Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hockeystjärnan som lurade döden

Fredrik Olausson tappade 26 kilo under den svåraste sjukdomstiden. Foto: Strandman Håkan
Trots en svår tarmsjukdom fortsatte Fredrik Olausson att spela vidare i NHL och elitserien.
Han visste att sjukdomen skulle angripa hans lever förr eller senare.
Och att det skulle bli en fråga om liv och död.
Nu har hockeystjärnan fått en ny lever och en andra chans i livet.
- Jag har fått en chans att följa mina barn längre in i livet och få krama om min fru varje dag, säger Fredrik Olausson till SPORT-Expressen.

FAKTA

SPELADE 1 022 MATCHER I NHL
Namn: Fredrik Olausson.
Född: 5 oktober 1966 i Dädesjö.
Familj: Hustrun Carina och döttrarna Paulina, 18, Nicole, 16 och Amanda, 12.
Bor: Villa i Jönköping.
Elitserieklubbar 1984- 2007: Färjestad, HV71.
NHL-klubbar 1986- 2003: Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Anaheim Ducks, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings.
NHL-statistik: 1022 matcher, 581 poäng (147 mål+434 assist). Endast två svenska backar har gjort fler poäng än Olausson under sin NHL-karriär - Nicklas Lidström och Börje Salming.
Stanley Cup: 71 matcher, 29 poäng (6 mål+23 assist).
Största framgång: Stanley Cup-seger med Detroit 2002. Landskamper: 42 A.

DE TVÅ SJUKDOMARNA HAN DRABBADES AV
Ulcerös kolit (Colitis ulcerosa) betyder blödande tjocktarmsinflammation och är en inflammatorisk tarmsjukdom som endast berör tjocktarmen och ändtarmen. Den räknas in i gruppen inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), där också morbus Crohn och mikroskopisk kolit ingår. Inflammationen uppkommer av att kroppens immunförsvar börjar angripa den egna vävnaden.

Primär skleroserande cholangit (PSC) är en kronisk leversjukdom. PSC karaktäriseras av inflammation och fibros i gallgångarna. I de flesta fallen är PSC associerad till inflammatorisk tarmsjukdom, oftast i samband med ulcerös kolit men även i vissa fall med Chrons sjukdom. PSC är vanligare bland män och de flesta får diagnosen innan de fyllt 40 år.

Han har genomgått två levertransplantationer under de senaste ett och ett halvt åren, men säger att han nu är på fötter igen.
- Jag mår jättebra, men har väl inte helt återhämtat mig än. Läkarna säger att det tar ett år innan man får tillbaka alla krafter.

Tappade 26 kilo

Vintern 2007 insåg läkarna att Fredrik Olausson var i akut behov av en ny lever. Han fick vänta i tre månader innan man ringde från Huddinge sjukhus mitt i natten och ville att han skulle vara där inom fem timmar.
Man hade en ny lever åt honom.
Den första transplantationen misslyckades, hans kropp stötte bort den nya levern. Han drabbades dessutom av bältros. En ny transplantation måste till.
Den kom i sista stund och skedde i vintras.
Då var Fredrik svårt sjuk och led av trötthet och minnesförluster.
- Jag kommer inte ihåg mycket av vad som hände under den perioden. Två och en halv månad av mitt liv är borta.
Han tillbringade fyra månader på Huddinge sjukhus efter komplikationer hade tillstött i samband med den andra transplantationen innan han fick komma hem till familjen i Jönköping i slutet av maj.
Olaussons vikt hade rasat från 88 till 62 kilo, men nu är den gamla matchvikten tillbaka.
- Det blir ingen hockey mer för mig och jag lär väl inte boxas heller, säger han med ett lätt skratt.
Hur modig har du tvingats vara för ta dig igenom det här?
- Jag har alltid varit en rätt så envis människa. Men modig - nej, jag vet inte det.
Hade man kunnat göra något tidigare?
- Nej, den tarm-sjukdom jag drabbades av, ulcerös colit, har sin gilla gång. Den upptäcktes 1989. Leversjukdomen, som bär namnet skleroserande cholangit, är en ärrbildning som sätter sig på levern. Man gör ju ingen levertransplantation i onödan, min lever hade kunnat fungera i tio eller tjugo år till om jag hade haft tur.
Hur långt har du hunnit i rehabiliteringen?
- Det blev en del komplikationer efter operationen och jag är långt ifrån hundra procent, men jag mår jättebra relativt sett. Så här bra har jag inte mått på 15 år.

Han har tre döttrar

Du har fått en andra chans, lever du annorlunda nu?
- Jag tyckte att jag hade rätt så ordnade prioriteringar tidigare, men helt klart ändras synen på livet när man går igenom en sån här sak.
- Jag känner mycket tacksamhet, särskilt gentemot de omtänksamma människor i världen som donerar sina organ. Jag får aldrig veta vem som donerat den här levern med tanke på de anhöriga, men jag är förstås enormt tacksam över att den här möjlig- heten fanns.
Vad är lycka för dig numera?
- Familjen har alltid betytt mycket för mig och jag har en fru som ställt upp och varit otroligt stark under den här tiden. Det har nog varit tuffare för Carina än för mig på många sätt.
- Det är svårt att tala om vad som har hänt och framtiden utan att hamna i klyschor. Men att få följa våra tre döttrar Paulina, 18, Nicole, 16, och Amanda, 12, längre in i livet och att få krama min hustru varje dag betyder allt för mig.

Kan jobba med hockeyn i framtiden

Kan hockeyn bli en del av din vardag igen?
- Jo, jag arbetstränar lite nu och är engagerad i utvecklingen av en talanggrupp med spelare som HV71 har. Det är jätteroligt.
Framtiden?
- Just nu går jag sakta fram på den där lilla stigen som är mitt liv och undviker att snegla åt höger och vänster. Jag är rätt nöjd med att bara gå rakt fram just nu.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!