Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idrottsklubben tvingas varna bråkiga föräldrar

Skylten sitter vid föreningens lokal.
Foto: Idrottsfoto
Mattias Lindström, ordförande i IFK Viksjö.
Foto: Idrottsfoto

Här är idrottsklubben som tröttnat på föräldrar som under knattematcherna gapar på domare och spelare.

Nu sätter IFK Viksjö i Stockholm upp en skylt med vilka regler som gäller.

– Det handlar om att man ska få ett bättre klimat för alla oavsett om det handlar om domare, spelare eller de runt planen, säger Mattias Lindström, ordförande i klubben.

Föräldrar vill sina barns bästa - men ibland blir det lite för mycket. Det är en erfarenhet som många idrottsklubbar har.

Engagerade föräldrar blir lite för involverade i sina barns idrottande och skriker instruktioner från sidlinjen, eller kritiserar domare, tränare eller motspelare under matcher.

Fotbollsklubben IFK Viksjö i Järfälla utanför Stockholm har runt 1000 aktiva spelare, från sexårsåldern och uppåt. Här tar man nu initiativ till att skapa en bättre atmosfär under matcherna - och det är åskådarna man siktar in sig på.


LÄS MER: Pojkmatch avbröts när föräldrar slogs 


Därför har man satt upp en skylt där det står vilka regler som gäller. Det handlar om att idrotten ska betraktas som lek och glädje och att domaren och spelarna ska respekteras.

– Det handlar om att det är barns idrott och att de ska få spela på sina villkor. Då ska vi respektera dem i både ord och tal, säger Mattias Lindström, ordförande i klubben.

Här är skylten som IFK Viksjö i Stockholm har satt upp på sin lokal.
Foto: Idrottsfoto

Hårdare ton runt planen

Han upplever att det blivit ett hårdare klimat under matcher, men att det följer en trend i samhället i stort. Toleransen för vad man får säga och kalla varandra har höjts.

– Det handlar mycket om att vi vill nå ut till de som tittar på, åskådarna, och att de ska bete sig lite bättre och tänka igenom lite hur de beter sig, säger han vidare.

Bakgrunden till skyltens till uppkomst är en händelse på fotbollsplanen för två år sedan, då en spelare skallade domaren.

– Det utlöste en diskussion om att vi måste göra något för att belysa problemet, säger Mattias Lindström.


LÄS MER: Debatt: Klart föräldrar ska kunna utvisas från matchområdet


Skylten kom upp förra veckan, och ska ses som en del i ett större arbete.

– Skylten kommer inte att göra att vi blir av med ett jätteproblem. Det är bara en liten del av problematiken. Men det sänder ändå en signal att det här beteendet inte är okej och att vi måste börja prata om det lite mer och ta det lite på allvar, säger Mattias Lindström, och utvecklar:

– När något händer, när någon under en match skriker lite för hårda ord så kan vi peka på den här skylten och säga "kom ihåg vad det står på skylten".

IFK Viksjö i Järfälla.
Foto: Idrottsfoto

Barnen får kontraorder

I dag är ett problem att föräldrar på sidlinjen skriker instruktioner till sitt barn, om att röra sig fram, bakåt, passa bollen eller liknande. Problemet är bara att tränaren kan ha gett andra instruktioner - och nu uppstår problem för barnet vems instruktioner som ska följas.

– Föräldrar kan skicka en kontraorder till barnen om att de ska göra något helt annat än vad ledaren sagt. Då blir ett beslut för barnen om vem de ska lyssna på och då blir det bara fel, förklarar han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.