Idrottsprofilerna som lämnade oss 2018

Sportens värld blev ett antal färgstarka personligheter och sanslösa begåvningar fattigare under det gångna året.

SportExpressen minns och listar här ett antal av idrottsstjärnorna som fattas oss efter 2018. 

Frank Andersson, brottning

Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN

En av svensk brottnings allra största. På senare tid profilerad som Let's Dance-deltagare och ett återkommande ansikte på olika kändismingel, men det var som frispråkig och svårslagen brottare som "Frankie Boy" ställde den svenska folksjälen i parterr. Tog tre VM-guld och ett OS-brons. 

– Han var som min lillebror. Han var ju strulig och han höll ett sånt tempo att jag blev helt utmattad, det var svårt att hinna med. Det var så mycket som skulle uträttas, sa brottaren och vännen Pelle Svensson.

Vibeke Skofterud, längdskidåkning

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO SPORTFOTODIENST

Hennes plötsliga död i en vattenskoterolycka försatte norsk skidåkning i ett tillstånd av chock och sorg. När hon begravdes var både Therese Johaug och Marit Björgen kistbärare. Dessa ingick också i samma stafettlag som Skofterud tog OS-guld med i Vancouver 2010. Skofterud hade ytterligare två VM-guld i prisskåpet och arbetade som expert i norsk tv. 

"Vi sa att det skulle vara vi två för alltid, att vi skulle bli gamla tillsammans. Det kommer att bli så tråkigt och jobbigt utan dig", skrev flickvännen Marit Stenshorne. 

Daniel Correa, fotboll

Foto: RUBENSS CHIRI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett av de mest makabra dödsfallen på listan. Och ett av dem som omgärdas av flest frågetecken. Vad som står bortom alla tvivel är att Correa, torterades till döds. Hans genitalier hade skurits av med kniv, torson var blåslagen och huvudet så illa tilltygat att det hängde löst från nacken. Gärningsmannen Edison Brittes hävdar att Correa våldtog hans hustru Cristiania – något som inte kunnat fastställas. 

Ida Eide, längdskidor

Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet

Kollapsade under ett motionslopp i löpning utanför Oslo i början av september. Var tidigare aktiv längdåkare, men avslutade karriären 2014. Syster till nuvarande landslagsåkaren Mari Eide och även nära vän med såväl Therese Johaug som Ingvild Flugstad Östberg.

– Det här är helt overkligt. Det gör så ont, sa Johaug i ett uttalande när dödsbeskedet blev offentligt.

Ronny Fredrik Ansnes, längdskidor

Foto: NED ALLEY/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Världscupsåkare med ett silver i norska mästerskapen som bästa merit. Hittades död efter en drunkningsolycka utanför familjens sommarhus på den norska landsbygden. 

– Det var en chock. Ronny var en sprudlande typ, full av energi. Han var en kraftfull skidåkare och en trevlig typ att ha i laget, sa förre tränaren Arnstein Finstad. 

Jesper Nordin, ishockey

AIK Härnösand-talang som gick bort endast 21 år gammal. En hårt jobbande back känd för sin enorma offervilja och lagkänsla. Spelade ihop med NHL-stjärnan Adrian Kempe i Kramfors. 

"Vila i frid kompis", skrev Kempe på Twitter. 

David Selberg, ishockey

Foto: BILDBYRÅN

Hade SHL-meriter från Luleå och var en av Piteås mest framstående spelare under de senaste säsongerna. Hans död skakade om Hockeyettan och lockade fram kondoleanser från flera konkurrerande klubbar. 

"David, vi saknar dig så", skrev Piteå i ett uttalande. 

Labinot Harbuzi, fotboll

Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN

Begåvning känd för sin enorma råtalang. Mest känd för sin tid i Malmö FF och för insatser i svenska U21-landslaget. Värvades till Feyenoords ungdomsakademi redan som 15-åring. Hittades av sin pappa, som förgäves försökte utföra hjärt- och lungräddning. 

– Ofattbart tragiskt, alldeles för tidigt. Det är en person som har lämnat avtryck på alla sätt och vis. Han var glad, omtänksam och positiv, sa MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Graciano Rocchigiani, boxning

Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Var under tre decennier ett aktat och välbekant namn inom boxningssvängen och kunde visa upp två världsmästarbälten för att backa upp sitt rykte. Blev påkörd av en bil på motorvägen när han redlöst berusad försökte ta sig hem från en pub. Föraren friades snabbt från alla brottsmisstankar.

Tomasz Jedrzejak, speedway

Foto: ERIKA BERGLUND

Vann SM-guld med både Vetlanda och Lejonen och tävlade även för Rospiggarna. Drabbades i skuggan av sina framgångar av depressionsbesvär och blev enligt vännen och tränaren Mariusz Staszewski hårt ansatt av näthatare.

– Den här tragedin borde ge insikter till näthatarna. Speedway lockar fram fruktansvärda sidor hos människor. Jag vet av egen erfarenhet att det finns extremt obehagliga stunder, men man måste leva med dem, sa Staszewski när Jedrzejak hittades död. 

Jarrod Lyle, golf

Foto: PAUL MILLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Drabbades av cancer tre gånger om inom loppet av tjugo år. Lyckades trots sjukdomen slå sig in i på PGA-touren – men 2017 sa kroppen definitivt ifrån. Han valde att självmant avsluta cancerbehandlingen och avlida fridfullt i hemmet. 

"Han har gett allt han har, och hans stackars kropp orkar inte längre”, skrev hustrun Briony i ett uttalande. 

Denis Ten, konståkning

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/AFLOSPORT IMAGO SPORTFOTODIENST

En av Kazakstans mest framgångsrika och uppskattade idrottare. Meritlistan rymde bland annat ett VM-silver från 2013 och ett OS-brons från 2014. Höggs ihjäl på öppen gata under ett rånförsök. Tusentals människor fanns på plats under hans begravning i Almaty. På ett plakat kunde man läsa: "Förlåt för att vi inte kunde rädda dig". 

Felicia Rudenstam, cykel

Foto: PRIVAT

Tog två guld på ungdoms-SM och ett guld på nordiska juniormästerskapen innan hon sadlade om till ledare. Hjälpte svenska landslaget under både OS och VM. Drabbades av en utdragen version av livmoderhalscancer. 

– Mot slutet var hon så dålig att de sista fem nätterna var på ett vårdhem. Det är svårt att beskriva hur hemskt det var, sa maken Klas Johansson.

Davide Astori, fotboll

Foto: PACIFIC PRESS / PACIFIC PRESS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Kapten i Fiorentina och återkommande inslag i det italienska landslaget. Lagkamraterna blev överraskade när Astori inte dök upp till frukosten på morgonen. När Astori inte heller svarade i telefon bröt de upp dörren till hans hotellrum och hittade honom i sängen. Några dagar senare meddelade åklagarmyndigheten att dödsorsaken var hjärtproblem. 

Robert Larsson, ishockey

Förre detta storspelare i Skellefteå AIK som representerade klubben i ett decennium. Pappa till svenske NHL-stjärnan Adam Larsson. Samme Adam var några månader senare med och spelade hem ett VM-guld till Tre Kronor. 

– Det har varit tuffa tider. Jag går igenom tuffare dagar och tuffare timmar. Men det har varit fantastiskt att vara här med grabbarna. Det är terapi för mig, att få spela hockey, sa Adam Larsson då. 


Har du självmordstankar?

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.