Hotar med bojkott efter slöjtvång i VM

Amerikanska storspelaren Nazi Paikidze.
Svenska schackspelaren Angelina Fransson.

Schack-VM i för damer i Iran hotas av bojkott av ett antal storspelare.

Deltagarna kommer nämligen att tvingas bära slöja, i enlighet med landets lagar.

– Det är svårt att säga nej, om man vill vara med, säger svenska schacklandslagets förbundskapten Stellan Brynell.

– Det är redan ganska tufft att vara tjej inom schack. Nu får man en match där man inte kan röra sig fritt, där man måste tänka på vad man har på sig, säger svenska spelaren Angelina Fransson.

Slöjan, eller hjiaben, har en brokig historia i Iran. Den förbjöds i landet under 1930, men efter den islamiska revolutionen 1979 blev den obligatorisk klädsel för alla kvinnor. Tvånget gäller än.

Nu har Iran tilldelats nästa års individuella schack-VM för damer. Det innebär att alla VM-deltagare kommer att behöva bära slöja under tävlingsmomentet. Annars riskerar de att gripas av polis.

"Helt oacceptabelt"

Enligt Daily Telegraph har bestämmelserna fått flera kvinnliga stjärnspelare att hota med bojkott av mästerskapet.

Däribland den amerikanska mästaren Nazi Paikidze.

– Det är helt oacceptabelt att en av de viktigaste turneringarna för kvinnliga spelare ska hållas i ett land där kvinnor tvingas bära hijab. Jag förstår och respekterar kulturella skillnader. Men om man väljer att inte lyda kan man bli kastad i fängelse och kvinnors rättigheter är inskränkta i stort i landet, säger Paikidze till Daily Telegraph.

"Svårt att säga nej"

Svenske förbundskaptenen Stellan Brynell känner igen problematiken.

– Det gick en grand prix-tävling i Iran i februari i år. Då spelade kvinnorna i slöja, svenska Pia Cramling också. Jag och ordföranden kom fram till att det var upp till spelaren själv att avgöra. Och Pia valde att spela med slöja, säger Brynell.

– Det är svårt att säga nej, om man vill vara med. Problemet är att man lägger tävlingen där till att börja med. Man kanske inte ge tävlingar till länder där de här kraven finns.

"Redan tufft att vara tjej inom schacken"

Samma kritik förs fram av Angelina Fransson, som vann nordiska mästerskapet i schack för kvinnor under 20 år för två år sedan.

– Det är väldigt märkligt. Det finns inte så många kvinnliga schackspelare och så skickar man dem till ett land där det är ännu svårare för kvinnor. Det är redan ganska tufft att vara tjej inom schack. Nu får man en mästerskap där man inte kan röra sig fritt, där man måste tänka på vad man har på sig, säger Fransson.

– Många lever på det här, det här är deras inkomst. Så det är en riktigt knölig plats att ha ett VM på.

– Jag skulle självt valt att inte åka. Om det händer en nåt på ett sånt ställe, då skulle man verkligen vara utsatt.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.