Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idrotts-Sverige står enigt i flyktingkrisen

Jordan Larsson, fotbollsspelare Helsingborg och landslaget.
Heidi Andersson, armbryterska.
Carin Koch, golfikon.
Erik Skoglund, boxare.
Mattias Lindström, fotbollsspelare Helsingborg.
Isaac Kiese-Thelin, fotbollsspelare Bordeaux och landslaget.
Frida Nordstrand, Viasat.
1 / 7

Nu kraftsamlar Idrotts-Sverige.

Runt om i landet visar föreningar och idrottsstjärnor sitt engagemang i flyktingkrisen.

En mängd projekt har dragit i gång samtidigt som enskilda idrottare skänker pengar och vädjar om att fler ska hjälpa människorna på flykt.

– När man ser drunknande barn – det är fruktansvärt. Kan Sverige hjälpa till, då ska Sverige göra det, säger Hammarbys anfallsstjärna Kennedy Bakircioglü.

Flyktingkrisen har fått många svenskar att vilja hjälpa de utsatta människorna.

Även stora delar av Idrotts-Sverige vädjar nu gemensamt efter solidaritet och vill göra en insats för flyktingarna.

Profilerna som tar till orda är många.

Sveriges båda förbundskaptener i fotboll, Pia Sundhage och Erik Hamrén, är två av dem.

– Detta är en väldigt stor fråga och jag förväntar mig att medmänskliga politiker gör som de ska göra nu, det vill säga att vi hjälper varandra, säger Sundhage och får medhåll av Hamrén.

– Självklart ska vi alla hjälpa människor i nöd. Det måste alla göra, säger Hamrén och berättar att både han själv och landslaget är engagerade i olika projekt och kampanjer för att hjälpa utsatta människor.

MMA-stjärnan Alexander “The Mauler” Gustafsson ser det som en självklarhet att hjälpa människor i nöd.

– Vi lever i ett extremt bra land där vi ibland glömmer bort våra privilegier, som många andra länder saknar. Rinnande vatten, el, trygghet, skola och mat på bordet. Jag tycker att alla ska hjälpa till så bra de känner att de kan, säger Gustafsson och menar att nyhetsrapporteringen är viktig för att folk ska bidra.

Foto: Cornelia Nordström

– Fler måste förstå vilken situation flyktingarna befinner sig i, och att 20 kronor i bidrag kan göra stor skillnad om miljontals människor gör samma insats. I bland kan det räcka med att lyfta frågan under en kafferast på jobbet för att “väcka” folk, så de inser vad som händer i världen, säger MMA-stjärnan.

Det är många som berörts av bilderna på barn från katastrofområdena men Malmö FF:s anfallsstjärna Markus Rosenberg menar att vi måste se även de fruktansvärda bilderna på barnen.

– Jag tyckte det var rätt att publicera bilden på Aylan. Man ska inte blunda för vad som händer ute i världen och tänka på hur bra vi har det och hur illa andra har det. Man kan diskutera att det kanske inte är bra för våra barn att se sådana bilder, men det är verkligheten, varför blunda för det? Det händer där ute och jag tror att det bara är bra om det får folk att inse att vi har det bra och att vi kan hjälpa till, säger Rosenberg.

Hockeylegendaren Börje Salming är djupt berörd av det som händer just nu

– Det måste vara hemskt att fly från ett krigsland. Det drabbar alla familjer och barn, det är fruktansvärt. Hade ens egen familj behövt gå igenom något sådant där hade det varit fruktansvärt. Och visst kan man göra någonting själv. Jag jobbar med Unicef, jag har varit på besök i Moçambique med dem. Det är jag väldigt stolt över, säger Salming.

Den svenska golfstjärnan Pernilla Lindberg, bosatt i USA, följer det som händer i Europa.

– Jag följer debatten på nyheterna dagligen. Jag försöker ta upp frågan med många runtomkring mig och lyssnar till vad de har för synpunkter. Sedan vad jag hjälper till med är att pusha andra med vad jag säger, att de ska ha en mer öppen syn på saken och att ge en känsla av att alla verkligen kan hjälpa till, säger Lindberg.

Hammarbys anfallare Kennedy Bakircioglü är inne på samma spår och om att flyktingkrisen är något som måste debatteras.

– Jag får ont i hjärtat när jag ser små barn som dör, som försöker ta sig vidare med sina föräldrar ut i havet. När man ser drunknande barn – det är fruktansvärt. Kan Sverige hjälpa till, då ska Sverige göra det.

– Man ska föra ut budskapet. Det finns folk på plats som vill hjälpa, till exempel Unicef. En hundra spänn, tvåhundra, det är värt jättemycket. Jag hoppas många känner så. Även om det inte är ens egna barn och man känner sig trygg i Sverige, så kan man hjälpa andra. Alla kan hjälpa till med det man har råd med. Om alla gör det så tror jag att det finns en chans att många kan överleva, säger Kennedy Bakircioglü.

 

Den forna skidskyttestjärnan och numera tv-profilen Magdalena Forsberg menar att det är dags att politikerna agerar.

– Jag tokgråter när jag ser bilderna på de små barnen. Politikerna måste agera nu och EU gemensamt ta sitt ansvar, de måste visa vägen här. Vi vanliga människor får göra så gott vi kan genom att skänka pengar och saker men framför allt också visa att flyktingarna är välkomna hit. Det är oerhört viktigt med tanke på de politiska vindar som blåser just nu, säger Forsberg.

