Hotet mot Rolf Göran Bengtssons finalplats

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sista chansen? Rolf- Göran Bengtsson har en bra chans att nå en VM-final i dag. Men han tävlar med en hårt tejpad ljumske. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl / Tt

CAEN. Rolf-Göran Bengtsson rider dagens semifinal med en hårt tejpad ljumske.

Skadan han ådrog sig i vintras gör sig fortfarande påmind.

- Visst är jag glad att jag kan stå här i dag, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Under hela VM har Rolf-Göran Bengtsson och landslagets sjukgymnast Per Rehn haft ett nära samarbete. Rehn har behandlat Bengtssons ljumske och tejpat hoppryttaren inför varje tävlingsomgång.

- Vi supportar benet så mycket som möjligt och givetvis värmer jag upp ordentligt innan jag hoppar upp på hästen och sätter i gång, säger Bengtsson.

Det var i vintras som Rolf-Göran Bengtsson missade stora delar av inomhussäsongen när hans högra ljumske satte stopp. Bengtsson tvingades pensionera den framgångsrike hingsten Quintero på grund av hästens krävande hoppstil, och påbörjade själv en lång rehabiliteringsperiod.

- Jag fick nog minst 500 olika förslag på vad jag skulle göra, säger Bengtsson och skrattar.

52-åringen valde fem olika behandlingsmetoder och provade på laser, ström och chockvågor.

VM-starten var i fara

Vad det var som låg bakom comebacken i mars är dock oklart.

- Men mycket tror jag är den egna träningen som har gett resultat. Att jag har övat upp andra muskler för att kompensera den positionen där det är dåligt. Att andra muskler hjälper till och tar över mer och mer. Det är en av de viktigaste delarna i det hela, men givetvis har de andra behandlingarna också hjälpt.

När skadorna var som värst i början av året var VM-starten i fara. Rolf-Göra n Bengtsson kände sig stressad - och var tvungen att komma i gång för att hinna få hästen Casall i form.

- Det är klart att hade jag inte kunnat rida och tävla och hålla hästen i gång så hade det helt plötsligt sett annorlunda ut. Jag var oroad då, så visst är jag glad att jag står här i dag.

Gör sig ännu påmind

Men skadan gör sig fortfarande påmind.

- Det är klart att jag känner det hela tiden. Men inte så att det är något problem.

När Sveriges medaljhopp rider in på d'Ornanostadion i dag är ljumsken hårt tejpad. Allt för att Rolf-Göran Bengtsson inte ska känna av sin skada.

- Men inne på banan har jag inte tid att känna efter i alla fall, säger Bengtsson och ler.

Vägen till medaljerna

I dag: Individuell semifinal.

De 30 bästa ryttarna får starta. Här är det en 1,60-bana över två olika banor. Resultatet i semifinalen läggs till ryttarnas tidigare resultat.

I morgon: Final med fyra ryttare.

Hindren är 1,55-1,45 meter höga. Alla börjar på noll fel och rider först sin egen häst, därefter de andra finalisternas hästar. Lägst antal fel vinner.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.