Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon lämnade sin döende vän på "Djävulens berg"

Elisabeth Revol
Tomasz Mackiewicz

Hon tvingades lämna sin vän ensam på "Djävulens berg".

Nu berättar Elisabeth Revol om skräcken.

– Det var fruktansvärt plågsamt, säger Revol enligt The Sun.

Nanga Parbat i Pakistan kallas "Djävulens berg". Det 8125 meter höga berget är känt som ett av världens svåraste och farligaste att bestiga. 

31 personer har dött under under expeditioner till bergstoppen.

Den senaste att dö på "Djävulens berg" är 43-årige polacken Tomasz Mackiewicz.

Han klättrade tillsammans med Elisabeth Revol, men duon stötte på svåra problem på vägen ner.

Vädret blev svårt. Mackiewicz drabbades av snöblindhet och insjuknade på grund av den höga höjden.

"Det var inte ett val"

De tog sig ner till 7200 meters höjd, där de ringde på hjälp från en satellittelefon. Räddningsteamet meddelade Revol att de kunde rädda henne – men då var hon tvungen att komma ner till 6000 meters höjd.

Därmed insåg Revol att hon var tvungen att fatta ett hemskt beslut för att ha en chans att överleva: Hon måste lämna sin partner att dö på berget. Det berättar hon i en intervju som hon nu gett från sjukhuset.

– Det var inte ett val jag gjorde, det blev påtvingat på mig, säger hon enligt The Sun.

– Tomasz sa åt mig att han inte kunde se. Vid ett tillfälle fick han svårt att andas så han tog av sig ansiktsskyddet. Då började han förfrysa. Hans näsa blev vit, och sedan hans händer och fötter, säger Revol.

Klättraren tillägger att "blod började rinna ur hans mun" – ett tecken på akut höjdsjuka.

Riskerar amputation

Fransyskan lämnade polacken, som dog på berget. Hon trodde att hjälp skulle komma snabbt, så hon fortsatte nedstigningen utan tält. När de inte kom tvingades hon ägna ännu en natt i en spricka i berget.

När hon nästa dag fortsatte hörde hon räddningshelikoptrar, men de kunde inte landa på grund av svåra vindar. Revol gjorde då en sista nedstigning, med blöta handskar och nedfrusna fötter – och lyckades nå räddningsteamet.

Elisabeth Revol berättar i intervjun att hon fick hallucinationer på grund av den tunna luften och kylan. Hon trodde att hon såg människor som erbjöd henne varmt te, och för att tacka dem skulle hon ta av sina sin ena sko. Därför klättrade hon den sista biten till räddningsteamet barfota. Nu riskerar hon att behöva amputera sin vänstra fot och båda sina händer, enligt The Sun.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.