Elisabeth RevolElisabeth Revol
Elisabeth Revol
Tomasz MackiewiczTomasz Mackiewicz
Tomasz Mackiewicz

Hon lämnade sin döende vän på "Djävulens berg"

Publicerad

Hon tvingades lämna sin vän ensam på "Djävulens berg".

Nu berättar Elisabeth Revol om skräcken.

– Det var fruktansvärt plågsamt, säger Revol enligt The Sun.

Nanga Parbat i Pakistan kallas "Djävulens berg". Det 8125 meter höga berget är känt som ett av världens svåraste och farligaste att bestiga. 

31 personer har dött under under expeditioner till bergstoppen.

Den senaste att dö på "Djävulens berg" är 43-årige polacken Tomasz Mackiewicz.

Han klättrade tillsammans med Elisabeth Revol, men duon stötte på svåra problem på vägen ner.

Vädret blev svårt. Mackiewicz drabbades av snöblindhet och insjuknade på grund av den höga höjden.

"Det var inte ett val"

De tog sig ner till 7200 meters höjd, där de ringde på hjälp från en satellittelefon. Räddningsteamet meddelade Revol att de kunde rädda henne – men då var hon tvungen att komma ner till 6000 meters höjd.

Därmed insåg Revol att hon var tvungen att fatta ett hemskt beslut för att ha en chans att överleva: Hon måste lämna sin partner att dö på berget. Det berättar hon i en intervju som hon nu gett från sjukhuset.

– Det var inte ett val jag gjorde, det blev påtvingat på mig, säger hon enligt The Sun.

– Tomasz sa åt mig att han inte kunde se. Vid ett tillfälle fick han svårt att andas så han tog av sig ansiktsskyddet. Då började han förfrysa. Hans näsa blev vit, och sedan hans händer och fötter, säger Revol.

Klättraren tillägger att "blod började rinna ur hans mun" – ett tecken på akut höjdsjuka.

Riskerar amputation

Fransyskan lämnade polacken, som dog på berget. Hon trodde att hjälp skulle komma snabbt, så hon fortsatte nedstigningen utan tält. När de inte kom tvingades hon ägna ännu en natt i en spricka i berget.

När hon nästa dag fortsatte hörde hon räddningshelikoptrar, men de kunde inte landa på grund av svåra vindar. Revol gjorde då en sista nedstigning, med blöta handskar och nedfrusna fötter – och lyckades nå räddningsteamet.

Elisabeth Revol berättar i intervjun att hon fick hallucinationer på grund av den tunna luften och kylan. Hon trodde att hon såg människor som erbjöd henne varmt te, och för att tacka dem skulle hon ta av sina sin ena sko. Därför klättrade hon den sista biten till räddningsteamet barfota. Nu riskerar hon att behöva amputera sin vänstra fot och båda sina händer, enligt The Sun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag