna värna barn i riskzonen att bli utsatta, samt identifiera eventuella offer så de kan hjälpas, säger Christoffer Rahm.

Christoffer Rahm, psykiater och sexualbrottsforskare på KI.
Foto: Andreas Andersson/Karolinska institutet

Rahm ingår i en forskargrupp som ”nattvandrar” nätforum där användare lever ut fantasier kring sexuella övergrepp mot barn. Gruppen arbetar uppsökande och erbjuder chattare behandling i form av onlineterapi. Hittills har ett hundratal personer registrerat sig för studien.

Många av dem mår dåligt, menar Christoffer Rahm.

– Det är ofta när de ser att deras sexualitet förstör för dem privat och begränsar dem socialt som motivationen finns, de kan ha blivit ertappade, de kan ha ställts inför ultimatum att riskera tappa familj, jobb, inkomst och framtid eller hamna i fängelse. En mindre andel har också självhat och djup skam över sitt beteende. De vet att det är fel men klarar inte bryta själva, säger han.


När Expressen delger föreningens ordförande information om idrottstoppens chattande blir ordföranden ställd.

– Det du berättar rimmar självklart inte med föreningens värdegrund. Det är så långt bort från det som man kan komma. Jag är helt chockad, säger han och fortsätter:

– Detta är det första jag hör om det här. Jag måste prata med honom och andra inblandade och se hur vi går vidare.

Känner du sexuell dragning till barn? Så söker du hjälp

Preventell är hjälplinjen för oönskad sexualitet. Den drivs av Anova som är en del av Karolinska universitetssjukhuset. När du ringer till Preventell får du möjlighet att prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av liknande frågor. Någon som kan ge dig stöd, råd och sedan hjälpa dig vidare till en behandling om du vill och behöver.


Hemsida: www.preventell.se

Telefon: 020 66 77 88