Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hon är inte den första att åberopa sabotage”

Den 3:e februari kom nyheten att Jenny Fransson lämnat ett positivt dopingprov. Här är det senaste i fallet.
Jonas Karlsson, programledare och reporter på Discovery.
Foto: SVEN LINDWALL
Jenny Fransson har testats positivt i ett dopingtest.
Foto: ALEKSANDAR DJOROVIC/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Fransson har testats positivt i ett dopingtest.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fransson jublar efter att EM-bronset 2019 säkrats.
Foto: ALEKSANDAR DJOROVIC/TT / TT NYHETSBYRÅN

OS-hoppet Jenny Fransson, 32, har testats positivt för doping - men hävdar sin oskuld och menar att hon kan ha utsatts för ett sabotage. 

Tv-profilen Jonas Karlsson, som föreläser om antidopingfrågor och jobbar för Discovery under OS i sommar, kommenterar brottarens ursäkt. 

– Fransson är ju inte den första idrottaren som testats positivt som åberopar sabotage. 

Jonas Karlsson, 42, programledare och reporter för tv-bolaget som Discovery, som är rättighetsinnehavare för OS i Tokyo i sommar, är en aktiv pjäs inom svensk antidoping. 

Han föreläser mycket om antidopning och skeva kroppsideal, samt arbetar åt antidopningsorganisationer som förebygger doping som samhällsproblem. 

Karlsson tog emot nyheten om Jenny Franssons positiva A-prov, där den anabola steroiden metyltestosteron återfanns, under måndagen. 

– Att en svensk OS-medaljör testar positivt för steroider är så klart en jättenyhet. Och om B-provet bekräftar A-provet är detta ett av de tyngre dopningsfallen i svensk idrott. Men där är vi inte än. Preparatet i sig är ju ingen nyhet, det förekommer i byggarkretsar och är inte ovanligt inom idrotten. Vi har sett några tunga internationella stjärnor åka dit för det genom åren. Det handlar om en androgen anabol steroid, så det är en tung substans. Det är överordnat mängden hon hade i testet, säger Karlsson. 

Jenny Fransson hävdar sin oskuld, och säger bland annat till Dagens Nyheter: ”den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig”. Vad ger du för den förklaringen? 

– Jag kan inte bedöma det för jag vet inget om henne eller hennes träningsmiljö. Det jag vet är att idrotten tillämpar ”strikt ansvar”, vilket innebär att idrottare har brutit mot dopingreglerna om dopingpreparat kan påvisas i idrottarens urin eller blod. Något uppsåt behöver inte styrkas. Däremot kommer det så klart påverka utgången om hon lyckas bevisa att hon är utsatt för ett sabotage.

– Hur sannolikt det är att hon blivit utsatt kan jag inte bedöma, men Fransson är ju inte den första idrottaren som testats positivt som åberopar sabotage. Teoretiskt är det så klart möjligt att råka ut för något sådant. Det var väl inte för inte som Carolina Klüft med flera var nojiga över sina drickaflaskor under karriären, och bevakade sina flaskor eller öppnade nya när de skulle dricka. Misstankar att det kan inträffa sabotage har uppenbarligen funnits hos andra tidigare. Men det är knappast vanligt.

”Då väntar sannolikt en längre avstängning”

Karlsson säger vidare att varje fall av doping är en törn för svensk idrotts trovärdighet. 

– Inte minst för svensk brottning, som ju haft några uppmärksammade fall tidigare.

– Att åberopa sabotage är inte jättevanligt, det vanliga brukar vara att skylla på kosttillskott, men det är ju inte aktuellt här, om jag förstått saken rätt. Trovärdigheten hänger ju även samman med vad en eventuell dom blir. Svensk antidopning har med rätta kritiserats för sin brist på självständighet från idrotten. Det blir intressant att följa ärendet.

Fransson har varit ett stort OS-hopp inför Tokyo. Hur ser du på hennes eventuella frånvaro i spelen? 

– Hon var ett medaljhopp så för den svenska truppen är det så klart ett avbräck. Om B-provet bekräftar A-provet väntar sannolikt en längre avstängning, om det inte föreligger särskilda skäl, säger Jonas Karlsson. 

I väntan på svar på B-provet är Jenny Fransson avstängd från tävling, och borttagen ur Sveriges OS-trupp. Svaret väntas komma någon gång nästa vecka. 

Jenny Fransson blev 2016 den första svenska kvinnliga brottaren att ta en OS-medalj när hon bärgade bronset i 68-kiloklassen. Hon har dessutom tagit ett VM-guld och ett EM-guld. I fjol tog Fransson VM-silver i Nur-Sultan och EM-brons i Bukarest. Brottaren ligger tvåa på världsrankingen och har setts som ett av Sveriges främsta medaljhopp under OS i Tokyo i sommar.

Peter Reinebo kommenterar nyheten om Jenny Fransson

SOK-chefen Peter Reinebo om det positiva dopingtestet. Se hela intervjun

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.