Amerikanska storspelaren Nazi Paikidze.Amerikanska storspelaren Nazi Paikidze.
Amerikanska storspelaren Nazi Paikidze.
Svenska schackspelaren Angelina Fransson.Svenska schackspelaren Angelina Fransson.
Svenska schackspelaren Angelina Fransson.

Hotar med bojkott efter slöjtvång i VM

Publicerad

Schack-VM i för damer i Iran hotas av bojkott av ett antal storspelare.

Deltagarna kommer nämligen att tvingas bära slöja, i enlighet med landets lagar.

– Det är svårt att säga nej, om man vill vara med, säger svenska schacklandslagets förbundskapten Stellan Brynell.

– Det är redan ganska tufft att vara tjej inom schack. Nu får man en match där man inte kan röra sig fritt, där man måste tänka på vad man har på sig, säger svenska spelaren Angelina Fransson.

Slöjan, eller hjiaben, har en brokig historia i Iran. Den förbjöds i landet under 1930, men efter den islamiska revolutionen 1979 blev den obligatorisk klädsel för alla kvinnor. Tvånget gäller än.

Nu har Iran tilldelats nästa års individuella schack-VM för damer. Det innebär att alla VM-deltagare kommer att behöva bära slöja under tävlingsmomentet. Annars riskerar de att gripas av polis.

"Helt oacceptabelt"

Enligt Daily Telegraph har bestämmelserna fått flera kvinnliga stjärnspelare att hota med bojkott av mästerskapet.

Däribland den amerikanska mästaren Nazi Paikidze.

– Det är helt oacceptabelt att en av de viktigaste turneringarna för kvinnliga spelare ska hållas i ett land där kvinnor tvingas bära hijab. Jag förstår och respekterar kulturella skillnader. Men om man väljer att inte lyda kan man bli kastad i fängelse och kvinnors rättigheter är inskränkta i stort i landet, säger Paikidze till Daily Telegraph.

"Svårt att säga nej"

Svenske förbundskaptenen Stellan Brynell känner igen problematiken.

– Det gick en grand prix-tävling i Iran i februari i år. Då spelade kvinnorna i slöja, svenska Pia Cramling också. Jag och ordföranden kom fram till att det var upp till spelaren själv att avgöra. Och Pia valde att spela med slöja, säger Brynell.

– Det är svårt att säga nej, om man vill vara med. Problemet är att man lägger tävlingen där till att börja med. Man kanske inte ge tävlingar till länder där de här kraven finns.

"Redan tufft att vara tjej inom schacken"

Samma kritik förs fram av Angelina Fransson, som vann nordiska mästerskapet i schack för kvinnor under 20 år för två år sedan.

– Det är väldigt märkligt. Det finns inte så många kvinnliga schackspelare och så skickar man dem till ett land där det är ännu svårare för kvinnor. Det är redan ganska tufft att vara tjej inom schack. Nu får man en mästerskap där man inte kan röra sig fritt, där man måste tänka på vad man har på sig, säger Fransson.

– Många lever på det här, det här är deras inkomst. Så det är en riktigt knölig plats att ha ett VM på.

– Jag skulle självt valt att inte åka. Om det händer en nåt på ett sånt ställe, då skulle man verkligen vara utsatt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag