Idrottsstjärnorna som dog för tidigt

Publicerad

Idrottshistorien är fylld med stjärnor som har slocknat alldeles för tidigt. SportExpressen.se har listat 20 sådana öden.

 • 1Ayrton Senna, formel 1

  Foto: Gilbert Tourte

  Dog: 1 maj 1994, 34 år gammal

  Kommentar: Räknas som en av motorsportens allra största begåvningar med sina tre världsmästartitlar. När han kraschade så illa att han sedermera avled var han i ledningen i San Marinos grand prix. Dödsfallet skapade en nationsvid sorg i hemlandet Brasilien.

 • 2Stefan Liv, ishockey

  Foto: Olle Wande

  Dog: 7 september 2011, 30 år gammal

  Kommentar: Tre Kronor-målvakten hann aldrig spela någon ligamatch för sin sista klubb, ryska Lokomotiv Jaroslavl. En flygkrasch bragte alla spelare i truppen om livet, inklusive Liv. Numera finns en gata i Jönköping döpt i hans ära.

 • 3Marc-Vivien Foé, fotboll

  Foto: Christophe Ena

  Dog: 26 juni 2003, 28 år gammal

  Kommentar: Föll ihop mitt under Kameruns Confederations Cup-semifinal mot Colombia och kunde aldrig återupplivas. Obduktionen visade att Foé, som hade spelat i både West Ham och Manchester City, fallit offer för ett medfött hjärtfel.

 • 4Pelle Lindbergh, ishockey

  Dog: 11 november 1985, 26 år gammal

  Kommentar: Den förste europén att bli utsedd till NHL:s bäste målvakt. Samma år som Philadelphia Flyers-ikonen erhöll utmärkelsen kraschade han sin Porsche in i en betongmur utanför en skola i New Jersey. Två dagar senare förklarades han hjärndöd och respiratorn stängdes av.

 • 5Ulrike Maier, alpint

  Dog: 29 januari 1994, 26 år gammal

  Kommentar: Österrikiskan bröt nacken i ett lopp två veckor innan OS i Lillehammer. Hennes frånfälle utgör ett av få tillfällen då en fatal störtloppsolycka har direktsänts i tv. Sågs som en superstjärna med sina VM-guld från 1989 och 1991.

 • 6Ivan Turina, fotboll

  Foto: Andreas L Eriksson

  Dog: 2 maj 2013, 32 år gammal

  Kommentar: Hade på kort tid uppnått kultstatus bland AIK-fansen med sin varma personlighet och stabila målvaktsinsatser. Men sorgen som utbröt när han avled i sömnen på grund av ett medfött hjärtfel kom till att skaka om hela Fotbolls-Sverige.

 • 7Alexander Dale Oen, simning

  Foto: Quinn Rooney

  Dog: 30 april 2012, 26 år gammal

  Kommentar: Hans guld vid EM 2008 var den första norska simningsmedaljen i ett stort mästerskap. Fyra år senare hittades han på golvet i sitt hotellrum, offer för en hjärtattack. Senare slogs det fast att han hade lidit av en sällsynt hjärtsjukdom.

 • 8Ronnie Peterson, formel 1

  Dog: 11 september 1978, 34 år gammal

  Kommentar: Sveriges mest framgångsrika formel 1-förare genom tiderna med sina tio loppsegrar. Kraschade så illa i Italiens grand prix att hans bil började brinna. "The Super Swede" avled dagen därpå av skadorna.


 • 9Pontus Segerström, fotboll

  Foto: Niklas Larsson
  Dog: 13 oktober 2014, 33 år gammal
  Den 11 augusti 2014 fick Brommapojkarnas mittback Pontus Segerström beskedet att han fått en tumör i hjärnan. Tumören upptäcktes efter att Segerström åkt in akut till sjukhuset och klagat på huvudvärk. Tre månader senare gick han bort. Den tragiska nyheten slog ned som en bomb och Pontus sörjdes och hedrades av hela fotbollssverige.
 • 10Mikael Ljungberg, brottning

  Foto: Lennart Månsson

  Dog: 17 november 2004, 34 år gammal

  Kommentar: Blev en del av svensk idrottshistoria när han i ett glädjerus över OS-guldet 2000 lyfte upp kungen i en björnkram, men tampades efter karriären med en svår depression. Tog sitt liv när han vårdades på Mölndals sjukhus.

