Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllas: ”Han kommer bli världens bästa spelare”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Han hade lekstuga mot Finland i U19-landslaget häromveckan.

Men Filip Eriksson, 18, nämns redan som en spelare för a-landslaget - där framtiden är utstakad.

– Han kommer bli världens bästa spelare, säger Jacob Drews, radarpartnern i Sirius.

– Jag tror det andra året i SSL blir svårare för mig, säger tonåringen själv.

Få har haft en genombrottssäsong som Filip Eriksson hade i innebandyns SSL i fjol.

66 poäng på 32 matcher gav en sensationell sjunde plats i poängligan - trots att han just började sista året på gymnasiet.

Det var också en viktig faktor som gjorde att 18-åringen skrev på ett nytt kontrakt med Sirius i mars.

– Det var väldigt många lag som ryckte i honom. Några har kontaktat oss, några har kontaktat spelaren direkt. Men han har ett år kvar på gymnasiet så han är inte så flyttbar, sa Sirius sportchef Nicklas Stuxgren då.

”Chockad över hur bra det gick i fjol”

Filip Eriksson försöker att inte titta bakåt, bara framåt.

– Folk brukar påminna mig, annars tänker jag inte jättemycket på fjolåret. Men det är klart jag är chockad över hur bra det gick.

Jacob Drews bildade en dödlig duo ihop med Filip Eriksson i fjol. Sirius tränare David Ahlmark ser inte ut att sära på stjärnorna i år.
Foto: BILDBYRÅN

Det svåra andraåret brukar vara något media och experter snackar om när det gäller nykomlingslag.

Men Filip Eriksson tror att det även kommer att gälla för honom.

– Absolut. Det blir tuffare och svårare att göra så många poäng. Lag och spelare kommer ha mer koll på mig. I fjol hade de knappt någon koll, så det blir lite hårdare bevakning på mig nu. Som det var i slutspelet. Men det är jag förberedd på.

Han får hjälp av det faktum att Sirius nu har en mer bred spets efter att poängkungen Billy Nilsson återvänt från Schweiz.

– Ja, det var lite lättare förra året att bara rikta in sig på en femma när man mötte oss.

Filip Eriksson hyllas: ”Blir världens bäste”

Målsättningen är annars glasklar för 18-åringen från Björklinge.

– Målet är att vinna vår poängliga, men det spelar inte jättemycket roll. Jag vill utvecklas, och behöver utveckla mycket för att ta nästa steg som spelare och person.

Hyllningarna efter Filip Erikssons otroliga rookiesäsong har varit många och kraftiga.

– Han har verkligen tagit för sig. Han har skillsen och skallen. Det är det som sticker ut. Han är skönt tjurig och han tränar stenhårt, tar inget för givet, har radarpartnern Jacob Drews sagt.

Hur bra kan han bli?

– Han har alla förutsättningar att bli bäst av alla. 

Världens bästa?

– Det kommer han bli.

Nicklas Stuxgren, Sirius sportchef, var också lyrisk över Filip Eriksson när SportExpressen pratade med honom innan sommaren.

– Han står bakom den resa vi vill göra. Vi ska vara klara för slutspel tidigare nästa år och gärna nosa på fjärdeplatsen så vi slipper Storvreta och Falun. Det gäller för oss som förening att utvecklas, annars kommer vi stå utan honom. Han är så oerhört ambitiös och vill så mycket.

– Han kan hoppa över U19-landslaget, så bra är han. Jag tror och hoppas att han spelar nästa VM (2020) med herrlandslaget.

Mikael Hill om Filip Eriksson i a-landslaget

Filip Eriksson själv har inte missat haussen kring honom.

– Det är svårt att undvika att se det, men det är framför allt kul så klart. Jag tycker det är kul att spela under press. A-landslaget är nog en bra bit bort, men målet är att komma dit så snabbt som möjligt. Konkurrensen är stenhård och vi var kvar och kollade på a-landslaget efter vi spelade Finnkampen med U19 och det var som en annan sport.

A-landslagets förbundskapten Mikael Hill:

– Filip är tillsammans med spelare som Malte Lundmark och några ytterligare yngre förmågor som vi följer med stort intresse. Gällande Filip så ska det bli spännande att se hur han kan följa upp fjolårssäsongens succé. Jag kommer se honom på plats redan i säsongspremiären och att han finns med i vår framtidsbild är inget att sticka under stolen med. När en debut blir aktuell återstår att se.

Sirius inleder sin SSL-säsong borta mot Mullsjö nästa onsdag.


LÄS MER: ”Inte förvånad om hon tar en landslagsplats i vinter” 

HYLLNINGARNA TILL FILIP ERIKSSON

Jacob Drews, radarpartner i Sirius:

Han har verkligen tagit för sig. Han har skillsen och skallen. Det är det som sticker ut. Han är skönt tjurig och han tränar stenhårt, tar inget för givet, sa radarpartnern Jacob Drews i våras. Han har alla förutsättningar att bli bäst av alla. Han kommer bli världens bästa.

Mikael Hill, förbundskapten:

Filip är tillsammans med spelare som Malte Lundmark och några till ytterligare yngre förmågor som vi följer med stort intresse. Gällande Filip ska det bli spännande att se hur han kan följa upp fjolårssäsongens succé. Jag kommer se honom live, på plats, redan i säsongspremiären och att han finns med i vår framtidsbild är inget att sticka under stolen med. När en debut blir aktuell återstår att se.

Billy Nilsson, lagkamrat:

Han kan gå i skolan och samtidigt vara en av Sveriges bästa spelare. Han är fantastisk och jag tror han kommer göra flest poäng för oss i år för jag är rädd att jag kommer missa några matcher. 

Nicklas Stuxgren, sportchef Sirius:

Han är så oerhört ambitiös och vill så mycket. Han kan hoppa över U19-landslaget, så bra är han. Jag tror och hoppas att han spelar nästa VM (2020) med herrlandslaget.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.