NHL-proffset Niklas Kronwall är inne på samma spår.

– EU måste se till att fler länder tar ett större ansvar. Sedan måste vi i Sverige ha en bättre långsiktig plan på hur man hjälper de som väl har kommit hit.

Foto: Ylwa Yngvesson

Helsingborgs Jordan Larsson menar att alla på något vis kan hjälpa till.

– Det är så klart svårt för medelsvensson att vara på plats och hjälpa till men det man kan göra är att skänka de där småpengarna. Om alla gör det så blir det en stor summa till slut, en summa som kan göra stor skillnad. Det ska inte så mycket till egentligen för att vi ska kunna påverka, säger Larsson.

 

Även i Norge höjs röster bland idrottsstjärnorna, skidstjärna Marit Björgen är förtvivlad över det som händer.

– Det är så tragiskt det som nu sker. Jag har ju sett bilderna på den treårige pojken... och, nä det är bara så tråkigt. Så tragiskt, säger Björgen som själv försöker hjälpa och uppmanar andra att följa efter.

– Kan man på något sätt vara med och bidra och hjälpa till så kan det bara vara positivt. Det är så många - inte minst barn - som drabbats och behöver hjälp med mat och någonstans att bo. Jag har själv fadderbarn som jag försöker hjälpa framåt i livet - även om det är på en helt annan nivå än det som nu pågår, säger den norska skidstjärnan.

 

Utöver att flera av våra största idrottsprofiler öppet visar sitt stöd för den allt mer akuta flyktingkatastrofen, har flera svenska idrottsklubbar runtom i landet startat egna initiativ för att hjälpa till.

IFK Norrköpings supporterförening Peking Ultras har startat insamlingen "Biljetthjälpen". Pengarna som samlas in ska gå till matchbiljetter, som skänks till ett flyktingboende som ligger i närheten av klubbens hemmaarena Nya Parken.

- Vi är en öppen anti-rasistisk supportergruppering. Är det någonting som kan få folk att känna sig välkomna är det fotbollen, det är ett sätt att få komma in i samhället, berättar Marcus Carlsson, en av initiativtagarna, för SPORT-Expressen.

 

 

Under torsdagen meddelade AIK att de har startat ett projekt för ensamkommande flyktingbarn. Tillsammans med Solna kommun ska klubben involvera barnen i fotboll, basket och hockey.

Malmö FF har startat en insamling tillsammans med Unicef, som i skrivande stund samlat in över 100 000 kronor. Djurgården samarbetar med Radiohjälpen och Världens Barn, och har som mål att samla in 400 000 kronor.

Också Örebro Hockey sällar sig till de som engagerar sig i flyktingfrågan. Inför klubbens match mot Vita Hästen kommer besökarna ges möjligheten att skänka en summa till organisationer som jobbar med humanitärt arbete i Ungern, i stället för att betala inträde.

 

 

Även mindre föreningar runtom i landet har tagit ställning i flyktingfrågan.

Fagerås BK har startat en insamling tillsammans med Unicef.

"Flyktingkatastrofen kring Medelhavet lämnar ingen oberörd. Nu vill Fagerås BK dra sitt strå till stacken för att hjälpa de som flyr för sina liv", skriver klubben på sin hemsida, och uppmanar samtidigt fler föreningar att ta efter deras exempel.

Stockholmslaget Karlbergs BK har startat en insamling till förmån för de som flyr för sina liv runtom i världen.

- Det var ett enkelt beslut, säger Pelle Brädefors, klubbchef, till Stockholm Direkt.

Malin Winbo, 34, har ett förflutet som spelare i Borås Basket. Winbo kommer senare i september att springa ett halvmaraton, och i samband med det samla in pengar som ska gå till organisationer som arbetar för att förbättra flyktingarnas situation. På sin hemsida uppmanar Borås Basket alla som har möjlighet att stödja kampanjen, som på sociala medier går under hashtaggen #21kmflykting.

"Stötta Malins viktiga insamling till förmån för alla flyktingar runtom i världen. När vissa pratar om volymer och att vi inte har råd kan du visa medmänsklighet och empati, genom att ge ett bidrag, skriver föreningen på sin hemsida".

Inför helgens match mellan Örgryte IS och Hölleviken kommer det att hållas en insamling på Gamla Ullevi, där besökarna uppmanas skänka kläder, pengar eller andra förnödenheter som ska gå till den uppmärksammade kampanjen "Vi gör vad vi kan".

Ett initiativ som den före detta Kopparberg/Göteborgspelaren Johanna Almgren uppmärksammade på sociala medier.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är glad men inte förvånad över det stora stöd som Idrotts-Sverige visar just nu.

– Det ligger lite i idrottens karaktär att många engagerar sig, det är inget som vi från RF kan beordra utan det sker helt spontant och det är fantastiskt fint, säger Eriksson och fortsätter.

– Det visar också att idrotten är något mer än bara tävlande. Jag tror dessutom att den kan ha stor påverkan. Det finns en enorm styrka inom idrotten.
Har din förening också startat ett initiativ? Mejla till webbsport@expressen.se och upplys oss.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.