 • 11Marco Pantani, cykel

  Foto: Christophe Ena

  Dog: 14 februari 2004, 34 år gammal

  Kommentar: Den senaste tävlingscyklisten att vinna Tour de France och Giro d'Italia under samma säsong. Förföljdes av dopingrykten under hela sin karriär och avled av kokainförgiftning efter att ha isolerat sig på ett hotellrum i italienska Rimini i flera dagar.

 • 12Sarah Burke, snowboard

  Foto: David Zalubowski

  Dog: 19 januari 2012, 29 år gammal

  Kommentar: En av huvudfigurerna i kampanjen som fick halfpipe accepterad som officiell OS-gren. Men två år innan Sotji landade medaljfavoriten Burke på huvudet efter en vurpa. Hon drabbades av hjärtstillestånd och kunde inte räddas.

 • 13Colin McRae, rally

  Dog: 15 september 2007, 39 år gammal

  Kommentar: Blev den yngste föraren någonsin att vinna rally-VM när han erövrade bucklan som 27-åring. Kraschade med en helikopter i närheten av hemmet i Skottland, en olycka som även kostade hans femåriga son livet.

 • 14Dani Jarque, fotboll

  Foto: Manu Fernandez

  Dog: 8 augusti 2009, 26 år gammal

  Kommentar: Espanyols trotjänare (173 matcher för a-laget) pratade i telefon med sin flickvän när han plötsligt drabbades av en hjärtattack. När Andres Iniesta säkrade det spanska VM-guldet året därpå med ett övertidsmål i finalen mot Holland visade han upp en t-shirt med budskapet "Dani Jarque, du är alltid med oss".

 • 15Andrés Escobar, fotboll

  Dog: 2 juli 1994, 27 år gammal

  Kommentar: Huvudpersonen i en händelse som gav fotbolls-VM 1994 en tragisk underton. Två veckor efter att han hade gjort självmål i matchen mot USA blev försvararen nämligen skjuten i den colombianska staden Medellín.

 • 16Nodar Kumaritashvili, rodel

  Foto: Ricardo Mazalan

  Dog: 12 februari 2010, 21 år gammal

  Kommentar: Timmarna innan invigningen av Vancouver-OS kraschade georgiern Kumaritashvili med sin rodelsläde under ett träningspass. Han träffade en stolpe på banan och avled. IOK-presidenten Jacques Rogge såg till att invigningen inleddes med en tyst minut i hans ära.

 • 17Jules Bianchi, formel 1

  Foto: Valdrin Xhemaj / Epa / Tt
  Dog: 17 juli, 2015, 25 år gammal
  Kommentar: I ösregnet under Japans grand prix hösten 2014 körde Bianchi av banan och in i den traktor som bärgade en konkurrents bil. Loppets avbröts och fransmannen fördes i ambulans till sjukhus. Han kämpade för sitt liv med svåra huvudskador i nästan nio månader. Till slut somnade han in och försatte en hel racingvärld i sorg.
 • 18Todd Ewen, ishockey

  Dog: 19 september 2015, 49 år gammal
  Kommentar: Spelade 518 NHL-matcher och stod för 36 mål och 40 assist. Var en känd slagskämpe som samlade ihop sammanlagt 1914 utvisningsminuter. Enligt uppgifter i Kanada tog han sitt liv efter att ha lidit av en djup depression.
  – Jag var stolt över att ha Todd Ewen som lagkamrat och ännu viktigare, som vän. Jag kan inte förstå att du är borta, skrev den förre lagkamraten Brett Hull på Twitter när nyheten om bortgång blev officiell.
 • 19Justin Wilson, IndyCar

  Foto: Paul Hurley
  Dog: 24 augusti 2015, 37 år gammal
  Kommentar: Kom ursprungligen från Sheffield i England och var bosatt utanför Denver i Colorado. Han tävlade i Formel 1 för Jaguar under säsongen 2003. Sedan 2008 tävlade engelsmannen i IndyCar.
  Under ett Indylopp träffades han i huvudet av en bildel efter att konkurrenten Sage Karam kraschat sin bil. Han försattes i koma och avled dagen därpå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag