Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Ibland känner jag att jag skiter i det"

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Lotten Engbom
Foto: Lotten Engbom

FALSTERBO. Trots att hon bara är 16 år är Nellie Berntsson en riktig kändis på Falsterbo horse show. 

Nu berättar stjärnbloggaren om hur det är att tävla på Falsterbo med alla blickar på sig, nya tv-serien med Malin Baryard-Johnsson och vad det kostar att göra en elitsatsning inom ridsporten.

– Ibland känner jag att jag skiter i det här, säger hon.

Nellie Berntsson, som driver en av Sveriges största bloggar, är på plats i Falsterbo för att tävla i ungdomsklasserna, där finalen avgörs under fredagen. Här på tävlingsplatsen är Nellie Berntsson ett känt ansikte.

–Det är absolut en press att ha så mycket folk i publiken som vet vem man är. Jag har lika mycket haters som jag har lovers i publiken. När jag rider in vet jag att folk springer dit och kollar, säger hon. 

– Det är lite svårt att hantera. Ibland känner jag att jag skiter i det här, att det är för mycket mentalt. Men jag har lärt mig att tänka bort det och bara fokusera, jag brukar bli väldigt taggad.

I augusti väntar en annan stor tävling för juniorer och ungdomsryttare - EM. En tävling Nellie Berntsson hoppas bli uttagen till. 

– Enligt mig och min tränare ska jag ha goda chanser att komma med. Jag är absolut med på listan inför. Jag skulle nog känna att jag är redo att hoppa EM nu, säger hon. 

– Jag har representerat Sverige två gånger som junior. Innan jag är 18 år gammal vill jag rida ett EM, så jag har nästa år på mig också.

Vanlig Svensson-familj

Nellie, som började blogga när hon var nio år gammal, har redan byggt upp ett starkt varumärke kring sitt namn. Nu är det hennes bloggkarriär som står bakom hennes satsning på ridsporten.

– Jag hade aldrig kunnat vara på den här nivån om det inte var för att jag knegade själv. Jag har betalat alla mina hästar själv, jag har ett eget företag, det öppnar dörrar, säger hon.

Nellie poängterar att det inte bara är att bli uttagen till en tävling som till exempel EM som går i Slovakien. Att elitsatsa inom ridsporten kostar en hel del pengar.

– När jag tävlade i Italien kostade det 50- till 60 000 bara för tävlingen, då var jag där i två veckor. Sedan är det att man har personal, groom med sig. Det blir några tusen. Att köra med lastbil kostar också väldigt mycket, säger hon.

– Lastbilen har jag också ”pejat”. En hästlastbil kan kosta från en till tre miljoner. Jag arbetar med mina sociala medier för att kunna driva runt den här hästverksamheten. Vi är en vanlig Svensson-familj.

”Han hade änglavakt”

I april, på en tävlingsplats i Italien, skedde en olycka, där Nellies pappa fick ett 200 kilo tungt sadelskåp över sig. Pappa Antonio fick föras till sjukhus, men är nu återställd.

– Det enda vi märker när vi ska rulla på det där sadelskåpet är att vi båda tycker att det är läskigt, det ger flashbacks. Han hade väldigt mycket änglavakt.

Nellie har självklart inte undgått internethat, men säger att hon inte ser det dagligen. Hon tror också att ridsporten hjälpt henne att inte ta åt sig.

– Jag har min sport som jag lägger 90 procent av min tid på, jag är i stallet fem, sex timmar om dagen. Det krävs så himla mycket tid så jag hinner inte tänka på de elaka kommentarerna, säger Nellie.

Tycker det är mycket skitsnack

Däremot tycker hon att det emellanåt är mycket skitsnack inom ridsportvärlden, och att hon alltid behöver förklara vad som hände om hon går ut från banan med fel i bagaget.

– Jag tror det handlar om att folk har väldigt mycket åsikter, precis som i vilken sport som helst. På hobbynivå kan jag tycka att det är extremt. På elitnivå tycker jag inte att det är så mycket skitsnack. Man sköter sitt eget.

– När jag tävlat de större tävlingarna är folk väldigt bra på att säga att jag är duktig. Det har varit väldigt lite hat kring min ridsportssatsning.

Nellie poängterar också att det är med hästfolk hon trivs allra bäst, och att hon under uppväxten haft jättesvårt med kompisar, både i skolan och utanför.

– Jag vill inte ens lära känna nytt folk i dag, för att folk har varit så ytliga och tyckt om offentligheten och inte velat lära känna mig som person. Det har skadat mig. 

– Inom ridsporten samlas alla och gör det som är kul och då fokuserar inte så många på att jag är en stor bloggare.

Gör tv med Malin Baryard-Johnsson

Under hösten syns Nellie i en tv-serie som görs i samband med ”Det stora hoppet”, där Malin Baryard-Johnsson är programledare.

– Det är jättekul. Framför allt att få jobba i en stor produktion, och med Malin som jag har lite connection med genom hästarna. Vi träffas ibland på tävlingar och hejar. Alla i ridsporten vet vilka alla är, man är kompisar och hjälps åt, säger Nellie. 

Samtidigt fortsätter 16-åriga Nellie att jobba mot toppen inom ridsporten. 

– Det är klart att jag har mål och delmål. I dag tränar jag och tävlar jag för att bli så bra som jag möjligt. Som ungdomsryttare vill jag hoppa 1,50 och någon gång vill jag rida ett OS. Men det är långt kvar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.